Η αναζήτηση φοιτιτικής στέγης για τις οικογένειες φαντάζει ως επικίνδυνη αποστολή, αφού οι τιμές που συναντούν προσφέρουν… καρδιολογικά προβλήματα. Η αυξανόμενη δυναμική του κλάδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης στέλνει προς την ανηφόρα και τα ενοίκια των φοιτητών, με τους γονείς να εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους για τις τιμές.

Περιοχές που άλλοτε χαρακτηρίζονταν «φοιτητικές», πλέον αποτελούν το προπύργιο του κλάδου των Airbnb. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Κουκάκι, ο Νέος Κόσμος, αλλά και πολλές περιοχές του Ιστορικού κέντρου τόσο της Αθήνας, όσο και της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την διαθεσιμότητα κατοικιών κατάλληλα για φοιτητές που προκύπτει από ιστοσελίδες ακινήτων, καταγράφεται αύξηση των διαθέσιμων ακινήτων στα υψηλότερα μισθώματα και συρρίκνωση στα οικονομικότερα. Η αύξηση της διαθεσιμότητας φοιτητικών κατοικιών στα υψηλότερα ζητούμενα μισθώματα, «αντανακλά» μια μεσοσταθμική αύξηση των ζητούμενων τιμών που αγγίζει ακόμη και το 10%-15% στα ανακαινισμένα και πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα. Όσον αφορά, στις κατώτατες ζητούμενες τιμές μίσθωσης, καταγράφονται αυξητικές τάσεις της τάξεως του 8%-12% σε σχέση με πέρυσι.

«Είναι απαράδεκτο να χρειαζόμαστε πάνω από 500 ευρώ ενοίκιο για ένα σπίτι που δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση. Ότι έχουμε βρει είναι μικρά, πανάκριβα και παρατημένα. Τι θα κάνουμε; Πως θα στείλουμε τα παιδιά μας να σπουδάσουμε. Δηλαδή θέλοντας και μη το παιδί παράλληλα με τις σπουδές του επιβάλλεται να δουλεύε», είναι μερικά από αυτά που λένε οι γονείς.

Σύμφωνα μάλιστα, με έρευνα που πραγματοποίηθηκε προκύπτουν τα εξής:

Πέρυσι, την ίδια χρονική στιγμή στην Αθήνα, η διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, ήταν 2,89% (10% το 2022). Τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα που προκύπτουν από τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€ στην Αθήνα και ιδιαίτερα στις φοιτητικές περιοχές καταγράφεται μηδενική (0,8%).

Συγκεκριμένα, στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών, 9 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα (άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ) έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€/μήνα , εκ των οποίων τα 5 έχουν ζητούμενο μίσθωμα που κυμαίνεται πάνω από 500€.

Στις περιοχές των Δυτικών Προαστίων μόλις το 1,6% των κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ διατίθενται με μίσθωμα έως 300€ τη φετινή χρονιά, έναντι του 3,7% πέρυσι (14,29% το 2022). Σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα, 8 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα (άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ) έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€/μήνα, εκ των οποίων τα 4 έχουν ζητούμενο μίσθωμα που κυμαίνεται πάνω από 500€.

Στις περιοχές των Νοτίων Προαστίων, η διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€ είναι μηδενική (0,30%), ενώ στον Πειραιά μόλις το 0,94%, 0,75% το 2023 και 7,14% το 2022.

Στις περιοχές των Βορείων Προαστίων, 8 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 500€/μήνα

Στις περιοχές του Πειραιά, 7 στα 10 διαθέσιμα ακίνητα έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 500€ και 600€.

Στη κατ’ εξοχήν φοιτητική περιοχή, Ζωγράφου, το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 35τμ τη φετινή χρονιά κυμαίνεται από 430€/μήνα έως 550€/μήνα, ενώ για κατοικία 40τμ-50τμ κυμαίνεται από 470€/μήνα έως 780€/μήνα. Οι ανώτερες ζητούμενες τιμές μίσθωσης, αφορούν ακίνητα πλήρως ανακαινισμένα ή/και νεόδμητα, επιπλωμένα, με το σύνολο των οικοσυσκευών.