ΠΕΝΤΕ ΒΛΑΧΟΙ ΕΝΑ ΠΑΖΑΡΙ – ΤΩΡΑ ΛΕΜΕ ΔΥΟ ΒΛΑΧΟΙ ΕΝΑ ΠΑΖΑΡΙ
Η παρουσία Βλάχων στις αγορές δημιουργούσε παλιά την εντύπωση ότι έφθαναν λίγοι μόνο Βλάχοι για να στηθεί ολόκληρο παζάρι. Γι’ αυτό ο λαός έλεγε το παροιμιώδες: «πέντε Βλάχοι ένα παζάρι», εννοώντας ότι οι Βλάχοι κατέβαζαν για πώληση ζώα πολλά: αιγοπρόβατα και αλογομούλαρα, μαλλί και μάλλινα υφαντά, κερεστέ, δηλ. Ξυλεία, και είδη ξυλουργικής τέχνης, όπως σκάφες, πινακωτές, κλειδοπίνακες κλπ, όλα σε μεγάλη ποσότητα.
Η κάθετη οικονομική ανάπτυξη των βλάχικων κοινοτήτων ξεκινάει από τον πρωτογενή τομέα της κτηνοτροφίας, συνεχίζει με τη βιοτεχνική επεξεργασία των προϊόντων της, που το εμπόριό τους διενεργείται με τη μεσολάβηση των κιρατζήδων για τη μεταφορά τους. Αυτή η κάθετη οικονομική ανάπτυξη κορυφώνεται τελικά με την ανάδειξη απαράμιλλων αργυροχρυσοχόων, εμπόρων κι επιχειρηματιών, καθώς και μεγάλων τραπεζιτών στην Κεντρική Ευρώπη, όπως είναι ο Σίνας, ο Δούμπας και άλλοι.
Έμποροι ή αλλιώς πραματευτάδες ονομαζόμενοι τότε με τους καλά οργανωμένους σχηματισμούς των κιρατζήδων έφθαναν με τα καραβάνια τους στην καρδιά, αλλά και στις εσχατιές, όπως θα δούμε, της Ευρώπης.
Οι Βλάχοι κιρατζήδες με τ’ αγώγια εξυπηρέτησαν τρεις αυτοκρατορίες: τη Ρωμαϊκή, τη Βυζαντινή και την Οθωμανική. Τελευταία φάση στον αστερισμό με τις μούλες, λίγο πριν την ολοσχερή σχεδόν εξαφάνισή τους, ήταν η υπηρεσία Βλάχων – και όχι μόνο βέβαια – ημιονηγών στο αλβανικό μέτωπο. Εδώ οι έμπειροι βλάχοι κιρατζήδες ξεχώρισαν για την ικανότητα να χειρίζονται τα σκληρόνυχα ορεινά μουλάρια, τόσο στην αποτελεσματική μεταφορά τροφών και πολεμοφοδίων όσο και στην συντήρηση των υποζυγίων τους μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Και διακρίθηκαν τόσο πολύ στον ζωτικό χώρο των μεταφορών στη διάρκεια του ελληνο-ιταλικού πολέμου, που ο στρατηγός Γιάννης Δασκαλόπουλος όταν συνάντησε τον Βεροιώτη και Σαμαριναίο στην καταγωγή κιρατζή, Νικόλα Μπαλαμπούτη, βραβευμένο με τον σταυρό πολεμικής ανδρείας, αναγνώρισε τη συμβολή τους με τα εξής περίπου λόγια: «Αν στο μέτωπο δεν ήταν έμπειροι ημιονηγοί σαν εσάς τους Βλάχους, δεν ξέρω πόσο θα μπορούσε να κρατήσει η άμυνά μας μέσα στα χιονισμένα βουνά της Αλβανίας».Ανάρτηση Κατερινα Σταθάτου .
από fb Αλ.Καχριμανη