ΑΙΔΩΣ ΑΧΡΕΙΟΙ!

Του κ. Θάνου  Τζήμερου. 

Πού θα γίνει το Φεστιβάλ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ στα Χανιά; Στο Στρατόπεδο Μαρκοπούλου! Ο χώρος δεν λειτουργεί πλέον ως στρατιωτικός, αλλά φέρει το όνομα του ήρωα ταξίαρχου Δημήτρη Μαρκόπουλου. Ιδιοκτήτης της έκτασης είναι το ΤΕΘΑ (Ταμείο Εθνικής Άμυνας), το οποίο ανήκει και εποπτεύεται από το ΥΠΕΘΑ, μολονότι έχει παραχωρήσει τη χρήση του στον Δήμο Χανίων. 

Πώς πέθανε ο Μαρκόπουλος: εκτελέσθηκε από τους συμμορίτες το 1949! Μερικά λόγια για τη ζωή και το τέλος αυτού του γενναίου Έλληνα: 

Γεννήθηκε το 1894 στο Ηράκλειο Κρήτης. Πολέμησε ως εθελοντής στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913 και τραυματίστηκε στο πόδι στη μάχη του Μπιζανίου. Πολέμησε στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο και στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Στη μάχη του Αρντίζ-Νταγ τραυματίστηκε στο χέρι. Συμμετείχε στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και στον Συμμοριτοπόλεμο. Σε αιφνιδιαστική επίθεση των συμμοριτών στο Λιδωρίκι τη νύχτα 18-19 Απριλίου 1949, εναντίον μιας μικρής δύναμης του Εθνικού Στρατού ο Μαρκόπουλος τραυματίστηκε και συνελήφθη από τους συμμορίτες. Επί 2 σχεδόν μήνες οι συμμορίτες τον κρατούσαν όμηρο προσπαθώντας να τον ανταλλάξουν με δικούς τους που είχαν συλληφθεί από τον Εθνικό Στρατό. Τελικά τον εκτέλεσαν γονατιστό με μια σφαίρα στον αυχένα κοντά στο χωριό Κλειστό της Ευρυτανίας.

Στο Στρατόπεδο λοιπόν του οποίου το όνομα τιμά τη μνήμη του ήρωα, δόθηκε άδεια για να κάνουν το φεστιβάλ τους οι επίγονοι των δολοφόνων, οι οποίοι όχι μόνο δεν μετάνιωσαν για τα εγκλήματά τους, αλλά δηλώνουν ότι με πρώτη ευκαιρία θα τα επαναλάβουν για να εγκαθιδρύσουν στη χώρα σταλινική δικτατορία.

Μην τα λέτε αυτά όμως δυνατά και τα ακούσει ο Κυριάκος. Θα στεναχωρηθεί, γιατί τιμάει τους αγώνες της αριστεράς και θεωρεί τους metaκατσαπλιάδες με το AUDI Q5 μέρος του δημοκρατικού τόξου.

Υ.Γ. Τι ζούμε ρε πστ μου! Είναι αλήθεια όλο αυτό ή είναι εφιάλτης και θα ξυπνήσουμε το πρωί κάθιδροι αλλά ανακουφισμένοι, λέγοντας: ε, μα ήταν δυνατόν αυτά τα απίστευτα να είναι πραγματικότητα;