Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Ouest France και τη στήλη Lignes de défense Philippe Chapleau, δημοσιεύται άρθρο με τίτλο «Το FRS εξετάζει το γεωστρατηγικό ενδιαφέρον του ελληνικού λιμένα της Αλεξανδρούπολης».

Αναφέρεται στο περιεχόμενο ενημερωτικού σημειώματος του Ιδρύματος για τη Στρατηγική Έρευνα (Fondation pour la recherche stratégique-FRS) το οποίο συνέταξε στα αγγλικά ο Άρης Μαργέλης και δημοσιεύθηκε την 1η Αυγούστου υπό τον τίτλο «Ο λιμένας της Αλεξανδρούπολης: μια στρατηγική και γεωπολιτική αξιολόγηση» («The port of Alexandroupolis: a strategic and geopolitical assessment»).
Όπως σημειώνεται, η συγκεκριμένη στήλη της εφημερίδας έχει αναφερθεί επανειλημμένα σε αυτόν τον λιμένα στη βορειοανατολική Ελλάδα, το οποίο χρησίμευσε σε πολλές περιπτώσεις ως λιμάνι αποβίβασης των αμερικανικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια των εναλλαγών τους στην Ευρώπη στο πλαίσιο της Επιχείρησης Atlantic Resolve.

Χρησιμοποιήθηκε επίσης από τη Γαλλία κατά την αλλαγή των στρατευμάτων της αποστολής Aigle στη Ρουμανία.
Το ενδιαφέρον των χωρών του ΝΑΤΟ για το λιμάνι αυτό οξύνθηκε μετά την απόφαση της Τουρκίας, τον Φεβρουάριο του 2022, να κλείσει τα Στενά προς τη Μαύρη Θάλασσα σε όλη τη στρατιωτική θαλάσσια κυκλοφορία.

Η Αλεξανδρούπολη, που βρίσκεται κοντά στα Στενά των Δαρδανελίων, εμφανίστηκε τότε ως εναλλακτική λύση στο πέρασμα του Βοσπόρου.

Ήδη κόμβος στα μάτια του Πενταγώνου για τη ναυλωμένη εκφόρτωση για τη μεταφορά των τεθωρακισμένων (το ABCT) και των αεροπορικών ταξιαρχιών των ΗΠΑ, αυτό το λιμάνι αποτελεί πύλη προς τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία.

Όπως εξηγεί η μελέτη του FRS, καθιστά δυνατή την εξασφάλιση των υλικοτεχνικών ροών και τη μεταφορά στρατευμάτων και εξοπλισμού, καθώς και βοήθειας που προορίζεται για το Κίεβο, προς τις χώρες που συνορεύουν με τη Μαύρη Θάλασσα.