Στην ουσιαστική κατάργηση της χρήσης μετρητών στις συναλλαγές όλων των πολιτών αποσκοπεί το υπουργείο Οικονομικών με την υποχρεωτική επέκταση των POS και του συστήματος πληρωμών IRIS, ακόμη και στις μικροσυναλλαγές.

Στόχος είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αφού όταν ο επαγγελματίας δέχεται πληρωμή με κάρτα, μέσω POS, θα εκδίδει υποχρεωτικά και απόδειξη και σε κάθε περίπτωση η συναλλαγή του θα καταγράφεται στο Taxisnet.

Στο πλαίσιο αυτό, καθίσταται υποχρεωτική χρήση των POS στα ταξί και στις λαϊκές αγορές, ενώ υποχρεούνται να αναρτούν και ειδική σήμανση που θα ενημερώνει τους πελάτες για τη διαθεσιμότητα POS και τη δυνατότητα να πληρώσουν με κάρτα.

Παράλληλα, η προθεσμία για την σύνδεση των επαγγελματικών λογαριασμών 800.000 ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών με το σύστημα IRIS εκπνέει στις 31 Αυγούστου 2024 και από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών διαμηνύουν πως δεν θα δοθεί παράταση.

Αυτό σημαίνει πως περίπου 460.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, ή περισσότεροι από 1 στους 2 υπόχρεους, θα πρέπει να συνδεθούν με το σύστημα μέσα στον Αύγουστο για να μην βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Επίσης από σήμερα 1η Αυγούστου, όλες οι ταβέρνες, εστιατόρια, ουζερί, μπυραρίες, μεζεδοπωλεία, αλλά και όσα καταστήματα σερβίρουν γεύματα ή φαγητό σε τραπέζι θα πρέπει να λειτουργούν με τους νέου τύπου μηχανισμούς (ΦΗΜΑΣ ή ΦΤΜ ή ΑΔΗΜΕ Εστιατορίου) ή, εναλλακτικά, να συνάψουν σύμβαση με Πάροχο Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης.

focusfm