Του Γιάννη Χ. Κουριαννίδη*
Η ξεδιάντροπη και προκλητική αναφορά του Έντι Ράμα στη Θεσσαλονίκη ότι «η Βόρειος Ήπειρος είναι ένας νεκρός όρος», η οποία, μάλιστα, καταχειροκροτήθηκε από τους εν Θεσσαλονίκη διαβιούντες Αλβανούς, έμεινε ουσιαστικά αναπάντητη από την κυβέρνηση της Ελλάδας. Αν και θα μπορούσε πολλά να πει, δεν το έκανε. Κι αυτό γιατί οι μέχρι σήμερα αναφορές αξιωματούχων της ελληνικής Πολιτείας για το Βορειοηπειρωτικό ήταν αυτές ακριβώς που έδωσαν το δικαίωμα στον Ράμα να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο.
Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς;
Τον πρώην υπουργό Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη, που, με αφορμή τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, δήλωσε ότι πρέπει να ομιλούμε για νότιο Αλβανία και όχι για Βόρεια Ήπειρο;
Την πρώην βουλευτή της Ν.Δ. και ευρωβουλευτή του ΛΑΟΣ, Βορειοηπειρώτισσα μάλιστα στην καταγωγή, Νίκη Τζαβέλλα, η οποία σε τηλεοπτική εμφάνισή της υποστήριξε με έμφαση ότι «πρέπει να ομιλούμε περί νοτίου Αλβανίας και όχι περί Βορείου Ηπείρου»;
Τον πρώην δήμαρχο και νυν δημοτικό σύμβουλο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, που σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Άλλη όψη», του Μανώλη Κοττάκη (ΝΕΤ, Απρίλιος 2013), δήλωσε ότι «δεν υφίσταται ο όρος Βόρεια Ήπειρος, που είναι απλά μια έννοια η οποία ικανοποιεί το δικό μας αίσθημα»;
Τις συνεχείς αναφορές και χρήση του όρου «νότια Αλβανία», αντί για «Βόρεια Ήπειρος», από το γνωστό για τη δράση του ΕΛΙΑΜΕΠ; Με πιο χαρακτηριστικό μάλιστα κρούσμα την έκθεσή του για την «Αλβανική παράτυπη (sic) μετανάστευση στην Ελλάδα» (2013), όπου θεωρείται απαραίτητη η διευκρίνιση ότι ως «νότια Αλβανία» θεωρούνται «οι περιοχές που βρίσκονται κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα», δηλαδή η Βόρεια Ήπειρος!
Για να μην πάμε και πολύ πιο πίσω, όπως, λ.χ., στην απόφαση της 2ης Ολομέλειας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, κατά το 5ο τακτικό Συνέδριο του κόμματος (Νοέμβριος 1934), όπου αναφερόταν στην «εθνικιστική προπαγάνδιση των μαζών και τον ιμπεριαλιστικό αλυτρωτισμό (Β. Ήπειρος, Κύπρος, Δωδεκάνησα)», ή στην διακήρυξη του τότε (Ιούνιος 1936) γ.γ. του ΚΚΕ Ν. Ζαχαριάδη, που έλεγε ότι «η πλουτοκρατία της χώρας μας προβάλλει κατακτητικές βλέψεις πάνω στη Β. Ήπειρο», ή, τέλος, τη διακήρυξη του ΚΚΕ στις 26/11/1940, που ανέφερε: «Αφού οι Ιταλοί έχουν διωχθεί πια πέρα από τα σύνορα, ο πόλεμος της Ελλάδας είναι ιμπεριαλιστικός»!
Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, ότι εδώ και χρόνια έχει απαγορευτεί στην Ελλάδα (σε σχολεία και Στρατό) η χρήση του εμβατηρίου για τη Βόρεια Ήπειρο, υποτίθεται ως «ένδειξη καλής θέλησης προς την Αλβανία»!
Είναι μάταιο να προσπαθείς να ανιχνεύσεις εθνικές ευαισθησίες σε κοσμοπολίτες πολιτικούς του καναπέ. Το ελληνικό κράτος θα έπρεπε από καιρό, από την πρώτη στιγμή, να είχε ξεκαθαρίσει το αυτονόητο. Ότι η Βόρεια Ήπειρος αποτελεί μία ελληνική γη, υπό την έννοια μιας γης Ελλήνων. Δηλαδή, μία περιοχή η οποία κατοικείται εδώ και χιλιετίες από Έλληνες. Και μάλιστα Έλληνες αναγνωρισμένους ως εθνική μειονότητα και που τα δικαιώματά της προστατεύονται, μεταξύ άλλων, και με το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας (17 Μαΐου 1914), που εξακολουθεί να ισχύει και που έχει υπογράψει και η ίδια η Αλβανία. Απλά και ξεκάθαρα!
Με το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας κατοχυρωνόταν η διδασκαλία της ελληνικής και απαγορευόταν η στάθμευση στην περιοχή «στρατιωτικών μονάδων μη αυτοχθόνων»! Είναι φανερό ότι η Βόρεια Ήπειρος αποκτούσε με τις διατάξεις αυτές μια ευρεία αυτονομία μέσα στα όρια της αλβανικής επικράτειας.
Ήταν μία μεγάλη ευκαιρία να αναδειχθούν αυτές οι αλήθειες μετά την πρόκληση Ράμα στη Θεσσαλονίκη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν το έπραξε. Και είναι σαφώς υπόλογη γι᾽ αυτό απέναντι στους Έλληνες της Βόρειας Ηπείρου.
Διευθυντής περιοδικού «Ενδοχώρα», endohora@yahoo.gr