που απ την πρώτη στιγμη γράψαμε για ποιους λόγους ξεσηκώνεται τόσος θόρυβος.. Ο Περιφερειαρχης ανέλυσε το θέμα διεξοδικώς κι έδωσε πλήρη στοιχεία με έγγραφα για το ιστορικό της υπόθεσης.. Τώρα οι ..πνιγμένοι πιάνονται απ τα μαλλιά τους..
ιστορία ξεκίνησε το 2022 όταν στον Περιφερειάρχη έφτασε έγγραφο από τους κτηνοτρόφους με το οποίο ζητούν την διάνοιξη δρόμου από το Πληκιάτι στη Γράμμουστα.
Τότε ξεκίνησαν οι πρώτες συζητήσεις ενώ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους κατατέθηκαν κι άλλες αιτήσεις για τον ίδιο δρόμο.
Τον Φεβρουάριο του 2023 ένας δασολόγος κατ΄εντολή της Περιφέρειας απευθύνει επιστολή στον τότε Υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά συνοδευόμενο με χάρτη από τις δασικές υπηρεσίες και με αίτημα την διάνοιξη του δρόμου.
Τον Οκτώβριο του 2023 η Περιφέρεια Ηπείρου είναι αυτή που στέλνει έγγραφο στο ΥΕΘΑ και ζητά την συνδρομή του Στρατού για την διάνοιξη του δρόμου. Το ίδιο έγγραφο, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, στάλθηκε στη Διεύθυνση Δασών και στα Δασαρχεία.
Το ΥΕΘΑ έστειλε το ΤΕΝΞ για έλεγχο της περιοχής από ύπαρξη ναρκών και απάντησε ότι μπορεί να αναλάβει μόνο το τμήμα της Καστοριάς.
Ο Περιφερειάρχης επικαλέστηκε κι άλλο έγγραφο του στρατού εντός του Οκτωβρίου κι αφού έχει ξεσπάσει ο θόρυβος για τον δρόμο στο οποίο αναφέρεται ότι ο δρόμος κατασκευάζεται στη ζώνη προκαλύψεως και πέραν των άλλων καλύπτει και στρατιωτικές ανάγκες.
Επικαλέστηκε ακόμη απαντήσεις δημόσιων υπηρεσιών που αφορούν σε ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί στη Βουλή. Είναι απορίας άξιον πως παρότι οι απαντήσεις αυτές δεν έχουν κατατεθεί στη Βουλή ο Περιφερειάρχης τις είχε στα χέρια του.
Επικαλούμενος λοιπόν διάφορα έγγραφα στάθηκε στα ακόλουθα σημεία:
-Το δασαρχείο αναφέρει ότι ο δρόμος προϋπήρχε αλλά δεν ήταν δασικός και δεν συντηρήθηκε από την υπηρεσία.
-Ο δρόμος είναι στην προκάλυψη, είναι αρμοδιότητα του στρατού και κανενός άλλου.
-Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος στην έκθεσή τους αναφέρουν ότι δεν υπήρχε δρόμος στην περιοχή αυτή.
Από κει και πέρα έγινε τεράστια προσπάθεια να αναδειχθεί η αναγκαιότητα του συγκεκριμένου δρόμου καθώς μέσω αυτού θα υπάρξει κτηνοτροφική άνοιξη στον Γράμμο.
Κι ενώ το αίτημα υπήρχε από το 2022 και η προεργασία είχε γίνει η Περιφέρεια αποφάσισε να το υλοποιήσει με μία απευθείας ανάθεση ωσάν να επρόκειτο για έκτακτη ανάγκη.
Πέρα από τις κτηνοτροφικές ανάγκες ο δρόμος θα εξυπηρετήσει ανάγκες καλύτερης αστυνόμευσης της περιοχής, περιπολιών και στήριξης των τοπικών κοινωνιών.