Αν η φωτιά, που κατέστρεψε σχεδόν 10.000 στρέμματα στα περίχωρα της ελληνικής πρωτεύουσας, έχει τεθεί υπό έλεγχο από την Τετάρτη, τα θύματα επικρίνουν τη διαχείριση του προβλήματος από τις δημόσιες αρχές, σημειώνει η Marina Rafenberg, ανταποκρίτρια της εφημερίδας Le Monde, στην Αθήνα.

Περιγράφει την εικόνα στην περιοχή μεταξύ Χαλανδρίου και Βριλησσίων, κάνει αναφορά στο θάνατο της Νάντιας, ενώ υπογραμμίζοντας την έκταση που απανθράκωσε η φωτιά σημειώνει, ότι από την Τετάρτη, οι Έλληνες πυροσβέστες ισχυρίζονται ότι έχουν θέσει υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο, αλλά παραμένουν κινητοποιημένοι για να αποτρέψουν τυχόν επανάληψη των πυρκαγιών.

Παρατίθεται μαρτυρία της Σίας (που δεν θέλησε να δώσει το επίθετό της), της οποίας κάηκε η οικία, δίπλα στην εταιρεία που βρήκε τραγικό θάνατο η Νάντια, η οποία καταγγέλλει, ότι «σε αυτή την εταιρεία υπήρχαν πολλά στοιβαγμένα ξύλα και εύφλεκτα προϊόντα, ούτε καν πυροσβεστήρας!»

«Δεν πιστεύαμε ότι εδώ, σε μια αστική περιοχή, θα μπορούσαμε να υποστούμε μια τέτοια καταστροφή! Η φωτιά έφτασε στην πόλη, είναι πρώτη φορά! » Προσωρινά στεγασμένη στο ξενοδοχείο από το δημαρχείο Χαλανδρίου, η Σία περιμένει να έρθουν πολιτικοί μηχανικοί για να εκτιμήσουν τις ζημιές. «Όμως, όπως μπορείτε να μαντέψετε, δεν μπορούμε να ζούμε πια εδώ. Από τη μια μέρα στην άλλη μείναμε άστεγοι» σημειώνει με πόνο.

Γίνεται αναφορά στα πρώτα μέτρα βοήθειας στους πληγέντες που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Τετάρτη, ενώ παραθέτοντας την δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την Πέμπτη:

«Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους λίγους συμπολίτες μας που επλήγησαν από τη φωτιά ότι η Πολιτεία θα μεριμνήσει ώστε να τους αποζημιώσει», η δημοσιογράφος σημειώνει, ότι η δήλωση αυτή πυροδότησε την οργή των κατοίκων της περιοχής και της αντιπολίτευσης, παραθέτοντας την δήλωση του Στέφανος Κασελάκη, «Εκατό σπίτια κάηκαν, 10.000 εκτάρια κατεστραμμένα, 40 χιλιόμετρα καταστροφής. Δεν είναι πολλά για τον πρωθυπουργό; »,

Στη συνοικία Πάτημα του Χαλανδρίου, ο Δημήτρης Νατσούκης νιώθει σαν να έχει εγκαταλειφθεί από τις αρχές. Όταν οι φλόγες πλησίασαν και κύλησαν από το βουνό, αυτός και δύο γείτονες ψέκασαν νερό γύρω από το σπίτι του και κατάφεραν να το σώσουν. Η μοντέρνα βίλα του έχει έναν καθαρό κήπο όπου δεν προεξέχουν θάμνοι. Τα άδεια, ασυντήρητα οικόπεδα και τα παλιά σπίτια σχεδόν όλα ισοπεδώθηκαν από τις φλόγες.

«Ήμασταν μόνοι μας. Οι πυροσβέστες δεν έφτασαν παρά πολύ αργότερα και δεν είχαν ούτε νερό στις δεξαμενές… Η οργάνωση ήταν χαοτική! », διαμαρτύρεται.

Η Νατάσσα Κοσμοπούλου, η (ανεξάρτητη) δήμαρχος Πεντέλης, υποστηρίζει, ότι «αεροπορικά μέσα άργησαν να επέμβουν σε σημεία που δεν ήταν προσβάσιμα οδικώς» και ότι «δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στη ζώνη πυρόσβεσης, εδώ και χρόνια. », δηλαδή μια κοπή δασών που επιβραδύνει την ταχεία εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών.

Ο Δημήτρης Νατσούκης δεν πιστεύει στις υποσχέσεις για αποζημιώσεις. «Τι να περιμένουμε από αυτή την κυβέρνηση; Δείτε τι συνέβη στη Θεσσαλία, όπου οι τρομερές πλημμύρες τον περασμένο Σεπτέμβριο κατέστρεψαν χιλιάδες καλλιέργειες. Αγρότες και κάτοικοι ακόμη περιμένουν βοήθεια…», αναφέρει οργισμένος, με τη σύζυγό του Ελένη να προσθέτει:

«Από εδώ και στο εξής, κάθε καλοκαίρι, ζούμε με τον φόβο στο στομάχι μας.» Στη γειτονιά, ηλεκτρολόγοι εργάζονται για την αποκατάσταση της διακοπής του δικτύου από τη Δευτέρα. Η Ελένη ελπίζει ότι η ζωή θα επανέλθει γρήγορα στους κανονικούς της ρυθμούς, λέγοντας με ειρωνεία: «Τώρα που κάηκαν όλα τα δέντρα γύρω μας, ίσως δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε!»

Γίνεται αναφορά σε μελέτη του Κέντρου Έρευνας Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Κρίσεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που πραγματοποιήθηκε σε κατοίκους της περιφέρειας Αθηνών, τον Ιούλιο, σύμφωνα με την οποία, το 69% εξ αυτών έχουν ήδη βιώσει πυρκαγιές, κύματα καύσωνα και πλημμύρες και ένας στους δέκα γνωρίζει κοντινούς ανθρώπους σε αυτούς που πέθαναν κατά τη διάρκεια αυτών των φυσικών καταστροφών.

Ακόμη πιο αποκαλυπτικό, όπως σημειώνεται, το 89% εκτίμησε, μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, ότι θα βιώσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στο εγγύς μέλλον, με το 82% να πιστεύει, ότι η Πολιτεία δεν θα ήταν έτοιμη να την αντιμετωπίσει.Στην Πεντέλη, μια πόλη που συνορεύει με πευκοδάσος, οι πυρκαγιές έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και σύμφωνα με την ιστοσελίδα Meteo.gr, το 37% των δασών της Αττικής έχει καεί τα τελευταία οκτώ χρόνια, σημειώνει η δημοσιογραφος, παραθέτοντας μαρτυρία της Δήμητρας Στεφανίδη, η οποία αναφέρει:

«Έπρεπε ήδη να εκκενώσουμε την περιουσία μας πριν από μερικά χρόνια και μετακομίσαμε. Αυτή τη φορά, οι φλόγες δεν έκαναν ζημιά στο σπίτι μας, αλλά για πόσο; » Η ίδια κατηγορεί τις αρχές, αλλά και τους πολίτες που δεν είναι πάντα υπεύθυνοι, αναφέροντας: «Πρέπει να καθαρίζεις τον κήπο σου, να μην αφήνεις παντού σκουπίδια, να σβήνεις προσεκτικά τα τσιγάρα σου… Δυστυχώς, δεν το κάνουν όλοι!»,

O Ευθύμιος Μπίζης, ο οποίος, όπως σημειώνεται, παρατηρεί πιθανές εστίες πυρκαγιάς από το μπαλκόνι του, εκφέρει τη άποψη, ότι «όλοι οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να έχουν εκπαίδευση για να μπορούν να ενεργούν σε περίπτωση πυρκαγιάς». Επισημαίνει ταυτόχρονα την ανευθυνότητα όσων έχτισαν παράνομα σπίτια ανάμεσα στα πεύκα, τονίζοντας:

«Μέχρι πρόσφατα, οι αρχές επέτρεπαν την κατασκευή σε καμένη γη, είναι εγκληματικό! Αυτό οδήγησε ακόμη και σε εγκληματικές εμπρηστικές ενέργειες εδώ και πολύ καιρό…» «Ήταν ένας από τους πράσινους πνεύμονες της Αθήνας. Δεν είναι άλλο από ένα τοπίο ερήμωσης!», αναφέρει.

Την καταστροφική πορεία της πυρκαγιάς στην Αττική αποτυπώνει ο Raphael Geiger σε άρθρο του στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας.

Τι κειμενο αναρτάται και στην ιστοσελίδα της συνοδευόμενο από πλούσιο φωτορεπορτάζ με χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την επιχείρηση κατάσβεσης με εναέρια και επίγεια μέσα, τα καμένα σπίτια και την απόγνωση των κατοίκων στις πληγείσες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης και της χαρακτηριστικής φωτογραφίας με την Ακρόπολη κάτω από τον πύρινο αττικό ουρανό.

Ο αρθρογράφος περιγράφει την πνιγηρή ατμόσφαιρα που επικρατούσε στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς με τις φλόγες των περίπου 25 μέτρων να έχουν κοκκινίσει τον ήλιο πίσω από τα μαύρα σύννεφα και τη στάχτη βροχής που προκαλούν πονοκέφαλο ακόμη και αν δεν βρίσκεται κάποιος σε εξωτερικό χώρο, όπως χαρακτηριστικά λέει ανακαλώντας στη μνήμη την περσινή πολυήμερη καταστροφική πυρκαγιά στη Ρόδο και παραθέτοντας περσινές προειδοποιήσεις του Κώστα Λαγουβάρδου από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για «κρίσιμες μέρες» για την Ελλάδα λόγω των ισχυρών ανέμων.

Οι ακόμη μεγαλύτεροι καύσωνες και οι ολοένα μεγαλύτερες πυρκαγιές από χρόνο σε χρόνο καταδεικνύουν την επιδείνωση της κλιματικής κρίσης, επισημαίνει ο Geiger κάνοντας αναφορά στις φετινές υψηλές θερμοκρασίες της χώρας ακόμη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα καθώς και την ξηρασία, ενώ στη συνέχεια καταγράφει την εξέλιξη της φωτιάς, την ενημέρωση των πολιτών με προειδοποιητικά μηνύματα στο κινητό, τον αποκλεισμό των δρόμων προς τις πληγείσες περιοχές από αστυνομικές δυνάμεις, για να καταλήξει:

Αυτές οι φωτιές δείχνουν ότι το κλίμα στην Ελλάδα αλλάζει και ότι η χώρα βρίσκεται στην επικίνδυνη ζώνη. Στο Χαλάνδρι, οι κάτοικοι δεν λαμβάνουν πλέον μόνο προειδοποιητικά μηνύματα στα κινητά τους τηλέφωνα, αλλά και μηνύματα που τους παροτρύνουν να απομακρυνθούν. Χιλιάδες πολίτες καλούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Τουλάχιστον όσοι δεν βρίσκονται σε διακοπές αλλά έχουν μείνει στο σπίτι τους, καθώς είναι „high season“: την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου, ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου, η Αθήνα είναι άδεια όπως κάθε χρόνο. Αλλά αυτή τη φορά οι άνθρωποι θα επιστρέψουν από τις διακοπές και θα βρουν τα σπίτια τους καμένα.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διέκοψε τις διακοπές του και επέστρεψε στην Αθήνα από την Κρήτη. Οι πυρκαγιές αποτελούν επίσης πολιτικό κίνδυνο για αυτόν, καθώς οι επικριτές τον κατηγορούν ότι παραμελεί την πρόληψη πυρκαγιών. Τουλάχιστον, με τις άμεσες εκκενώσεις, οι αρχές απέφυγαν πολλά θύματα.

Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της, αναφέρουν τα ελληνικά ΜΜΕ το πρωί της Τρίτης. Πέρυσι υπήρξαν τουλάχιστον 20 θάνατοι. Υπάρχουν καλά νέα σήμερα το πρωί: Δεν υπάρχει πλέον καμία σημαντική πηγή πυρκαγιάς που να απειλεί την Αθήνα.

Ο άνεμος έχει κοπάσει. Ίσως να είναι κι αυτό ένα συμπέρασμα των ημερών αυτών: όσο σκληρά και αν παλεύει η Πυροσβεστική με τις φωτιές, όσα πυροσβεστικά αεροπλάνα και αν πετούν, όση βοήθεια κι αν έρχεται από άλλες χώρες -από Γαλλία, Ιταλία, από Τουρκία- στο τέλος είναι ο άνεμος εκείνος που αποφασίζει πόσο κακό θα γίνει. Η περίοδος των δασικών πυρκαγιών μόλις ξεκίνησε στην Ελλάδα.