Την ίδια ώρα που μιλάμε για νέες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και προετοιμάζουμε το έδαφος για ένα νέο κύκλο δοκιμασίας καταναλωτών, αγροτών και επιχειρήσεων, κανείς δεν εξετάζει την πραγματική κατάσταση που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του γνωστού κύκλου μονοπωλιακών συμφερόντων με την ευθύνη και την προτροπή Ευρώπης και ελλαδικής πολιτικής ηγεσίας.

Αφού εκποιήθηκε ο εθνικός πλούτος αφού δόθηκε η παραγωγή , διαχείριση και εμπορία σε έναν όμιλο συμφερόντων και παρά την μεγάλη εξάπλωση των ΑΠΕ που δίνουν πλέον ισχυρές ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος, εντούτοις, οι τιμές παραμένουν ψηλά. Ουσιαστικά το πρόβλημα εντοπίζεται στα εξής αίτια:

Α. Ο σχηματισμός καρτέλ που όχι μόνο βρίσκεται σε σχέση με τις κυβερνητικές αποφάσεις αλλά έχει παρέμβαση σε ολόκληρη τη δημόσια ζωή. Βαρδινογιάννης, Μυτηλιναίος και άλλοι εξίσου γνωστοί που οι δυνάμεις εκτείνονται σε όλους τους χώρους διαμόρφωσης της κοινωνικής γνώμης και η παρουσία στην οικονομία είναι κυριαρχική.

Β. Η ανυπαρξία δικτύων που το Εθνικό Μέτωπο έχει επισημάνει σε σχετικές τομεακές ανακοινώσεις εδώ και χρόνια. Στη χώρα που ξοδεύονται δις σε έργα χωρίς προοπτική ποτέ δεν δρομολογήθηκαν τα αναγκαία δίκτυα ώστε να μην χάνεται η ενέργεια και να μπορεί να διακινηθεί αποτελεσματικά.

Γ. Καμία ενέργεια για αποταμίευση ενέργειας δεν έχει γίνει επίσης με ευθύνη των κυβερνώντων τις τελευταίες δεκαετίες.

Δ. Καμία ουσιαστική πρωτοβουλία για ενεργειακές αναβαθμίσεις δεν έγινε για δεκαετίες και όταν γίνεται, όπως πρόσφατα, βρίσκουν ευκαιρία για νέο πλουτισμό ι επιτήδειοι. Σημειώνουμε ό,τι από το 2012 έχουμε εστιάσει στις αναφερόμενες στην παρούσα ανακοίνωση ενέργειες προκειμένου να υπάρξει ενεργειακή αυτονομία και αυτάρκεια προ όφελος του λαού και της οικονομίας του τόπου.

Ε. Στην σκόπιμη, πρόχειρη και εντελώς αναποτελεσματική πολιτική εγκατάλειψης της παραγωγής του λιγνίτη.

Η ανάγκη για την αλλαγή πορείας στο τομέα της ενεργείας είναι πρωταρχική για ένα εθνικό κράτος και το ζήτημα όπως αποδεικνύεται είναι να υπάρξει η πολιτική βούληση καθώς τα αίτια είναι εδώ και καιρό ξεκάθαρα.

Ανακοίνωση των Τομέων Εθνικής Οικονομίας και Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Εθνικού Μετώπου