«Έφυγε» ο Γιάννης Μπουταρης

Καλό ταξίδι κύρ Γιάννη
Γιαννης Μπουτάρης (Θεσσαλονίκη, 13 Ιουνίου 1942 – 9 Νοεμβρίου 2024) ήταν Έλληνας επιχειρηματίας, οινολόγος και πολιτικός, πρώην δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, και μέλος του δημοτικού συμβουλίου της πόλης υπό την παράταξη του Σπύρου Πέγκα από το 2023 έως τον θάνατό του.
Γρήγορες Πληροφορίες Γιάννης Μπουτάρης, Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης …
Υπήρξε ο 60ός δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κερδίζοντας δύο συνεχόμενες δημοτικές εκλογές το 2010 και το 2014. Η θητεία του στο δήμο Θεσσαλονίκης έχει χαρακτηριστεί από ΜΜΕ της Ελλάδας και του εξωτερικού θετική, με μεταρρυθμιστική ανανέωση της πόλης, και αλλαγή νοοτροπίας. Η όλη διοικητική διαχείριση του δήμου Θεσσαλονίκης και το έργο του Μπουτάρη έχει συγκριθεί με το έργο των προκατόχων του, και ιδίως όσον αφορά τη μείωση των οικονομικών δαπανών, τον εξορθολογισμό των δημοσίων υπηρεσιών, την πάταξη της διαφθοράς και τη σημαντική διεθνοποίηση της πόλης, με ποιοτική και ποσοτική τουριστική αναβάθμιση και αΟ Μπουτάρης θεωρείτο ως ένας από τους σημαντικότερους οινολόγους και οινοποιούς της Ελλάδας.
Η καταγωγή του είναι βλάχικη από το Σπουδαίο Κρούσοβο της Πελαγονιας , το Νυμφαίο Φλώρινας και τη Μοσχόπολη της Βόρειοι Ηπείρου . Ο προ-προπάππους του Ιωάννης Μπουτάρης ήταν πρωτεργάτης της Μακεδονικής επανάστασης (1866-1867) και ιδρυτικό στέλεχος της Νέας Φιλικής Εταιρείας. Παππούς του ήταν ο συνονόματός του Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος ίδρυσε το πρώτο οινοποιείο της οικογένειας στη Νάουσα.
Ο Γιάννης Μπουτάρης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1942. Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο του Πειραματικού Σχολείου, στο γυμνάσιο του Κολλεγίου Ανατόλια και ολοκλήρωσε σπουδές στο τμήμα Χημείας του ΑΠΘ.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 απέκτησε ιδιόκτητο αμπελώνα στο Γιαννακοχώρι Ημαθίας, όπου φύτεψε αμιγή ποικιλία ξινόμαυρου, εφαρμόζοντας πρωτοποριακές, για την περιοχή, τεχνικές. Παράλληλα αναφέρεται πως η συγκεκριμένη δραστηριότητα του Μπουτάρη έδωσε ώθηση στην αμπελουργία της Νάουσας.
Ύστερα από τα χρόνια ενασχόλησης του με επιχειρηματικές δραστηριότητες παρουσίασε οικολογική δράση, ιδρύοντας τον οργανισμό «Αρκτούρος» για την προστασία της αρκούδας, των άγριων ζώων και της φύσης των ελληνικών δασών. Έχει διατελέσει πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, καθώς και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Κατά τη δεκαετία του 1980 και του 1990 είχε εμπλακεί με επιτυχία στη διοίκηση του τμήματος μπάσκετ του Άρη.
Το 2020 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη, σε συνεργασία με τη Μαρία Μαυρικάκη, η αυτοβιογραφία του Εξήντα χρόνια τρύγος, όπου ανιστορείται η ταραχώδης ζωή του και κυρίως η ενασχόλησή του οινοποιού κυρ Γιάννη με το αμπέλι και το κρασί.
Δήμαρχος Θεσσαλονίκης 2010-1019
Το 2010 ήταν ο νικητής των εκλογών για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης, επικεφαλής του συνδυασμού «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη». Ήμουν Δημαρχος Μετσόβου και πήγα να τον δω στην Στενήμαχο Νάουσας για την Εγνατια Οδό που είχε σταματήσει με Προσφυγή στο ΣΤΕ , στην Περιοχή Μετσόβου – Γρεβενών λόγω της Αρκούδας , υπεύθυνος ο Ίδιος στον Αρκτούρο . Είχε φιλοξενούμενη εκείνη την ημέρα την Χήρα του Λ. Πάλμε της Σουηδίας. Του είπα ποιος είμαι και επίσης ότι δεν έχει αξία ο Άνθρωπος όσο και η Αρκούδα; Με κοίταξε και μου είπε θα κάνουμε Γεφυρες πράσινες και φύγε θα λυθεί το θέμα όπως και έγινε. Ήρθα τότε στο Νομάρχη κο Ζαρμπαλα το είπα , μίλησε με τον κο Λαλιωτη , εγώ με τον κο Σέργιο τον Λαμπροπούλο της Εγνατιας Οδού και λύθηκε το θέμα. Όταν παρουσίασε το βιβλίο στα Γιάννενα ήλθε στην Περιφέρεια μου έκανε αφιέρωση το βιβλίο και είπαμε Πολλα.ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΟΛΑ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗ.ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΣΟΥ .