«Γιατί τέτοια βιασύνη;;».
Σε νέο μεγάλο πονοκέφαλο για σχεδόν 2 εκατομμύρια (!!!!!) ιδιοκτήτες γης/ακινήτων εξελίσσεται η υποχρεωτικότητα για τον καθαρισμό τους λόγω της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου.

Οι ιδιοκτήτες γης έρχονται σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση και προσπαθούν να βγάλουν άκρη έχοντας να αντιμετωπίσουν ασαφείς διορίες, ένα γραφειοκρατικό κυκεώνα και στο βάθος… τσουχτερά πρόστιμα!

Οι αντιδράσεις είναι μεγάλες και πολλοί ενδεχομένως να βρεθούν προ εκπλήξεων έχοντας από το πουθενά να πληρώσουν πολλές χιλιάδες ευρώ!!

«Υπάρχει ένα αλαλούν και ένα μπέρδεμα! Υπάρχει ένας χαμός. Αφού δεν υπάρχει το ένα, δεν υπάρχει το άλλο, τότε γιατί τα κάνουν αυτά; Βάζουν μπελά στους πολίτες», μετέδωσαν οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το θέμα.

Τι απάντησε ο Δήμαρχος Βούλας, Βάρης και Βουλιαγμένης:

«Το μέτρο γίνονται πιο οργανωμένα. Η υποχρέωση ενός εκάστου που έχει ένα οικόπεδο που βρίσκεται εντός οικιστικής ζώνης και εντός σχεδίου πόλεως οφείλει να καθαρίσει το συγκεκριμένο οικόπεδο και να το δηλώσει σε μία βάση που κατασκευάστηκε. Δύο πράγματα γίνονται στον καθαρισμό. Μιλάμε για αποψίλωση. Και το δεύτερο είναι να ανεβάζουμε την “κώμη” των δέντρων και συγχρόνως αφαιρούμε τα ξερά που έχει ένα δέντρο».

Τα πρόστιμα για τους… παραβάτες κυμαίνονται από 1.000 έως 54.000 ευρώ!!!

Τι προβλέπει η νομοθεσία
Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 20/2024 Πυροσβεστική Διάταξη «Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα» η οποία εκδόθηκε στις αρχές Μαΐου, καθορίζεται η υποχρέωση των ιδιοκτητών, νομών, επικαρπωτών, μισθωτών ή υπομισθωτών οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε:

(α) περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,

(β) περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,

(γ) εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περ.(α) και (β), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και

(δ) εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας,

για τον καθαρισμό των παραπάνω χώρων κατά το χρονικό διάστημα από την 1η μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους και τη συντήρησή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι διαμορφωμένοι, συντηρημένοι κήποι ή φυτευμένες επιφάνειες ακάλυπτων χώρων κτιρίων, πολυκατοικιών, κ.α. των περιοχών και εκτάσεων που αναφέρονται παραπάνω.

Αναφορικά με τη διαδικασία του καθαρισμού αυτή περιλαμβάνει τα εξής:

– Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.

– Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.

– Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.

– Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.

– Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

– Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.