Καταγγελία Τραμπ για συμμετοχή Βρετανών εργατικών στην εκστρατεία Χαρρις

Οι συνεργάτες του πρώην προέδρου Donald Trump κατέθεσαν καταγγελία στην εκλογική επιτροπή, κατηγορώντας το Εργατικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου για παράνομες συνεισφορές ξένων εκστρατειών και παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2024, αφού οι εθελοντές του φέρεται να ταξίδεψαν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να βοηθήσουν στην εκστρατεία για την αντιπρόεδρο Kamala Harris.

Η καταγγελία, που κατατέθηκε στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή (FEC) στις 21 Οκτωβρίου, αναφέρει αναφορές των μέσων ενημέρωσης που λένε ότι δείχνουν ότι «στρατηγοί που συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας έχουν προσφέρει συμβουλές στην Kamala Harris σχετικά με το πώς να κερδίσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους και να κερδίσει εκστρατεία από την κεντροαριστερά».

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, διάφορα ανώτερα στελέχη του Εργατικού Κόμματος συναντήθηκαν με μέλη της εκστρατείας της Harris τις τελευταίες εβδομάδες.

Η καταγγελία αναφέρει επίσης μια διαγραμμένη πλέον ανάρτηση στο LinkedIn από τη Sofia Patel, επικεφαλής των επιχειρήσεων στο Εργατικό Κόμμα, η οποία έγραψε ότι «σχεδόν 100» νυν και πρώην στελέχη του Εργατικού Κόμματος θα ταξιδέψουν στις ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες για να βοηθήσουν στην εκλογή της Harris.
«Εμείς θα το τακτοποιήσουμε», τόνιζε στην ανάρτηση.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία, οι ξένοι υπήκοοι απαγορεύεται να κάνουν «άμεσα ή έμμεσα» «συνεισφορές, δωρεές, δαπάνες (συμπεριλαμβανομένων ανεξάρτητων δαπανών) και εκταμιεύσεις … σε σχέση με οποιεσδήποτε ομοσπονδιακές, πολιτειακές ή τοπικές εκλογές.

Ο όρος «ξένος υπήκοος» περιγράφεται στη νομοθεσία ως άτομο που δεν είναι πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν έχει νόμιμη μόνιμη κατοικία ή αλλοδαπός εντολέας, όπως «ξένη κυβέρνηση ή πολιτικό κόμμα».
Οι δικηγόροι του Trump υποστηρίζουν ότι μια τέτοια υποστήριξη ισοδυναμεί με «συνεισφορές» ξένων παραγόντων, κατά παράβαση των νόμων για τη χρηματοδότηση της εκστρατείας των ΗΠΑ.