Τα τελευταία δύο χρόνια, η έλλειψη βροχών έχει περιορίσει σημαντικά τα υδατικά αποθέματα των ταμιευτήρων που τροφοδοτούν την Αττική. Γεγονός που έχει φέρει αναστάτωση στους πολίτες, αλλά κάνει και τα όνειρα του Μητσοτάκη για ιδιωτικοποιήσεις ακόμα πιο… ζωντανά. Όπως έχουμε γράψει ο Κούλης θέλει να δώσει το νερό – αρχικά της Κρήτης- να το διαχειρίζονται Ολλανδοί και αυτή η λειψυδρία είναι η πιο καλή αφορμή για να γίνει πράξη το “θέλω” της φαμίλιας.

Σύμφωνα με πρόσφατες φωτογραφίες μάλιστα, η στάθμη στη λίμνη του Μόρνου, τη βασική πηγή ύδρευσης της Αθήνας, έχει μειωθεί σημαντικά. Τόσο ώστε να “φανερωθεί” το βυθισμένο χωριό Κάλλιο.

mornos1

Στις δορυφορικές εικόνες που ανέλυσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στις 12 Ιουλίου 2023 και αποτυπώνονται σε χάρτες, η καλυμμένη με νερό έκταση της τεχνητής λίμνης, ανερχόταν σε 16,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Έναν χρόνο μετά, στις 16 Ιουλίου 2024, μειώθηκε σε 12,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, Κίμων Χατζημπίρος, δήλωσε ότι αν η στάθμη συνεχίσει να μειώνεται, θα είναι αδύνατο να αντληθεί νερό, προειδοποιώντας ότι οι κάτοικοι της Αθήνας μπορεί να αναγκαστούν να… μετακομίσουν.

Η λίμνη του Μόρνου είναι μια τεχνητή λίμνη που κατασκευάστηκε το 1979 με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου ταμιευτήρα για την ύδρευση της Αθήνας. Για τον σκοπό αυτό κατασκευάστηκε φράγμα (φράγμα του Μόρνου) ύψους 126 μ. και σχηματίστηκε τεχνητή λίμνη με μέγιστη χωρητικότητα σχεδόν 800.000.000 κυβ. μέτρων νερού.

Η λίμνη κάλυψε το χωριό Κάλλιον Φωκίδας, το οποίο μεταφέρθηκε σε άλλη θέση πάνω από τις όχθες της λίμνης. Η λίμνη του Μόρνου, εκτός από την ύδρευση της Αθήνας -που γίνεται μέσω του υδραγωγείου του Μόρνου με δίκτυο μεταφοράς μήκους 196 χλμ.- εξυπηρετεί επίσης και την άρδευση αγροτικών καλλιεργειών της Φωκίδας και της Αιτωλοακαρνανίας.