Αυξήσεις 10% στο ρεύμα και μετά την επιδότηση

Καυτά παραμένουν τα πράσινα τιμολόγια των εταιρειών τον Αύγουστο, με τις μικρές ενισχύσεις που ανακοινώθηκαν χτες από την κυβέρνηση να περιορίζονται σε όσους έχουν κατανάλωση μέχρι 500 κιλοβατώρες.

Tα πράσινα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ τραβούν την ανηφόρα και οι φοβερές και πολυδιαφημισμένες επιδοτήσεις της κυβέρνησης καταφέρνουν απλώς να κρατούν το ποσοστό της μηνιαίας αύξησης γύρω από το 10%.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αποφάσισε να ανακοινώσει χθες εσπευσμένα ότι η επιδότηση στα τιμολόγια του Αυγούστου θα είναι 1,6 λεπτό ανά κιλοβατώρα, παρά το γεγονός ότι εδώ και μέρες οι πληροφορίες ανέφεραν ότι θα ανακοινωνόταν σήμερα. Υποτίθεται ότι αυτή η καθυστέρηση της μιας ημέρας είχε σκοπό να ανακοινωθούν στο μεταξύ όλα τα τιμολόγια των εταιρειών για τον Αύγουστο και από εκεί να προέκυπτε η «ανάγκη» της επιδότησης. Ομως από νωρίς χθες ανακοινώθηκαν τα τιμολόγια της κυρίαρχης ΔΕΗ και κατέστη αναγκαίο να αναγράφεται στα ρεπορτάζ η τιμή μετά την επιδότηση.


Η τιμή στο πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ (Γ1) ορίστηκε, για κατανάλωση κάτω των 500 KWH, στα 16,39 λεπτά ανά κιλοβατώρα, δηλαδή 20,9% ακριβότερα από τον Ιούλιο (13,55 λεπτά). Με την επιδότηση των 1,6 λεπτών, η τιμή πέφτει στα 14,79 λεπτά, δηλαδή 9,1% ακριβότερη του Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί αύξηση 13,9% από τον Ιούνιο στον Ιούλιο, 11,55% από τον Μάιο στον Ιούνιο και 10,66% από τον Απρίλιο στον Μάιο. Η αύξηση είναι σαφώς μεγαλύτερη για κατανάλωση άνω των 500 κιλοβατωρών όπου δεν υπάρχει καν επιδότηση. Η χρέωση τον Αύγουστο ανεβαίνει στα 15,35 λεπτά για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και στα 16,95 λεπτά για τις υπόλοιπες.

Χειρότερη είναι η κατάσταση στο τιμολόγιο Γ21 που θεωρείται επαγγελματικό και αφορά τους κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών όπου οι λογαριασμοί γδέρνουν από κοινού τους ενοίκους. Η χρέωση στο Γ21 θα φτάσει τον Αύγουστο στα 18,3 λεπτά έναντι 14,9 τον Ιούλιο (αύξηση 22,8%). Οι τιμές στο Γ21 ήταν σταθερά υψηλότερες όλους τους προηγούμενους μήνες όπως φαίνεται και στο πινακάκι που δημοσιεύουμε, καθώς ξεκίνησαν τον Ιανουάριο από τα 16,31 λεπτά, έπεσαν τον Φεβρουάριο στα 15,48, τον Μάρτιο στα 12,76 λεπτά, τον Απρίλιο ανέβηκαν στα 13,08, τον Μάιο στα 12,59 και τον Ιούνιο ανηφόρισαν στα 14,02 λεπτά.

Καταγραφή

Πάντως, μετά την ανακοίνωση του πράσινου τιμολογίου της ΔΕΗ προέκυψε και το συμπέρασμα ότι τον Αύγουστο θα είναι ακριβότερο από το αντίστοιχο τιμολόγιο της Protergia. Υπενθυμίζεται ότι εδώ και μέρες, η Protergia του ομίλου Μυτιληναίου (Metlen) είχε ανακοινώσει ότι θα κρατήσει τις ίδιες τιμές με τον Ιούλιο, δηλαδή στα 15,99 λεπτά. Ετσι, μετά την επιδότηση, η τελική χρέωση πέφτει στα 14,39 λεπτά, δηλαδή χαμηλότερα από τη ΔΕΗ.

Συνολικότερη εικόνα για τα τιμολόγια θα προκύψει αύριο, καθώς θα έχει ανακοινωθεί το σύνολο των πράσινων, ορισμένα από τα κίτρινα κυμαινόμενα και τα σταθερά. Ειδικά για την τελευταία κατηγορία, που το τελευταίο διάστημα τράβηξε το ενδιαφέρον των καταναλωτών, θα έχει αξία να φανεί ποια σταθερά τιμολόγια καταργήθηκαν και σε ποια άλλαξαν οι χρεώσεις, το πάγιο ή άλλες παράμετροι χρέωσης.

Πάντως, παρά την ημιτελή εικόνα που είχε διαμορφωθεί χθες, ο υπουργός ΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε ότι με βάση τις τιμές που έχουν γίνει γνωστές «η τελική τιμή για τη συντριπτική πλειοψηφία των οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται κάτω των 15 λεπτών/kWh, μετά την έκτακτη στήριξη στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που ανακοινώνουμε». Ακόμη πιο πανηγυρικά, η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου μίλησε για τιμές «προ ενεργειακής κρίσης» αναφερόμενη στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου όπου η χρέωση πέφτει στα 11,3 λεπτά. Αρκεί βέβαια, ο δικαιούχος ΚΟΤ να μην ξεπεράσει το όριο των 500 κιλοβατωρών και χάσει τη μειωμένη χρέωση…