Καθώς αυξάνεται καθηµερινά ο αριθµός των µονάδων στις οποίες εντοπίζονται θετικά κρούσµατα της πανώλης των αιγοπροβάτων, έχει ξεκινήσει ήδη η συζήτηση για πιθανές αυξήσεις των τιµών σε παράγοντες της αγοράς. Και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων Κώστας Τσιάρας δεν αποκλείει το ενδεχόµενο να αυξηθεί η τιµή ιδιαίτερα σε δηµοφιλή τυριά, όπως η φέτα και η γραβιέρα, σηµειώνοντας ωστόσο ότι όλα εξαρτώνται από την έκταση της εξάπλωσης της νόσου και από το πόσα ζώα θα χρειαστεί να θανατωθούν. Ο αριθµός των µονάδων στις οποίες έχουν βρεθεί κρούσµατα έχει ξεπεράσει πλέον τις 37 σε όλη τη χώρα µετά τον εντοπισµό κρουσµάτων στη Ροδόπη. Προχθές, Πέµπτη, µονάδες στην Ηλεία βρέθηκαν επίσης θετικές, ενώ σύµφωνα µε όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ζώα που πιθανότατα φέρουν τον ιό έχουν µεταφερθεί σε µονάδες σε 11 από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Εως και χθες ο αριθµός των ζώων που είχαν θανατωθεί είχε ξεπεράσει τις 13.500.

Η αποµείωση του ζωικού κεφαλαίου ειδικά σε περιοχές που παράγουν ΠΟΠ προϊόντα (ονοµασίας προέλευσης), όπως φέτα και γραβιέρα, έχει προκαλέσει µεγάλη ανησυχία σε σχέση µε τις ποσότητες γάλακτος που θα είναι διαθέσιµες στην αγορά από Σεπτέµβρη. Τα νέα συµβόλαια για προµήθεια γάλακτος θα ξεκινήσουν να συζητιούνται µετά τον ∆εκαπενταύγουστο. Οπως τονίζει στην «Κ» ο ιδιοκτήτης τυροκοµείου στην Ελασσόνα κ. Ραφαήλ Τσακνάκης, «όσοι συνεργάζονταν µε µονάδες που είχαν κρούσµατα, οπότε έχουν θανατωθεί τα ζώα τους, θα αναζητήσουν αλλού ποσότητες. Αυτό σηµαίνει αύξηση της ζήτησης για πρώτη ύλη, που βέβαια µπορεί να φέρει και αύξηση της τιµής». Αξίζει να σηµειωθεί ότι για να παρασκευαστεί ένα κιλό φέτα χρειάζονται περίπου 4 λίτρα γάλα, ενώ για ένα κιλό γραβιέρα χρειάζονται 7-8 λίτρα γάλα.

Οσον αφορά τα αιγοπρόβατα που παραδοσιακά σφάζονται για τη γιορτή του ∆εκαπενταύγουστου, πηγές από την αγορά των κρεοπωλείων τονίζουν ότι έχουν πραγµατοποιηθεί το προηγούµενο διάστηµα σφαγές, ωστόσο «όλα εξαρτώνται από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση».