Πώς έγινε ήρωας της Παλαιστινιακής αντίστασης

Αυτός είναι ο πιθανότερος νέος ηγέτης της Χαμάς

Ο Χαλέντ Μεσάαλ θεωρείται ο επικρατέστερος ανάμεσα στους υποψηφίους για τον ρόλο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια. Ο Μεσαάλ, σύμφωνα με την Telegraph, έγινε γνωστός το 1997, όταν ισραηλινοί πράκτορες τού έκαναν ένεση με δηλητήριο σε έναν δρόμο έξω από το γραφείο του στο Αμμάν της Ιορδανίας, σε μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας.

Το χτύπημα εναντίον του ανώτερου στελέχους της παλαιστινιακής οργάνωσης, που έγινε τότε κατ’ εντολήν του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, εξόργισε τόσο τον τότε βασιλιά της Ιορδανίας Χουσεΐν, που απείλησε με απαγχονισμό των επίδοξων δολοφόνων και κατάργηση της ειρηνευτικής συνθήκης Ιορδανίας – Ισραήλ, εκτός αν χορηγείτο αντίδοτο στον Μεσάαλ. Ο Μεσάαλ, σύμφωνα πάντα με την Telegraph, έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του εκτός παλαιστινιακών εδαφών. Γεννημένος στο Σιλβάντ, κοντά στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, μετακόμισε ως νεαρό αγόρι με την οικογένειά του στο Κουβέιτ. Σε ηλικία 15 ετών εντάχθηκε στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την παλαιότερη ισλαμιστική ομάδα της Μέσης Ανατολής.

ΝΑΤΟ

Η Αδελφότητα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της Χαμάς στα τέλη της δεκαετίας του 1980, στην πρώτη παλαιστινιακή εξέγερση κατά της ισραηλινής κατοχής. Πριν ασχοληθεί με την οργάνωση, ο Μεσάαλ εργαζόταν ως δάσκαλος. Οταν έγινε η απόπειρα δηλητηρίασής του, το 1997, ήταν υπεύθυνος για τη συγκέντρωση διεθνών πόρων στην Ιορδανία.

Ο Νετανιάχου –που τότε διένυε την πρώτη του θητεία στην πρωθυπουργία του Ισραήλ– είχε δώσει την εντολή στους πράκτορες της Μοσάντ να τον σκοτώσουν σε αντίποινα για βομβιστική επίθεση στην αγορά της Ιερουσαλήμ που αποδόθηκε στη Χαμάς και στην οποία είχαν σκοτωθεί 16 άνθρωποι. Οι ύποπτοι δολοφόνοι συνελήφθησαν από την ιορδανική αστυνομία και οι Ισραηλινοί αναγκάστηκαν να δώσουν το αντίδοτο, κάνοντας τον Μεσάαλ ήρωα της παλαιστινιακής αντίστασης.

Η Ιορδανία έκλεισε τελικά το γραφείο της Χαμάς στο Αμμάν και απέλασε τον Μεσάαλ στο Κατάρ. Ο ίδιος μετακόμισε στη Συρία το 2001 και διεύθυνε τη Χαμάς από την εξορία στη Δαμασκό, από το 2004 μέχρι τον Ιανουάριο του 2012, όταν και εγκατέλειψε τη συριακή πρωτεύουσα εξαιτίας της σκληρής καταστολής του Ασαντ κατά των σουνιτών.

Ο Μεσάαλ μοιράζει τώρα τον χρόνο του μεταξύ Ντόχας και Καΐρου.