Μετά την έκρηξη, το Παρατηρητήριο Ηλίου και Ηλιόσφαιρας (SOHO) εντόπισε ένα φωτοστέφανο CME που κατευθύνεται απευθείας προς τη Γη, που ταξιδεύει με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 1.000 km ανά δευτερόλεπτο.
Μια σειρά ισχυρών ηλιακών γεγονότων πρόκειται να επηρεάσουν τη Γη, προκαλώντας πιθανώς σημαντικές γεωμαγνητικές καταιγίδες τις επόμενες ημέρες.

Τρεις εκτοξεύσεις στεφανιαίας μάζας (CME) βρίσκονται επί του παρόντος καθ’ οδόν προς τον πλανήτη μας, με τις δύο πρώτες να εκτοξεύονται από ηλιακές εκλάμψεις κατηγορίας M στις 7 Αυγούστου. Αυτές οι αρχικές εκτοξεύσεις CME είναι σχετικά μικρές, αλλά η τρίτη, προωθείται από ηλιακό κλάσης X1.3 Η έξαρση στις 8 Αυγούστου, ήταν πολύ πιο ισχυρή.

ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ
Το CME είναι μια τεράστια έκρηξη ηλιακού ανέμου και μαγνητικών πεδίων που υψώνονται πάνω από το στέμμα του Ήλιου. Αυτές οι εκρήξεις απελευθερώνουν δισεκατομμύρια τόνους πλάσματος στο διάστημα, δυνητικά επηρεάζοντας τη μαγνητόσφαιρα της Γης και προκαλώντας διακοπές σε δορυφόρους, επικοινωνίες και δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

Ηλιακή έκρηξη
Η έκλαμψη κατηγορίας X1.3 , που προέρχεται από την ενεργή ηλιακή κηλίδα AR3777, παρήγαγε μια ακραία υπεριώδη λάμψη που καταγράφηκε από το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής της NASA.

Αυτή η έκλαμψη έφτασε στην κορυφή της ατμόσφαιρας της Γης, επιδρώντας στα ραδιόφωνα βραχέων κυμάτων σε περιοχές από τη Βόρεια Αμερική έως τα νησιά της Χαβάης, διακόπτοντας τα σήματα κάτω των 30 MHz για έως και μία ώρα.

Μετά την έκρηξη, το Παρατηρητήριο Ηλίου και Ηλιόσφαιρας (SOHO) εντόπισε ένα φωτοστέφανο CME που κατευθύνεται απευθείας προς τη Γη, που ταξιδεύει με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 1.000 km ανά δευτερόλεπτο.

ΓΕΩΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΛΑ ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΤΗ ΓΗ
Αυτό το CME αναμένεται να φτάσει μέχρι τις 11 Αυγούστου, επιδεινώνοντας τα αποτελέσματα των προηγούμενων CME. Ο συνδυασμένος αντίκτυπος αυτών των ηλιακών γεγονότων θα μπορούσε να ανεβάσει τα επίπεδα γεωμαγνητικής καταιγίδας στην κατηγορία G3 (Ισχυρή), δυνητικά πυροδοτώντας σέλας μεσαίου γεωγραφικού πλάτους ορατές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Μια γεωμαγνητική καταιγίδα εμφανίζεται όταν ένας CME ή ένας ηλιακός άνεμος διαταράσσει το μαγνητικό πεδίο της Γης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σέλας, αλλά επίσης να διαταράξει το GPS, τις ραδιοεπικοινωνίες και τα συστήματα ισχύος. Η ένταση αυτών των καταιγίδων εξαρτάται από τη δύναμη και την κατεύθυνση του μαγνητικού πεδίου του ηλιακού ανέμου.

Οι επερχόμενες καταιγίδες αναμένεται να δημιουργήσουν προνομιακές συνθήκες για τα σέλας, τα οποία θα μπορούσαν να είναι ορατά πολύ πιο μακριά από τους πόλους από το συνηθισμένο.

Αυτή η περίοδος χαρακτηρίζεται από αυξημένη ηλιακή δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων συχνότερων και έντονων ηλιακών εκλάμψεων και CME.

Ηλιακή καταιγίδα
Καθώς αυτά τα ηλιακά σωματίδια κατευθύνονται προς τη Γη, οι ειδικοί του διαστημικού καιρού παρακολουθούν στενά την κατάσταση. Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) εξέδωσε γεωμαγνητική καταιγίδα, προτρέποντας σε ετοιμότητα για πιθανές επιπτώσεις στην τεχνολογική υποδομή.

Συνιστάται στους ναυτικούς, στους χειριστές ασυρμάτου και σε όσους εξαρτώνται από δορυφορικά συστήματα να ενημερώνονται και να λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Η Γη επλήγη από έναν ανελέητο καταιγισμό ηλιακής καταιγίδας τον Μάιο που είχε πυροδοτήσει σέλας μέχρι την Ινδία και έβαλε τους δορυφόρους υπό έντονη πίεση.

el