Η άμεση εμπλοκή του Ιράν, βασικού μέλους του ΟΠΕΚ, στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής, αλλά και η πιθανότητα να υπάρξουν σοβαρές διαταραχές στην προσφορά πετρελαίου, οδηγεί ήδη σε αύξηση της διεθνούς τιμής του μαύρου χρυσού.

Η διεθνής τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ, αυτό που μας επηρεάζει περισσότερο στην Ελλάδα, κινείται πάνω από τα επίπεδα των 75 δολαρίων το βαρέλι μέσα σε λίγες ώρες. Ουσιαστικά από την έναρξη της πυραυλικής επίθεσης μέχρι τώρα έχει καταγραφεί ένα ποσοστό αύξησης της τάξεως του 5%.

Τα επόμενα εικοσιτετράωρα είναι κρίσιμα, καθώς και η διεθνής τιμή του πετρελαίου θα επηρεαστεί από το ποιες θα είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής.

Οι ιρανικές πετρελαϊκές υποδομές ενδέχεται σύντομα να γίνουν στόχος για το Ισραήλ καθώς εξετάζει μια αντίθετη κίνηση, είπαν αναλυτές στο CNBC.

«Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μπορεί τελικά να επηρεάσει την προσφορά πετρελαίου», δήλωσε ο Saul Kavonic, ανώτερος αναλυτής ενέργειας στο MST Marquee. «Το ενδεχόμενο μιας διακοπής στον εφοδιασμό πετρελαίου είναι πλέον ορατό».

Φόβος για τιμές στα 100 δολάρια το βαρέλι

Αυτές οι τελευταίες εξελίξεις θα μπορούσαν να αλλάξουν το παιχνίδι, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο «κόπωσης γεωπολιτικών κινδύνων» κατά την οποία οι έμποροι απέκρουσαν τις απειλές διακοπής του εφοδιασμού πετρελαίου που προέρχονται από την κατάσταση στη Μέση Ανατολή καθώς και στην Ουκρανία, είπε.

Έως και το 4% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς η σύγκρουση καλύπτει τώρα άμεσα το Ιράν και μια επίθεση ή αυστηρότερες κυρώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν ξανά τις τιμές στα 100 δολάρια ανά βαρέλι, πρόσθεσε ο Κάβονιτς.

focusfm