Επιστολή του προέδρου στον υπουργο

Αύξηση ΦΠΑ στον καφέ και γενικότερα ζητήματα της επιχειρηματικότητας». 

Αξιότιμε κ.κ Υπουργοί, 

Με αφορμή την τρέχουσα οικονομική κατάσταση που πλήττει γενικότερα τη χώρα μας, θα ήθελα να εκφράσω την ανησυχία μου και την απογοήτευση του επιχειρηματικού κόσμου για τις πρόσφατες εξελίξεις. Η ακρίβεια έχει γίνει ένας σημαντικός παράγοντας πίεσης για κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση στη χώρα. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον ΦΠΑ στον καφέ είναι ακατανόητη και εξαιρετικά προβληματική.

Ο κλάδος της εστίασης/καφέ έχει ήδη ταλανιστεί από τεράστια προβλήματα τα τελευταία χρόνια. Η πανδημία, η αύξηση των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών, καθώς και ο ειδικός φόρος στον καφέ ανά κιλό, έχουν επιβαρύνει σημαντικά τον κλάδο. Η νέα αύξηση του ΦΠΑ θα εντείνει ακόμη περισσότερο αυτή την πίεση, οδηγώντας σε αυξημένες τιμές για τον τελικό καταναλωτή και επιβαρύνοντας περαιτέρω τις επιχειρήσεις.

Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και την αύξηση του μη μισθολογικού κόστους, το οποίο παραμένει αμετάβλητο, δημιουργώντας επιπρόσθετες δυσκολίες για τις επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας και η στήριξή τους είναι απαραίτητη για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη.

Καλούμε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει άμεσα την απόφασή της για την αύξηση του ΦΠΑ στον καφέ και να λάβει μέτρα για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Παράλληλα, είναι απαραίτητο να εξεταστούν λύσεις για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και η προστασία των καταναλωτών.

Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι να διαμορφώσει ένα πλαίσιο που θα υποστηρίζει την ανάπτυξη και την ευημερία του λαού και των επιχειρήσεων. Ελπίζουμε ότι  θα λάβετε  σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες μας και θα δράσετε προς αυτή την κατεύθυνση.


 
Με εκτίμησηο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων  Ευθύμιος Χρυσοστόμου