Ένα μακροσκελές άρθρο στο WIRED μιλάει για τον καιρό την τροποποίηση του ακόμα και την οπλοποίηση του. Στην ουσία είναι ένα αποκαλυπτικό οδοιπορικό στα ψεκαστήρια αεροπλάνα κι εγκαταστάσεις των Αραβικών Εμιράτων.

Ο αρθρογράφος πετάει με το αεροπλάνο που κάνει σπορά νεφών στο Άμπου Ντάμπι, βιώνοντας την μοναδική αυτή εμπειρία για να μας πει στο τέλος ότι οι πλημμύρες που είδαμε πριν μερικούς μήνες τελικά οφείλονται… στην κλιματική αλλαγή:

Τον περασμένο Απρίλιο, όταν μια καταιγίδα έριξε βροχή ενός έτους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε 24 ώρες, οι εκτεταμένες πλημμύρες στο Ντουμπάι ενοχοποιήθηκαν γρήγορα για τη σπορά των νεφών. Αλλά η αλήθεια είναι πιο νεφελώδης. Υπάρχει μια μακρά ιστορία ανθρώπων—αρχηγοί φυλών, περιοδεύοντες απατεώνες, στρατιωτικοί επιστήμονες και πιο πρόσφατα VC-υποστηριζόμενοι τεχνικοί — ισχυριζόμενοι ότι μπορούν να κάνουν βροχή κατά παραγγελία. Αλλά η σπορά των νεφών δεν μπορεί να κάνει τα σύννεφα να έρθουν από το πουθενά. Μπορεί μόνο να στύψει περισσότερη βροχή από αυτό που είναι ήδη στον ουρανό. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι ότι μπορούν να το κάνουν να λειτουργήσει αξιόπιστα σε μαζική κλίμακα. Η πλημμύρα του Ντουμπάι ήταν πιο πιθανό το αποτέλεσμα ενός συστήματος καταιγίδων σε ολόκληρη την περιοχή, που επιδεινώθηκε από την κλιματική αλλαγή και την έλλειψη κατάλληλων συστημάτων αποχέτευσης στην πόλη.

Όχι, στην συγκεκριμένη περίπτωση, τα σύννεφα δεν ήρθαν “από το πουθενά”. Τα περίμεναν, τα είδαν και τα έσπειραν με υλικό για μεγαλύτερη απόδοση. Κι εκεί είναι που ξέφυγε το πράμα. Αλλά είναι προτιμότερο να το ρίχνουμε στην κλιματική τη ρουφιάνα την αλλαγή, παρά στην απληστία και την κακή πρακτική.

Ακόμα αναφέρει:

Περισσότερες από 50 χώρες έχουν ασχοληθεί με τη σπορά νεφών από τη δεκαετία του 1940—για να περιορίσουν την ξηρασία, να ξαναγεμίσουν υδροηλεκτρικές δεξαμενές, να διατηρήσουν τις πίστες του σκι χιονισμένες ή ακόμα και να χρησιμοποιηθούν ως πολεμικό όπλο. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα νέο κύμα ενδιαφέροντος, εν μέρει λόγω των επιστημονικών ανακαλύψεων, αλλά και επειδή οι άνυδρες χώρες αντιμετωπίζουν τις πρώτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Όπως και άλλες τεχνολογίες που σχεδιάστηκαν για τη θεραπεία των συμπτωμάτων ενός πλανήτη που θερμαίνεται (ας πούμε, η άντληση διοξειδίου του θείου στην ατμόσφαιρα για να αντανακλά το ηλιακό φως στο διάστημα), η σπορά ήταν κάποτε αμφιλεγόμενη αλλά τώρα φαίνεται ελκυστική, ίσως ακόμη και επιβεβλημένη.
Οι περίοδοι ξηρασίας γίνονται όλο και πιο έντονες: Στην Ισπανία και τη νότια Αφρική, οι καλλιέργειες μαραίνονται στα χωράφια και οι πόλεις από τη Μπογκοτά έως το Κέιπ Τάουν έχουν αναγκαστεί να καταναλώνουν νερό με μερίδες. Μόνο τους τελευταίους εννέα μήνες, η σπορά έχει προβληθεί ως λύση για την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Πακιστάν, ως τρόπος πρόληψης των δασικών πυρκαγιών στην Ινδονησία, και στο πλαίσιο μιας προσπάθειας αναπλήρωσης της διώρυγας του Παναμά, που στερεύει.
Εκτός από την Κίνα, η οποία κρατά τις εκτεταμένες εργασίες σποράς της ως αυστηρά φυλαγμένο μυστικό, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν πιο φιλόδοξα από οποιαδήποτε άλλη χώρα για την προώθηση της επιστήμης της βροχής. Το έθνος δέχεται περίπου 5 έως 7 ίντσες βροχής το χρόνο – περίπου το ήμισυ της ποσότητας που πέφτει στη Νεβάδα, την πιο ξηρή πολιτεία της Αμερικής. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ξεκίνησαν το πρόγραμμα δημιουργίας νέφους στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και από το 2015 έχουν επενδύσει εκατομμύρια δολάρια στο Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Βροχής, το οποίο χρηματοδοτεί την παγκόσμια έρευνα σε νέες τεχνολογίες.

Ξέχασε όμως να πει ότι οι “κλιματικές αλλαγές” μπορεί να έχουν γίνει εντονότερες ΑΚΡΙΒΩΣ επειδή τα τελευταία χρόνια έχουν ενταθεί οι προσπάθειες και μέθοδοι τροποποίησης καιρού, μικρής και μεγάλης κλίμακας. Το αυγό έκανε την κότα ή η κότα το αυγό; Όχι. Αφήστε το. Μην θίγετε τα κακώς κείμενα, και βάλτε στη λίστα της τεχνολογίας και… κανέναν αρχηγό φυλής που απλά χορεύει το χορό της βροχής, έτσι για να ισοφαρίσουμε!