«Τραβάτε με κι ας κλαίω» ο Τασουλας για την καρέκλα του ΠτΔ στο «Βημα»

Όπου στην ουσία δια της…πλαγιάς επιβεβαίωσε ότι «καίγεται» για την θέση γιαυτο κι έχει εγκαταλείψει προ πολλου στην τύχη τους τα Γιάννενα την περιοχή που τον τίμησε ενώ μέχρι το 1985 δεν τον γνώριζε καν..

ίδιος μίλησε για πρώτη φορά, σε εκτενή συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Το Βήμα». Στο ερώτημα λοιπόν αν η αναφορά του ονόματός του για την Προεδρία της Δημοκρατίας του δημιουργεί αμηχανία, απαντά αρνητικά εξηγώντας και τον λόγο ενώ τονίζει πως η συζήτηση είναι πρόωρη, άδικη και άκομψη.

«Είμαι αρκετά έμπειρος, ώστε ν’ αντιλαμβάνομαι ότι αυτό είναι ένα παιχνίδι που στην πραγματικότητα δεν μ’ αφορά. Αφορά κάτι άλλο αυτή τη στιγμή. Εγώ έχω τη γνώμη ότι όλη αυτή η συζήτηση είναι και πρόωρη και άδικη και άκομψη, ως προς τον θεσμό και ως προς την επικαιρότητα. Η Προεδρική θητεία λήγει τον Μάρτιο. Κάποια στιγμή το Φεβρουάριο θα τεθεί το θέμα θεσμικά και οι συζητήσεις που θ’ αξίζουν τον κόπο, θα γίνουν μέσα στον Ιανουάριο του’ 25, άντε και τον Δεκέμβριο του’ 24.

Τώρα, επαναλαμβάνω, είναι και πρόωρο και άδικο και άκομψο» αναφέρει στη συνέντευξη.

Η συγκεκριμένη ερώτηση είναι η τελευταία της συνέντευξης ενώ σε  προηγούμενες ξεδιπλώνεται η μακρά πολιτική διαδρομή του Κώστα Τασούλα, η σχέση του με τον Ευάγγελο Αβέρωφ και οι θέσεις για διάφορα πολιτικά ζητήματα.

Πολιτική

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών σημειώνει ότι τον προβλημάτισαν όσο έπρεπε.

«Οι ευρωεκλογές, με εξαίρεση το’ 84, ήταν πάντα εκλογές β’ διαλογής στα μάτια των Ελλήνων, πάντα. Και πάντα τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ήταν εντελώς διαφορετικά απ’ των εθνικών εκλογών. Θα σας πω δύο παραδείγματα: Το 1981 συνέπεσαν οι ευρωεκλογές με τις εθνικές, σπάνιο δηλαδή, την ίδια στιγμή ψηφίσαμε σε δύο κάλπες. Τότε πρωτοψήφισα. Το ΠΑΣΟΚ πήρε περίπου 49% στις εθνικές και μετά βίας 40% στις ευρωεκλογές -την ίδια στιγμή, την ίδια ώρα, οι ίδιοι άνθρωποι. Στις ευρωεκλογές του Μαΐου του’ 14 ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβαινε, απόδειξη ότι τον Ιανουάριο του’ 15 εξελέγη -τον Μάιο είχε πάρει 26% και μετά από 8 μήνες, 37%».

Τονίζει ότι στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών υπάρχει μήνυμα το οποίο σηκώνει διόρθωση.

«Πάμε τώρα στη συμμετοχή: Το 2004 ψήφισαν 7,5 εκατομμύρια πολίτες, τον Μάιο του’ 23, 6 εκ., τον Ιούνιο του’ 23, 5,3 εκ. και στις πρόσφατες ευρωεκλογές 4 εκ. -και ήταν η 5η φορά μέσα σ’ έναν χρόνο που ψηφίζαμε. Πρέπει ν’ αποδραματοποιήσουμε λίγο τα πράγματα. Όχι ότι δεν υπάρχει μήνυμα στις ευρωεκλογές, στην αποχή και στη μείωση των κομμάτων και της Νέας Δημοκρατίας. Προφανώς και υπάρχει. Και προφανώς σηκώνει διόρθωση» καταλήγει.