Είδηση που ουδέναν αιφνιδίασε: Ο Γιάννος Παπαντωνίου, σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, είναι… αθώος για την υπόθεση με τις μίζες για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. Αθώοι κηρύχθηκαν και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου και ο φίλος του ανδρόγυνου Ανδρέας Μπάρδης.

Η θέση μας/
Εφημερίδα Δημοκρατία
Απαντες περίμεναν να αθωωθεί ο Γιάννος Παπαντωνίου για τις μίζες, διότι όλοι είναι υποψιασμένοι. Γνωρίζουν τι σημαίνει ελληνική «Δικαιοσύνη» – ένας θεσμός που ξεπέφτει καθημερινά στα μάτια του ελληνικού λαού και θεωρείται πλέον απαξιωμένος και σε διεθνές επίπεδο. Δεν είναι τυχαίες, άλλωστε, οι αναφορές οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για διάφορα θέματα που απασχολούν την ελληνική Δικαιοσύνη. Ενδεικτικά αναφέρονται το έγκλημα των Τεμπών αλλά και υποθέσεις πολιτικής διαφθοράς που έχουν μπει στο στόχαστρο και διεθνών ΜΜΕ αλλά και της Ε.Ε.

Ο λαός μας είναι πια πεπεισμένος ότι οι πολιτικοί και οι πλούσιοι μένουν ατιμώρητοι για ό,τι διαπράξουν. Η Δικαιοσύνη απλώς κάποια στιγμή θα αραδιάσει μια σειρά από νομικίστικες δικαιολογίες και προφάσεις για να τους αφήσει ελεύθερους να συνεχίσουν το έργο τους.

Για την υπόθεση του Παπαντωνίου, πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν συμμερίζονταν όλοι την άποψη περί αθωότητας του πρωτοπαλίκαρου του Κώστα Σημίτη. Ναι μεν η απόφαση ήταν ομόφωνη λόγω… αμφιβολιών, αλλά ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αλέξανδρος Σπηλιώτης είχε εισηγηθεί να κριθούν ένοχοι και οι τρεις κατηγορούμενοι για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

Οι τρεις δικαστές ισχυρίστηκαν ότι αμφέβαλαν για την ενοχή του, διότι «δεν υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις για τη νομιμοποίηση εσόδων που κατηγορείται». Με λίγα λόγια, οι δικαστές για να πάρουν την απόφαση να τον καταδικάσουν, θα έπρεπε να έχουν στα χέρια τους ή βιντεοσκοπημένο υλικό με τον Γιάννο να τα… παίρνει ή ομολογία του ή καταθετήρια τραπέζης με δικαιούχο τον ίδιο και καταθέτες εκείνους που έδιναν τις μίζες.

Οι μηχανισμοί της Δικαιοσύνης, που σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές είναι ακόμα πιο προβληματικοί και διαβρωμένοι από εκείνους της πολιτικής, λειτούργησαν με τέτοιον τρόπο ώστε το έγκλημα να δικαστεί περίπου 21 χρόνια μετά τη διάπραξή του! Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό έξι φρεγατών του Πολεµικού Ναυτικού υπεγράφη το 2003. Η εξοργιστική και ύποπτη κωλυσιεργία των προαναφερθέντων μηχανισμών οδήγησε στις παραγραφές όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση – πλην του Γιάννου Παπαντωνίου, της συζύγου του και του Ανδρέα Μπάρδη.

Τώρα που αθωώθηκε και ο Παπαντωνίου και αποδίδεται πάλλευκος στην κοινωνία, ίσως και να τον δούμε να αποζημιώνεται από το Ελληνικό Δημόσιο επειδή το 2018 έκατσε 17 μήνες προφυλακισμένος (και η σύζυγός του πέντε μήνες) για την ίδια υπόθεση.

Ελληνική «Δικαιοσύνη» χωρίς δίκαιο.

newsbreak