Του Παναγιώτη Αποστόλου

Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

egerssi@otenet.gr

www.egerssi.gr

Ο Νίκος Δένδιας υπήρξε Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την πρώτη 4ετία! Υποβαθμίστηκε όμως στην κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την δεύτερη 4ετία, στην θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας! Γιατί έπρεπε να αναλάβει το ΥΠΕΞ ο καθ΄ όλα φρόνιμος στα κελεύσματα του Πρωθυπουργού Γιώργος Γεραπετρίτης!

Ο άνθρωπος, που είναι θιασώτης και υποστηρικτής των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), συντασσόμενος απόλυτα με την φωνή του κυρίου του (ΚυριάκουΜητσοτάκη), επ΄ ωφελεία των διεκδικητικών θέσεων της Τουρκίας! 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Νίκο Δένδιαδεν λένε ούτε καλημέρα!

Όμως ο Νίκος Δένδιας ποτέ δεν θα ασκήσει σκληρή κριτική – και απογοητεύονται όσοι πίστευαν το αντίθετο – κατά των εγκληματικών πολιτικών λαθών του Πρωθυπουργού!

Βλέπετε γιατί είναι ένας από τους δελφίνους, που αύριο – μεθαύριο θα διεκδικήσουν την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας! 

Έτσι προς χάριν αυτής της πολιτικής φιλοδοξίας, ας πάει και το παλιάμπελο! Δηλαδή ακόμη και αυτή η υπεράσπιση των εθνικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων ρίχνεται στον καιάδα!

Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί το γεγονός της ακύρωσης προγραμματισμένης ναυτικής άσκησης ΤΡΙΑΙΝΑ και η οποία θα γινόταν (χωρίς πυρά) στα ανατολικά της Ρόδου;

Ποιος έδωσε την εντολή ακύρωσης αυτής της άσκησης; Μόνο ο Πρωθυπουργός και προϊστάμενος του Νίκου Δένδια μπορεί να δώσει τέτοια εντολή! Προφανώς μετά από τηλεφωνικό αίτημα του Τούρκου Σουλτάνου Ρ. Τ. Ερντογάν και ο οποίος θεωρεί persona nongrata τον Νίκο Δένδια! 

Ο Νίκος Δένδιας αντέδρασε σθεναρά σε αυτήν την εντολή, ή έκατσε στ΄ αυγά του; Εκ του αποτελέσματος προφανώς το δεύτερο!

Αλήθεια, πού βρίσκεται η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδας μας; Γιατί είναι άφαντη, άοσμη και άχρωμη; Είναι δυνατόν το Πεντάγωνο να δέχεται άνευ “μάχης” τις εντολές του Πρωθυπουργικού Γραφείου;

Η Κάσος κείται μακράν…

Το παρ΄ ολίγον θερμό επεισόδιο με τους Τούρκους στην Κάσο, μπορεί να χρεώνεται στην δουλικότητα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ωστόσο δεν αφήνει άμοιρους ευθυνών τον ΥΠΕΘΑ Νίκο Δένδια και τον Α΄ ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτρη Χούπη!  

Αφού οι Τούρκοι έτρεψαν σε φυγή το υπό ιταλική σημαία πλοίο που πόντιζε καλώδια για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου με Κρήτη, σε ελληνικά χωρικά ύδατα, κι ας ισχυρίζεται ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης πως το υπό ιταλική σημαία πλοίο είχε ολοκληρώσει τις εργασίες του! Να πάει να πείσει τους Τούρκους και τα ΜΜΕ της χώρας τους, που με πηχυαίους τίτλους χαρακτηρίζουν ως νίκη της Τουρκίας, αυτή την ανύπαρκτη αντίδραση από ελληνικής πλευράς, που συνιστά, όχι απλά μια εθνική ήττα, αλλά μια εθνική πανωλεθρία! Όταν μάλιστα το εν λόγο έργο ήταν υπό της χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ενώσεως! Για να αποκαλυφθεί για ακόμη μια φορά, ότι η ΕΕ ποτέ δεν μας προστατεύει σε εθνικά ζητήματα έναντι της Τουρκίας, παρ΄ ότι η Ελλάς είναι από τα αρχαιότερα μέλη της Ευρωπαϊκής Οικογένειας! 

Μάλιστα πολλοί έγκριτοι αναλυτές την ντροπιαστική ήττα της Κάσου την παρομοιάζουν με την ντροπιαστική νύχτα των Ιμίων!

Η οποία συνέβη, ακριβώς 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή – κατοχή του Βορείου τμήματος της Κύπρου μας και το ντροπιαστικό ρηθέν, πως η Κύπρος κείται μακράν! Μήπως στις ημέρες μας και η Κάσος κείται μακράν;

Σφιχταγκαλιασμένα Σώματα η εκάστοτε Εξουσία με τη Δικαιοσύνη…

Ο θυμόσοφος λαός μας λέει, πως, δώσε θάρρος στο χωριάτη να σου ανέβη στο κρεβάτι!  

Αυτό πράττουν οι Μητσοτάκης – Γεραπετρίτης με την συνεχιζόμενη υποχωρητικότητά τους προς την Τουρκία σε όλα τα εθνικά ζητήματα! Και βέβαια ο Νίκος Δένδιας είναι ολοσχερώς απών! 

Κατ΄ αυτόν τον τρόπο όμως ο Τούρκος Σουλτάνος Ρ. Τ. Ερντογάν ξεσαλώνει, όλο και περισσότερο και ανερυθρίαστα αποκαλεί ως τουρκική μειονότητα, τους Έλληνες, Μουσουλμάνους το θρήσκευμα, της Θράκης μας! 

Λίγο χρονικό διάστημα μετά την εκλογική επιτυχία των ευρωεκλογών του μειονοτικού κόμματος ΚΙΕΦ στη Ροδόπη και την Ξάνθη και όπου πρώτευσε! Οι οποίοι δεν παύουν να ισχυρίζονται ότι ήταν, είναι και δεν θα πάψουν να είναι Τούρκοι! Αμφισβητώντας και την Συνθήκη της Λωζάνης, όπου καθορίζονται ως Έλληνες, Μουσουλμάνοι το θρήσκευμα! Αποδεικνύοντας στην πράξη, πως αποτελούν τον μακρύ βραχίονα του Ερντογάν στη Δυτική Θράκη!

Ωστόσο το Σύνταγμά μας είναι ξεκάθαρο!

Στο άρθρο 29, παράγραφο 1, εδάφιο α, λέγει επακριβώς:

«Έλληνες πολίτες που έχουν εκλογικό δικαίωμα, μπορούν ελεύθερα να ιδρύουν και να συμμετέχουν σε πολιτικά κόμματα, που η οργάνωση και η δράση τους οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος»!

Πώς λοιπόν επέτρεψε ο Άρειος Πάγος τη διεκδίκηση της ψήφου Ελλήνων πολιτών σε Ροδόπη και Ξάνθη, όταν αυτοί θεωρούν εαυτούς ως Τούρκους;

Δεν γνώριζε πως ήταν παράνομη η συμμετοχή τους στις Ευρωεκλογές;

Δεν είναι συνταγματική εκτροπή αυτή; Όταν μάλιστα και στις εκλογές τις περσινές, αλλά και τις ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου αποκλείστηκαν για διάφορους άλλους, μικρότερης ισχύος λόγους, άλλοι κομματικοί συνδυασμοί!   

Έτσι μπορεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης να θεωρούν ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και δεν μπορούν να επέμβουν, το ίδιο όμως θεωρεί και ο έγκριτος νομικός Νίκος Δένδιας; Γιατί σιωπά; 

Δεν γνωρίζει ότι όλα αυτά δεν είναι τυχαία; Δεν γνωρίζει πώς η σιωπή σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι χρυσός; Δεν γνωρίζει ότι στην αντίληψη του ελληνικού λαού αυτή η αντιμετώπιση είναι ύποπτη;

Όταν ο ελληνικός λαός γνωρίζει πως Εκτελεστική και Δικαστική Εξουσία είναι δυο Σώματα σφιχταγκαλιασμένα;

Αφού τα ανώτατα όργανα της Δικαιοσύνης τα αναγορεύει η εκάστοτε πολιτική Εξουσία!    

Άλλωστε, προφανώς αυτό δείχνουν οι τελευταίες εξωπραγματικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης στις υποθέσεις της στυγνής δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ και στις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις μέσω του κατασκοπευτικού λογισμικού pretador!

Αποδέχεται ο Νίκος Δένδιας μειωμένη εθνική κυριαρχία;      

Είναι καθ΄ όλα ύποπτη η θέση της κυβέρνησης και στην οποία μετέχει ο Νίκος Δένδιας, όταν εκ διώχνονται οι βοσκοί από μικρά νησιά μας του Αιγαίου Πελάγους, αφού η βοσκή των κοπαδιών τους καθιστά οικονομική δραστηριότητα και ως εκ τούτου, τη δημιουργία ΑΟΖ!

Δεν είναι έτσι υπερασπιστή του Διεθνούς Δικαίου Νίκο Δένδια;

Θα αποδεχθείτε να παραλάβετε ως Πρόεδρος της ΝΔ και εν δυνάμει Πρωθυπουργός, μειωμένη εθνική κυριαρχία; 

Η ελληνική υποχωρητικότητα, αποθρασύνει την Τουρκία και δεν είναι για μας καλός σύμβουλος…

Η Άγκυρα δεν έπαψε στιγμή να επιμένει στη στρατηγική των προκλήσεων, ειδικότερά από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα! Πολλές οι ρητορικές, αλλά και ουσιαστικές επιθετικές της πράξεις!

Η Τουρκία διεκδικεί το μισό Αιγαίο Πέλαγος, διεκδικεί νησιά μας και υφαίνει τον ιστό αργά αλλά σταθερά. Επενδύοντας στην ελληνική υποχωρητικότητα, στην ελληνική κυβερνητική δουλικότητα. 

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν, σε κάθε τσαμπουκά του δεν ξεχνάει να υπενθυμίζει το Casus Belli (αφορμή πολέμου) κατά της Αθήνας για τα 12 ναυτικά μίλια!

Το οποίο θεσπίστηκε από την Τουρκία το 1995 και έχει ισχύ μέχρι σήμερα, στην περίπτωση που η Ελλάς αξιώσει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. από τα 6 και το οποίο είναι δικαίωμα κάθε χώρας, προβλεπόμενο από το Διεθνές Δίκαιο! Υπερασπιστές του οποίου είναι οι κύριοι Μητσοτάκης, Γεραπετρίτης και Δένδιας!

Η ανακοίνωση αύξησης των 12 ν.μ. θεσπίζεται σε νομικό πλαίσιο για όλες τις θαλάσσιες δραστηριότητες χωρών. Αποτελεί Διεθνή Συνθήκη και η οποία τέθηκε σε απόλυτη ισχύστις 16 Νοεμβρίου 1994, η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και υπογράφηκε το 1982 στο Montego Bay της Τζαμάικας!

Ως ΥΠΕΞ ο Νίκος Δένδιας το 2021 γι΄ αυτό το μείζον εθνικό ζήτημα τοποθετήθηκε ως εξής:

«Τον Φεβρουάριο, η χώρα επεξέτεινε την αιγιαλίτιδα ζώνη της στο Ιόνιο, μέχρι και το Ακρωτήριο Ταίναρο, στα 12 ναυτικά μίλια Η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει το δικαίωμα αυτό. Όποτε κρίνει σκόπιμο για το εθνικό συμφέρον και όπου το διεθνές δίκαιο το επιτρέπει»!

Από τότε πέρασαν τρεισήμισι χρόνια! 

Το Διεθνές Δίκαιο το επιτρέπει! Η χώρα μας πότε θα ασκήσει αυτό το αναφαίρετο δικαίωμά της; Όσο το καθυστερεί, τόσο δίνει το δικαίωμα στην Τουρκία να αποθρασύνεται και να ορέγεται ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα! Ο φόβος, πώς μια τέτοια ανακοίνωση από ελληνικής πλευράς θα επιφέρει πόλεμο με την Τουρκία, δεν είναι καλός σύμβουλος! 

Αλήθεια κύριε Δένδια, πότε θα κριθεί από ελληνικής πλευράς σκόπιμο και υπέρ του εθνικού συμφέροντος η ανακοίνωση της αύξησης των ναυτικών μιλίων στο Αιγαίο Πέλαγος;

Ο Νίκος Δένδιας έγινε Γιώργος Γεραπετρίτης…

Αλλά η απογοήτευση θα είναι πολύ μεγάλη για τους υποστηριχτές του Κερκυραίου πολιτικού, διαβάζοντας τα παρακάτω!

Στο πλαίσιο Κοινοβουλευτικού Ελέγχου το κόμμα “Νίκη” στις 12 Ιουνίου 2024 κατάθεσε ερώτηση προς τον Νίκο Δένδια για το ζήτημα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης της ελληνικής κυβέρνησης με την αντίστοιχη τουρκική! 

Η απάντηση ήλθε με την υπογραφή του κ. Δένδια, με χρονοκαθυστέρηση στις 30 Ιουλίου 2024 και ήταν καθ΄ όλα απογοητευτική! Ωσάν να την υπαγόρευσε ο νέος ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης:

«Σε απάντηση της σχετικής ερώτησης, σας γνωρίζω ότι οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης έχουν διεξαχθεί σε θετικό πνεύμα. Η ύφεση που υπάρχει επί του πεδίου είναι επίσης χρήσιμη για τη συνέχιση του διαλόγου, χωρίς να εφησυχάζουμε, ή να παραγνωρίζουμε το αβάσιμο των θέσεων που εξακολουθεί να προβάλλει η Τουρκία.»!

Πού αλήθεια είδε το θετικό πνεύμα ο κ. Δένδιας; Όπερ σημαίνει κλίμα αλληλοκατανόησης! Πού είδε την ύφεση; Υπάρχει τέτοιο από πλευράς της Τουρκίας;

Το θετικό πνεύμα είναι η ντροπιαστική μας υποχώρηση στην τουρκική επιθετικότητα στην Κάσο; Ύφεση είναι η περικύκλωση της Κάσου από το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας;  

Διά ταύτα: Όσο μακροημερεύει αυτή η κυβέρνηση τα δεινά για την Ελλάδα θα είναι πάρα πολλά!!