Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν μακρινό πλανήτη που μοιάζει με τη Γη που παρέχει μια ανατριχιαστική ματιά στο πώς θα μπορούσε να φαίνεται ο πλανήτης μας σε δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα, αναφέρει σε άρθρο της η DailyMail.
Αυτός ο πρόσφατα ανακαλυφθείς πλανήτης ήταν ίσως κάποτε κατοικήσιμος και χρησιμοποιήθηκε για να περιφέρεται γύρω από ένα αστέρι παρόμοιο με τον τρόπο που η Γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο.

Ωστόσο, το αστέρι που φιλοξενούσε τον πλανήτη υπέστη έναν βίαιο θάνατο κάποια στιγμή, με αποτέλεσμα ο εξωπλανήτης να αποκολληθεί και να παρασυρθεί πιο έξω στο διάστημα,σύμφωνα με την έρευνα.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ο ήλιος θα ξεκινήσει τη διαδικασία θανάτου του σε περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια. Όταν έρθει αυτή η ώρα, ο πλανήτης μας θα μπορούσε να έχει μια μοίρα παρόμοια με αυτόν του νεοανακαλυφθέντος πλανήτη.

Ο νέος πλανήτης και το άστρο που τον φιλοξενεί βρίσκονται σε απόσταση περίπου 4.000 ετών φωτός από από τη Γη.

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2020, αλλά μια ομάδα αστρονόμων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ έριξε πρόσφατα μια άλλη ματιά σε αυτό το πλανητικό σύστημα χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο 10 μέτρων Keck στη Χαβάη .

Η μελέτη τους προσδιόρισε ότι αυτός ο πλανήτης στο μέγεθος της Γης περιφέρεται γύρω από έναν λευκό αστέρα νάνο, δηλαδή τον πυκνό, θερμό πυρήνα ενός αστέρα που έχει πεθάνει.

Πριν πεθάνει το αστέρι, αυτό το πλανητικό σύστημα μπορεί να έμοιαζε πολύ με τη Γη σε τροχιά γύρω από τον ήλιο. Και δεν αποκλείεται αυτός ο πλανήτης να μπορούσε να υποστηρίξει ζωή πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Αλλά σήμερα, αυτός ο βραχώδης, άγονος πλανήτης υπάρχει έξω από την κατοικήσιμη ζώνη του λευκού νάνου – την περιοχή γύρω από ένα αστέρι που είναι ικανό να συντηρήσει ζωή.

Ο δικός μας ήλιος θα περάσει τελικά από την ίδια διαδικασία θανάτου. Αλλά δεν θα είμαστε ζωντανοί για να το δούμε. Μελέτες δείχνουν ότι το αστέρι μας έχει ακόμα ένα δισεκατομμύρια χρόνια ζωής.

Ο θάνατος του ήλιου θα εξατμίσει τελικά τους ωκεανούς της Γης και θα διπλασιάσει την ακτίνα τροχιάς της Γης, επισημαίνει η έρευνα. Και αυτό μόνο αν η διαστολή του ήλιου δεν καταπιεί πρώτα ολόκληρο τον πλανήτη μας.

Καθώς ο ήλιος εισέρχεται στη φάση του ερυθρού γίγαντα – το τελευταίο στάδιο πριν από το θάνατο – θα φουσκώσει σαν μπαλόνι, καταπίνοντας και αποτεφρώνοντας τον Ερμή και την Αφροδίτη.

Ταυτόχρονα, η συρρίκνωση της μάζας του θα αναγκάσει τους επιζώντες πλανήτες -όπως η Γη, ίσως- να διευρύνουν τις τροχιές τους, προσφέροντας στη Γη μια μικρή πιθανότητα επιβίωσης. Αλλά είναι πιθανό ότι ο πλανήτης μας θα μπορούσε να καταβροχθιστεί μαζί με τον Ερμή και την Αφροδίτη κατά τη διάρκεια της φάσης του ερυθρού γίγαντα του ήλιου.

«Δεν έχουμε επί του παρόντος συναίνεση για το εάν η Γη θα μπορούσε να αποφύγει να την καταπιεί ο ερυθρός γίγαντας ήλιος», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Keming Zhang, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, σε μια δήλωση.

«Σε κάθε περίπτωση, ο πλανήτης Γη θα είναι κατοικήσιμος μόνο για περίπου άλλο ένα δισεκατομμύρια χρόνια, οπότε οι ωκεανοί της Γης θα εξατμιστούν από το φαινόμενο του θερμοκηπίου – πολύ πριν από αυτόν τον κίνδυνο», πρόσθεσε.

Σε 8 δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα, ο ήλιος θα αρχίσει την τελική μεταμόρφωσή του σε έναν «νεκρό» λευκό νάνο. Αυτή η ζοφερή εικόνα του μέλλοντος του πλανήτη μας μοιάζει εξαιρετικά με την τρέχουσα κατάσταση αυτού του νεοανακαλυφθέντος πλανήτη.

Η ερευνητική ομάδα δημοσίευσε τα ευρήματά της σήμερα στο περιοδικό Nature Astronomy, σύμφωνα με την DailyMail.