Συνεχές upd). Μαζική είναι η συμμετοχή των μελώνκαι των φίλων του ΠΑΣΟΚ στον πρώτο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος την Κυριακή 6/10/2024.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι τις 5 μ.μ. 234.343 φίλοι και μέλη έχουν προσέλθει στα περίπου 950 εκλογικά τμήματα για να αναδείξουν τον νέο πρόεδρο στο ΠΑΣΟΚ. κάλπες θα κλείσουν στις 19:00 , με τη δυνατότητα να δοθεί παράταση όπου θα διαπιστωθεί αυξημένη προσέλευση. 
Ήδη, παράταση της εκλογικής διαδικασίας ζήτησε με επιστολή του στην ΕΔΕΚΑΠ ο Μαρίνος Σκανδάμης, εκπρόσωπος του Χάρη Δουκα.
Δικαίωμα συμμετοχής στις κάλπες, έχουν όσοι είναι άνω των 16 ετών με αντίτιμο 3 ευρώ.

Εκτιμήσεις για 300.00 ψηφοφόρους 

Οι εκτιμήσεις λένε ότι οι ψηφοφόροι θα ξεπεράσουν τους 300.000.
Την προηγούμενη φορά στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών είχαν ψηφίσει μέχρι τις 09:00 το πρωί 13.764 μέλη και φίλοι, ενώ τώρα φαίνεται ότι το ενδιαφέρον είναι σαφώς εντονότερο- γεγονός που προεξοφλεί ότι η προσέλευση θα ξεπεράσει και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ- εφόσον συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό.
 Το 2021 είχαν ψηφίσει συνολικά στον πρώτο γύρο 270 χιλιάδες.

Ψήφισε ο Χ. Δούκας: Αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε τη χώρα

Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων ψήφισε στις 9 το πρωί της Κυριακής 6/10 για τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος πρόεδρος στο κόμμα, Χάρης Δούκας.

douka4.JPG

Αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα δηλωσε ότι “σήμερα έχουμε ραντεβού με το μέλλον. Αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε τη χώρα”
Ο κ. Δούκας κάλεσε “όλους τους δημοκράτες και τους προοδευτικούς πολίτες να ψηφίσουν”.
“Ενώνουμε δυνάμεις, κερδίζουμε την ελπίδα”, κατέληξε ο κ. Δούκας.

Στην Ηλεία ψήφισε ο Μ. Κατρίνης: Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει πρωταγωνιστής

Στον Πύργο Ηλείας ψήφισε στις 9 το πρωί ουποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης.
Αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο κ. Κατρίνηςδήλωσε ότι “οι δημοκρατικοί πολίτες σε όλη τη χώρα, με τη συμμετοχή και την απόφασή τους, δίνουν σήμερα τη δύναμη στο κίνημά μας για να γίνει και πάλι μεγάλο και νικηφόρο.
Από την ελληνική επαρχία που χτυπά η καρδιά του ΠΑΣΟΚ, στέλνω μήνυμα νίκης και ελπίδας.
Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει, για να γίνει η μεγάλη, δημοκρατική παράταξη ξανά δύναμη αλλαγής και ανατροπής.
Μπορούμε να τα καταφέρουμε».
katrini3.JPG
Ψήφισε η Γιαννακοπούλου: Το ΠΑΣΟΚ να είναι η επόμενη κυβέρνηση

Στο Εκλογικό Κέντρο του Δήμου Περιστερίου ψήφισε στις 10:00 το πρωί η υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου.
Αφού ψήφισε , η κα Γιαννακοπούλου δήλωσε ότι “σήμερα μετά από τρεις μήνες μιας διαδικασίας διαλόγου να πάρουν το ΠΑΣΟΚ στα χέρια τους. Να ψηφίσουν με το χέρι στην καρδιά και με το βλέμμα στο μέλλον για τη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, για μια νέα δυναμική πορεία, μια νέα δυναμική αρχή προκειμένου η χώρα να έχει στις 14 του μήνα ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση και στις επόμενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ να είναι η επόμενη κυβέρνηση“.
Εξέφρασε την αισιοδοξία της για τη συμμετοχή, λέγοντας πως “βλέπω πάρα πολύ κόσμο και γι’ αυτό πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε κάθε προσδοκία και θέλω να καλέσω όλες και όλους τους προοδευτικούς πολίτες να συμμετέχουν μαζικά, να σπάσουν τους μηχανισμούς, να γυρίσουν τη πλάτη στα συστήματα, προκειμένου να δώσουν μια ηχηρή απάντηση ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ”.
giannakopoyloy.JPG
Ψήφισε η Διαμαντοπούλου: Πάμε όλοι στις κάλπες

Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων ψήφισε στις 10:30 η υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου.
diamantopoulou.JPG
Η κα Διαμαντοπούλου 
σε δηλώσεις της ανέφερε “μεγάλη μέρα σήμερα και ηλιόλουστη.Σήμερα πάμε όλοι στις κάλπες. Τα μέλη, οι φίλοι, οι πολίτες, για να θέσουμε τις βάσεις για το μεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ.
Ολοι μαζί θα διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον, με μία ισχυρή Ελλάδα, μια δίκαιη κοινωνία και αποτελεσματικό κράτος. Πάμε κάλπες”.

Ψήφισε ο Ανδρουλάκης: Μαζί  να κάνουμε το άλμα απέναντι στη ΝΔ

Στο Δημαρχείο Κερατσινίου-Δραπετσώνας ψήφισε ο εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.
“Σε μόλις 2,5  χρόνια σπάσαμε τις μυλόπετρες του δικομματισμού», δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης, αφού ψήφισε.
androulaki2.JPG
Ο κ.  Ανδρουλάκης 
 ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ «που τίμησαν την εκλογική διαδικασία και κατέφυγαν στις κάλπες για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος» αλλά και όσους τίμησαν ή επρόκειτο να τιμήσουν τον ίδιο «με την ψήφο τους και που έδωσαν μάχες στο πλευρό του για την καταπολέμηση του δικομματισμού».
Όπως ανέφερε, “πριν 2,5 χρόνια μου εμπιστευτήκατε τις τύχες του Κινήματος. Σήμερα νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους τους απλούς ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ για την τιμή που μου έκαναν, αλλά και για τις μάχες, που δώσαμε μαζί.
Σε μόλις 2,5 χρόνια καταφέραμε να σπάσουμε τις μυλόπετρες του δικομματισμού, που συμπίεζαν το ΠΑΣΟΚ. Θα το κάνουμε πιο ισχυρό και θα πετύχουμε σημαντικές νίκες ξαναβάζοντας την παράταξή μας στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων. 
Μαζί πετύχαμε όλα αυτά τα σημαντικά βήματα. Μαζί μπορούμε να κάνουμε το άλμα απέναντι στη Νέα Δημοκρατία”.

Ψήφισε ο Γερουλάνος: Tο ΠΑΣΟΚ θα είναι έτοιμο για τις μεγάλες προκλήσεις

Τελευταίος  από τους 6 διεκδικητές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στην κάλπη ο Παύλος Γερουλάνος.
Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων ψήφισε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος.
Αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, ο κ.Γερουλάνος σε δηλώσεις του έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική μέρα σήμερα για την παράταξη. 
“Θέλω να πω σε όλο τον κόσμο που περιμένη επιμονή και υπομονή. Πραγματικά αξίζει τον κόπο όλη αυτή η διαδικασία. Οι μεγάλες ουρές μας δίνουν μεγάλη δύναμη. Η μεγάλη συμμετοχή δίνει νομιμοποίηση στον νέο Πρόεδρο, δίνει δύναμη στο ΠΑΣΟΚ”, τόνισε ο κ.Γερουλάνος.
Πρόσθεσε πως “ξεκινάει μία νέα διαδικασία για να προχωρήσουμε μπροστά. Το ΠΑΣΟΚ θα μπορεί να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις που έχει μπει σήμερα η χώρα” και ευχαρίστησε τα μέλη της εφορευτικής και τους δημοσιογράφους. 
“Να ευχηθώ αυτή η διαδικασία να είναι μία καινούρια μέρα για το ΠΑΣΟΚ”, κατέληξε.
geroulanos.JPG
Το ψηφοδέλτιο – Πότε αναμένονται τα αποτελέσματα

Το ψηφοδέλτιο είναι κοινό με αλφαβητική σειρά των υποψηφίων (Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου , ‘Αννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης) και μπαίνει σταυρός προτίμησης.
Για να εκλεγεί νέος πρόεδρος απαιτείται να συγκεντρώσει το 50+1 των ψήφων, ενώ εάν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε θα ακολουθήσει ο δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο πρώτων την επόμενη Κυριακή 13 Οκτωβρίου.
Τα αποτελέσματα αναμένονται μετά τις 21:00.

pasok1_4.JPG

Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής

Θα μπορούν να ψηφίσουν τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο κόμμα ανάμεσα στους 6 υποψήφιους.
Ειδικότερα, μπορούν να ψηφίσουν όσοι και όσες έχουν ηλικία από 16 ετών και κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα, αλλά και όσοι αλλοδαποί βρίσκονται νόμιμα στη χώρα.
Ειδικά για τους νέους 16 ετών και τους αλλοδαπούς, που δεν περιλαμβάνονται στον Εθνικό εκλογικό κατάλογο, η ταυτοποίηση γίνεται, για τους μεν Έλληνες με ταυτότητα/διαβατήριο και ΑΜΚΑ, για τους αλλοδαπούς με άδεια παραμονής και AMKA και για τους Κύπριους με κυπριακή ταυτότητα και ΑΜΚΑ. Ο ΑΜΚΑ θα προκύπτει από δημόσιο έγγραφο (π.χ. e- ΕΦΚΑ), που θα επιδεικνύεται στην εφορευτική επιτροπή. 
Προϋπόθεση είναι να είναι ή να εγγραφούν ως μέλη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ή να δηλώσουν πώς επιθυμούν να είναι φίλοι του, αλλά και με υπεύθυνη δήλωση να δηλώσουν ότι δεν είναι μέλη άλλου κόμματος, κάτι που μπορεί να γίνει στο εκλογικό τμήμα καταβάλλοντας το ποσό των 3 ευρώ.
Επίσης, θα πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή άλλο δημόσιο αποδεικτικό έγγραφο για την ταυτοποίηση τους (πχ δίπλωμα οδήγησης, διαβατήριο).
Σε κάθε εκλογικό τμήμα θα υπάρχει ένα tablet, μέσω του οποίου θα γίνεται η διασταύρωση των στοιχείων και στο τέλος η καταμέτρηση των ψήφων.
Πλήρης κατάλογος όπου θα λειτουργήσουν τα εκλογικά τμήματα είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ https://pasok.gr/eklogika-kentra-esoterikoy/.
Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της χώρας, ανεξάρτητα από το πού διαμένουν ή πού ασκούν το εκλογικό του δικαίωμα στις εθνικές, αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές.
Ωστόσο, δικαίωμα ψήφου στον β’ γύρο, θα έχουν μόνο όσοι έχουν ψηφίσει στον α’ γύρο.

Η διαδικασία

Ως προς τη διαδικασία, ο εκλογέας:
– Προσέρχεται στο εκλογικό κέντρο, όπου συστήνεται να υπάρχει τραπέζι «υποδοχής» με εθελοντές που τον βοηθούν να συμπληρώσει την αίτηση εγγραφής, εφόσον γνωρίζει εκ των προτέρων ότι δεν είναι μέλος.
– Στο τραπέζι της Εφορευτικής Επιτροπής παραδίδει την ταυτότητά του και την αίτηση εγγραφής μέλους/φίλου, εφόσον δεν είναι μέλος και, γίνεται η διαπίστευσή του από το χειριστή του tablet και η εγγραφή του στην κατάσταση ψηφισάντων από το Γραμματέα, στον οποίον καταβάλει το ποσό των 3 ευρώ (μόνο στον πρώτο γύρο των εκλογών) και υπογράφει. Μετά, ο Πρόεδρος σφραγίζει τον φάκελο και τον παραδίδει μαζί με ψηφοδέλτιο στον ψηφοφόρο.
– Μπαίνει πίσω από το παραβάν και ψηφίζει, βάζει το διπλωμένο ψηφοδέλτιο στον φάκελο.
– Επιστρέφει στην Εφορευτική Επιτροπή και πριν ρίξει τον φάκελο στην κάλπη, ο Πρόεδρος πρέπει να τον μονογράψει. Παίρνει την ταυτότητα/διαβατήριο και αποχωρεί από το Εκλογικό Τμήμα.

Πρωτιά Ανδρουλάκη στην Αυστραλία

Τον Nίκο Ανδρουλάκη και τον Παύλο Γερουλάνο ψήφισαν την Κυριακή 06/10/2024 οι ομογενείς της Αυστραλίας για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ σε Σίδνεϊ και στη Μελβούρνη.
Ο Παύλος Γερουλάνος επικράτησε άνετα στη Μελβούρνη, λαμβάνοντας 21 ψήφους από το σύνολο των 35 ομογενών που ψήφισαν για τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με το neoskosmos.com.
Δεύτερος με 6 ψήφους ήρθε ο Νίκος Ανδρουλάκης και ακολουθούν Νάντια Γιαννακοπούλου (3), Άννα Διαμαντοπούλου (2), Χάρης Δούκας (1) και Μιχάλης Κατρίνης (1).
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, καταγράφηκε και μία άκυρος ψήφος, όπως αναφέρει η ελληνική ηλεκτρονική εφημερίδα της Αυστραλίας, Νέος Κόσμος.
Στο Σίδνεϊ ψήφισαν 53 άτομα, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να επικρατεί με 19 ψήφους. Ακολουθούν: Άννα Διαμαντοπούλου (17), Χάρης Δούκας (9), Μιχάλης Κατρίνης (6) Παύλος Γερουλάνος (2) και Νάντια Γιαννακοπούλου (0).

www.bankingnews.gr