Θέμα ημερών ή ακόμη και ωρών είναι το ξέσπασμα του «Μεγάλου Πολέμου» στη Μέση Ανατολή, καθώς ο πρόεδρος του Ιράν, Masoud Pezeshkian ξεκαθάρισε με τον πιο επίσημο τρόπο στον Γάλλο ομόλογό του Emmanuel Macron, ότι η Τεχεράνη δεν πρόκειται «να μείνει σιωπηλή απέναντι στην επιθετικότητα» των εχθρών της. 
Τα ιρανικά αντίποινα προς το Ισραήλ, για τη δολοφονια του ηγέτη της Hamas Ismail Haniyeh στην καρδιά της Τεχεράνης, θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα και αυτή τη φορά δεν θα έχουν συμβολικό χαρακτήρα, αλλά επιδιώκεται να φέρουν ισχυρό στρατιωτικό και γεωπολιτικό πλήγμα στο εβραϊκό κράτος.
Για την ώρα βέβαια η Τεχεράνη ακολουθεί στάση τακτικής υπομονής, καθώς σχεδιάζει να μεταφέρει τον τρόμο βαθιά στην επικράτεια του αντιπάλου. 
«Πρώτα φόβος και στη συνέχεια όλεθρος» θα μπορούσε να συνοψιστεί σε μια φράση η στρατηγική των ιρανών αξιωματούχων.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να παραμείνουν «ήρεμοι» και «ψύχραιμοι».
«Συνεχίζουμε προς τη νίκη. Γνωρίζω ότι οι Ισραηλινοί πολίτες είναι σε επιφυλακή, και σας ζητώ ένα πράγμα: μείνετε ήρεμοι και ψύχραιμοι. Είμαστε προετοιμασμένοι τόσο για άμυνα όσο και για επίθεση, χτυπάμε τους εχθρούς μας και είμαστε επίσης αποφασισμένοι να αμυνθούμε», δήλωσε ο Netanyahu, ο οποίος επισκέφθηκε τη βάση στρατολόγησης του στρατού Tel Hashomer,
H εφημερίδα «Al Arabiya», επικαλούμενη πηγές από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, μετέδωσε λίγο νωρίτερα ότι η ιρανική επίθεση στο Ισραήλ μπορεί να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8/8 ή την Παρασκευή 9/8.

Θα απαντήσουμε την κατάλληλη στιγμή με τον κατάλληλο τρόπο

Το ιρανικό δόγμα της «στρατηγικής υπομονής»επιβεβαίωσε από την πλευρά του, και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, διαμηνύοντας πως η απάντηση της χώρας, θα γίνει «την κατάλληλη στιγμή και με την κατάλληλη μορφή», τόνισε ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Ali Bagheri Kani σε ανακοίνωσή του σήμερα. 
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ τόνισε στην ανακοίνωσή του ότι η δολοφονία Haniyeh δεν θα είχε γίνει χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ.

2024-02-17T113648Z_332568293_RC2OWA991US3_RTRMADP_3_IRAN-MISSILES-1713084065.webp

Παράλληλα είπε ότι η Τεχεράνη δεν έχει άλλη επιλογή από το κάνει χρήση του δικαιώματός της στην αυτοάμυνα μπροστά στις ισραηλινές παραβιάσεις. 
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά το Ιράν έκανε το καλύτερο που μπορούσε για να αποφύγει τη σύγκρουση στην περιοχή.

Συναγερμός από Αίγυπτο για χτύπημα το πρωί της Πέμπτης 8/8 – «Αποφύγετε τον ιρανικό εναέριο χώρο για 3 ώρες»

Πάντως, η Αίγυπτος εκδίδει εκτάκτως οδηγίες στις αεροπορικές εταιρείες της χώρας προκειμένου να αποφύγουν τη διέλευση απο τον ιρανικό εναέριο χώρο για ένα διάστημα 3 ωρών τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 8/8, ενώ μαίνεται η ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν.
Η NOTAM, μια προειδοποίηση ασφαλείας που εκδόθηκε σήμερα προς τους κυβερνήτες, αναφέρει πως η οδηγία θα τεθεί σε ισχύ από τις 04.00 έως τις 07.00 ώρα Ελλάδας. Δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τους λόγους έκδοσης της NOTAM.