ΔΗΠΕΘΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

Στο πλαίσιο της συνολικής αναδιάταξης των Εργαστηρίων του και την παροχή εξειδικευμένης θεατρικής και αισθητικής παιδείας, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων προσφέρει καινούργια Τμήματα, όπου ενσωματώνονται όλες οι σύγχρονες κατακτήσεις της θεατροπαιδαγωγικής και αισθητικής εκπαίδευσης. Αντλώντας –ανάλογα και με την ηλικία– από διεθνείς τεχνικές και μεθοδολογίες, όπως: processdrama, Δράμα στην Εκπαίδευση (DiE), Θέατρο στο Σχολείο (TiE), Θέατρο του Καταπιεσμένου, DocumentaryTheatre, καθώς και μουσικοκινητική, κινηματογράφος, φωτογραφία κ.α., τα Εργαστήρια που σχεδίασε και προσφέρει το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων φιλοδοξούν να αποτελέσουν έναν ασφαλή χώρο καλλιτεχνικής έκφρασης. 

Για τη διασφάλιση της ποιότητας, όλες οι εμψυχώτριες και όλοι οι εμψυχωτές των τμημάτων των Εργαστηρίων του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων διαθέτουνπαιδαγωγική επάρκεια, ενώ έχουν ολοκληρώσει τις απαραίτητες ακαδημαϊκές σπουδές και επιμορφώσεις. 

Εκπαιδευτική επίβλεψη των τμημάτων θα έχουν ο Δρ. Τάσος Αγγελόπουλος και η αναπληρώτριακαθηγήτριαΕφαρμοσμένου Θεάτρου Χριστίνα Μουρατίδου, ενώ οργανωτική υπεύθυνη αναλαμβάνει η ηθοποιός και θεατροπαιδαγωγός Άνια Μπούντνιοκ. 

Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων είναι ενθουσιασμένο να ανακοινώσει τα πρώτα τμήματα που θα λειτουργήσουντην καλλιτεχνική περίοδο 2024-2025: 

• Παιδικό Τμήμα (6-12 ετών)Μουσική και Τέχνες: Παίζουμε Δημιουργικά!

Εμψυχωτής:Σαμουήλ Χάσμε

Τεχνικές:Μουσικοκινητική/ βιο-ρυθμική/ κατασκευές/ ηχο-ιστορίες

Σύντομη περιγραφή:Ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί τη μαγεία της μουσικής και της τέχνης! Μέσα από μουσικοκινητικά παιχνίδια, ρυθμικά ομαδικά παιχνίδια και κρουστά όργανα, τα παιδιά μαθαίνουν με τον πιο διασκεδαστικό και βιωματικό τρόπο! Και δεν σταματάμε εκεί! Κατασκευές, χειροτεχνίες, γρίφοι, ηχο-ιστορίες και ζωγραφική περιμένουν να ζωντανέψουν τη φαντασία των μικρών μας φίλων!Ελάτε να παίξουμε, να δημιουργήσουμε και να γεμίσουμε τον κόσμο μας με μουσική και χρώματα!

Βιογραφικό εμψυχωτή:Ο Σαμουήλ Χάσμε είναι απόφοιτος του τμήματος Φ.Π.Ψ [κατεύθυνση «Ψυχολογία»] Ιωαννίνων. Στις μεταπτυχιακές του σπουδές ασχολήθηκε με τη φιλοσοφία της μουσικής μέσα από ένα ανθρωπολογικό και κοινωνιολογικό πρίσμα. Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου επιχειρεί να εμβαθύνει στην πρακτική πλευρά της μουσικής διερευνώνταςτις έννοιες του βιώματος,της έκφρασης, του συναισθήματος, της σωματικότητας και του αυτοσχεδιασμού. Έχει πολυετή εμπειρία και κατάρτιση στη διδασκαλία της ρυθμικής αγωγής, στην εμψύχωση ομάδων και στην ενδυνάμωση των κοινωνικο-συναισθηματικών δεξιοτήτων παιδιών και εφήβων.Έχει ειδικευτεί στη Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό, ενώ, αυτό το διάστημα, εκπαιδεύεται στη Θεραπευτική χρήση των Δημιουργικών Τεχνών.

• ΕφηβικόΤμήμα (13-17 ετών)Its (notateensworld

Εμψυχώτρια: Χριστίνα Τζιάλλα

Τεχνική:Θέατρο του Καταπιεσμένου/ DocumentaryTheatre

Σύντομη περιγραφή:Μέσα από τα σύγχρονα και ολοένα αναπτυσσόμενα θεατρικά είδη, το Θέατρο Του Καταπιεσμένου και το Θέατρο Ντοκιμαντέρ-Ντοκουμέντο ή αλλιώς, και Θέατρο Του Πραγματικού, στόχος του εργαστηρίου είναι η μετατροπή των θεατών/συμμετεχόντων, τόσο στη ζωή όσο και στο θέατρο, σε ενεργούς θεατές κι ενεργούς πολίτες. Μέσα από την παρατήρηση, την καταγραφή, το μοίρασμα εμπειριών και προσωπικών ντοκουμέντων, στόχος μας είναι να φτάσουμε από την πρόβα μιας θεατρικής άσκησης ή ενός θεατρικού έργου στην “παράσταση”, όπου θα είμαστε οι πρωταγωνιστές της ίδιας μας της ζωής.

Βιογραφικό εμψυχώτριας:Η Χριστίνα Τζιάλλα διαθέτει παιδαγωγική επάρκεια και ασχολείται επαγγελματικά, εδώ και 15 χρόνια, με τις διάφορες εκφάνσεις του θεάτρου. Μέσα από τις σπουδές της  στη θεατρολογία, την υποκριτική, και τη σκηνοθεσία, οι κύριες επιρροές της αντλούνται από το Θέατρο Ντοκιμαντέρ, το Θέατρο Ντοκουμέντο και το Θέατρο του Καταπιεσμένου. Ο καλλιτεχνικός της προσανατολισμός στρέφεται, κυρίως, στην performance με στόχο την κοινωνική-ακτιβιστικήδράση. Αντικείμενο μελέτης της και το δημιουργικό της πεδίο είναι κυρίως, οι  μορφές θεατρικής έκφρασης σε εξωτερικούς χώρους με ιδιαίτερο ιστορικό, κοινωνικό, γεωμορφολογικό ενδιαφέρον (sitespecificperformance). Η διαδραστική μυθοπλασία, η επιλογή και η εμπλοκή του θεατή σε ενεργό θεατή (performer) είναι ένα ακόμη πεδίο εξερεύνησης και εργασίας της.

Σταδιακά, το πρόγραμμα των Τμημάτων των Εργαστηρίων θα εμπλουτίζεται με νέες συνεργασίες, τόσο με πανεπιστημιακές σχολές θεατρικών σπουδών όσο και με φορείς της πόλης, ενώ θα επιδιωχθεί η επιμόρφωση με εργαστήρια και σεμινάρια του ντόπιου εκπαιδευτικού και καλλιτεχνικού δυναμικού. 

Νέα τμήματα για ειδικές ομάδες πληθυσμού θα ανακοινωθούν σύντομα! 

Κάντε τώρα την εγγραφή σας στα Τμήματα και μπείτε σε ένα διαφορετικό ταξίδι συμπερίληψης και εμψύχωσης, γεμάτο εκπλήξεις! 

Πληροφορίες: ergastiriadipethei@gmail.com/ 6930078798