Η Απάτη της Πράσινης Ανάπτυξης

Της ευρωβουλετή Γαλάτως Αλεξανδράκη

Η σύγχρονη επιταγή για την πράσινη ανάπτυξη έχει αναδειχθεί σε κυρίαρχη πολιτική ατζέντα παγκοσμίως. Κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί και επιχειρήσεις προωθούν την ιδέα ότι η μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η λύση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, υπάρχει μια αναδυόμενη ανησυχία ότι αυτές οι πολιτικές μπορεί να είναι περισσότερο απάτη παρά λύση.

Στο ECR έχουμε αναδείξει τα τελευταία χρόνια ότι η στρατηγική μετάβασης σε καθαρές πηγές ενέργειας έχει δημιουργήσει τεχνητές ελλείψεις στα ορυκτά καύσιμα. Πολιτικές που περιορίζουν την παραγωγή πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα έχουν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν την αγορά εναλλακτικών καυσίμων. Ωστόσο, αυτή η κεντρική κατεύθυνση δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς. Οι επιπτώσεις αυτής της προσέγγισης είναι ήδη ορατές, με πολλές χώρες να αντιμετωπίζουν ενεργειακή κρίση και αυξήσεις στις τιμές ενέργειας.

Τραγικές Οικονομικές Συνέπειες

Οι πολιτικές αυτές δεν είναι χωρίς κόστος. Η υποεπένδυση σε έργα πετρελαίου, καθώς οι εταιρείες στρέφονται προς τις ανανεώσιμες πηγές, οδηγεί σε αύξηση των τιμών ενέργειας. Αυτές οι αυξήσεις πλήττουν κυρίως τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, καθώς οι βασικές ανάγκες γίνονται ολοένα πιο δαπανηρές. Το γεγονός αυτό έχει σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες, λόγω της υψηλής τιμής των ενεργειακών πόρων.

Μια ιδιαίτερα ειρωνική πτυχή της πράσινης ανάπτυξης είναι η αυξανόμενη χρήση άνθρακα. Ενώ οι κυβερνήσεις προσπαθούν θεωρητικά να μειώσουν τις εκπομπές CO2, οι πολιτικές που απομακρύνουν τη χρήση «καθαρότερων» καυσίμων οδηγούν πολλές χώρες να επιστρέψουν στη χρήση άνθρακα.

Ιδιαίτερα στην Κίνα, η οποία είναι υπεύθυνη για ένα σημαντικό ποσοστό των παγκόσμιων ρύπων, η κατανάλωση άνθρακα έχει αυξηθεί και πάλι. Αυτή η αντίφαση δείχνει ότι οι πολιτικές για την πράσινη ενέργεια μπορεί να παράγουν τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκουν.

Λογοκρισία και Διαχείριση Πληροφορίας

Η άνοδος του «ορθού επιστημονισμού» έχει οδηγήσει σε περιορισμούς στην ελεύθερη έκφραση και την κριτική σκέψη. Εταιρείες κολοσσοί, όπως η Google και η Facebook, λογοκρίνουν πληροφορίες που δεν συμφωνούν με την κυρίαρχη αφήγηση γύρω από την «κλιματική αλλαγή».

Αυτή η διαχείριση της πληροφορίας περιορίζει τη δημόσια συζήτηση και την ικανότητα των πολιτών να ενημερώνονται από ποικιλία πηγών.

Οι Θέσεις του ECR

Το ECR, όπως και η «Ελληνική Λύση», υπό την ηγεσία του Κυριάκου Βελόπουλου, έχουν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις σχετικά με τις πολιτικές που προωθούν τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά.

Αυτό που ζητάμε είναι να εισακουσθούν επιτέλους οι αντίθετες επιστημονικές φωνές που αποσιωπούνται, αλλά και οι τοπικές αντιδράσεις και ανησυχίες από τις κοινότητες που πλήττονται από αυτές τις εγκαταστάσεις, οι οποίες το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα πληθαίνουν!

Είναι αδήριτη ανάγκη η Ελλάδα να διατηρήσει τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας, όπως ο λιγνίτης, για να διασφαλίσει ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική βιωσιμότητα. Παράλληλα, θα πρέπει επιτέλους να η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας να αποτελέσει και ευρωπαϊκή προτεραιότητα και να ξεπεραστούν τα εμπόδια που ναρκοθετούν το ενεργειακό μέλλον, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Γηραιάς Ηπείρου.

Εν κατακλείδι, η έννοια της πράσινης ανάπτυξης, αν και αρχικά φαίνεται ελκυστική, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη και αναποτελεσματική. Οι τεχνητές ελλείψεις ενέργειας, οι οικονομικές επιπτώσεις, η αύξηση της κατανάλωσης άνθρακα και η λογοκρισία πληροφοριών συνθέτουν ένα σκηνικό που απαιτεί επανεξέταση των πολιτικών αυτής της στρατηγικής.

Το ECR υποστηρίζει ότι οι πολιτικές πρέπει να είναι πιο ισορροπημένες και να λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας. Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε ότι η μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να γίνει με προσεκτική σχεδίαση και αξιολόγηση των κινδύνων, προκειμένου να αποφευχθούν καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία και το περιβάλλον.

focusfm