Παίζει με τη νοημοσύνη των Ελλήνων και μιλά για αναπροσαρμογή, και όχι αύξηση στα τιμολόγια, την ώρα που η ακρίβεια «καλπάζει»

«Δεν είναι Γιάννης, είναι Γιαννάκης» λέει η παροιμία, «δεν είναι αύξηση, αλλά αναπροσαρμογή» λέει ο πρωθυπουργός… Οι κοροϊδίες του πρωθυπουργού και των υπουργών του για να περάσουν τις αντιλαϊκές τους πολιτικές όχι μόνο δεν έχουν προηγούμενο, αλλά είναι προκλητικές, θρασύτατες και υποτιμούν τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού.

Αυτό έκανε χθες με την αύξηση της τιμής του νερού, την οποία προγραμματίζει η κυβέρνηση, την ώρα που η ακρίβεια καλπάζει και ο πληθωρισμός τον Αύγουστο είχε ανοδική πορεία, φτάνοντας στο 3%.

«Δεν πάμε για αυξήσεις στο νερό. Το νερό στην Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει φθηνό για τις λογικές καταναλώσεις, δεν θα πειράξουμε τα τιμολόγια, το μάξιμουμ είναι η αναπροσαρμογή στο επίπεδο του πληθωρισμού, κανείς δεν πρόκειται να το προσέξει στον λογαριασμό του» είπε στη συνέντευξή του στο Talk Radio.

Αυτή η δήλωση-κοροϊδία του πρωθυπουργού έγινε για να μετριάσει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από όσα είχε πει στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ, την περασμένη Κυριακή.

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη λειψυδρία, είχε μιλήσει στη ΔΕΘ για ένα νέο έργο που πρέπει να γίνει για την ύδρευση της Αττικής και αυτό είναι η «ένωση του ταμιευτήρα του Ευήνου και Μόρνου με τη τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών», παραδεχόμενος ότι «το κόστος του δεν είναι ευκαταφρόνητο, αλλά όχι και τεράστιο».

Ακόμα είχε επισημάνει ότι θα επηρεάσει τους λογαριασμούς νερού, «με ελάχιστη επιβάρυνση τελικά, αμελητέα επιβάρυνση», καθώς -όπως είχε πει- πρέπει να υλοποιηθεί αυτό το έργο για «να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η Αττική ως προς την ύδρευσή της είναι θωρακισμένη για τις επόμενες δεκαετίες».

Οριζόντια αύξηση

Πάντως, οι πληροφορίες όσον αφορά την Αττική αναφέρουν πως οι καταναλωτές θα πρέπει να περιμένουν μία οριζόντια αύξηση στους λογαριασμούς ύδρευσης, που θα ισχύει για όλους, ενώ, όπως είναι γνωστό, προχθές ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, παρουσιάζοντας τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, μαζί με τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, ανακοίνωσε ότι εκδόθηκε νέα ΚΥΑ των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη νέα κοστολόγηση του νερού και, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως τα τιμολόγια καθορίζονται από τον πάροχο και ελέγχονται από τη ΡΑΑΕΥ και δεν μπορούν (γενικός κανόνας) να αυξηθούν περισσότερο από τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ενώ δίνεται η δυνατότητα να καθοριστούν από τον ίδιο πάροχο διαφορετικές τιμές ανά περιοχή.

Η κοροϊδία του πρωθυπουργού δεν εκπλήσσει. Είναι ο ίδιος που στις αρχές του καλοκαιριού και πριν από τις ευρωεκλογές έλεγε ότι οι τιμές των προϊόντων μειώνονται, τη στιγμή που η ακρίβεια έσπαγε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, είναι ο ίδιος που για την αύξηση των τιμολογίων ρεύματος τον Ιούνιο είχε πει ανερυθρίαστα ότι τα τιμολόγια αυξήθηκαν γιατί… δεν φύσηξε τον Μάιο!

Θαύμα! Ο πρωθυπουργός έλυσε το Μεταναστευτικό

Να μια μεγάλη είδηση που μας έκρυβε ο πρωθυπουργός μέχρι τώρα και μας τη φύλαγε για έκπληξη. «Λύσαμε το Μεταναστευτικό» είπε χθες στη ραδιοφωνική του συνέντευξη και μόλις κυκλοφόρησε η δήλωσή του βγήκαν οι κάτοικοι των νησιών μας και του Έβρου στους δρόμους και πανηγύριζαν, ενώ στο Λιμενικό έκαναν πάρτι από τη χαρά τους που σταματούν τις περιπολίες στο Αιγαίο.

Ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν, αφού εξέφρασε τη διαφωνία του με την πολιτική της Γερμανίας στο Μεταναστευτικό, λέγοντας πως «η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν δεν μπορεί να είναι η απάντηση στο πρόβλημα καθώς δεν μπορούμε να πετάξουμε το μπαλάκι στις χώρες πρώτης εισόδου», πέταξε τη «βόμβα»: «Το Μεταναστευτικό δεν είναι από τα πρώτα προβλήματα που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες, γιατί το λύσαμε. Μειώθηκαν οι μεταναστευτικές ροές, εξομαλύνθηκε η κατάσταση στο Ανατολικό Αιγαίο με τις πολιτικές που ακολουθήσαμε, χορηγείται γρήγορα άσυλο. Στείλαμε ένα αυστηρό μήνυμα ότι δεν θα κάνουν κουμάντο οι διακινητές» είπε ο πρωθυπουργός για το θέμα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Talk Radio.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το Ελληνικό Λιμενικό έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους και είναι υποτιμητικό να διακινούνται θεωρίες συνωμοσίας σε βάρος του. Ωστόσο, δεν είναι υπηρεσία υποδοχής μεταναστών. Υπάρχει μόνο ενεργητική αποτροπή, όχι push backs, συνέχισε.

Νέες υποσχέσεις στους οργισμένους ενστόλους

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποχρεώθηκε να κάνει πίσω και να ομολογήσει την ανάγκη αλλαγής πλεύσης.

«Όταν τα οικονομικά θα είναι καλύτερα, θα μπορούμε να περιμένουμε μεγαλύτερη αύξηση. Οποιαδήποτε κίνηση τέτοια έχει κόστος και θα προκαλέσει αντανακλαστικά σε άλλες ομάδες. Το ίδιο μπορεί να ισχύει για νοσηλευτές».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Εμείς από πέρσι έχουμε κάνει προσπάθεια να αυξήσουμε τις απολαβές στο Δημόσιο, αυξήσαμε τα επιδόματα παιδιών, τα επιδόματα θέσης. Κάναμε μια μικρή κίνηση, γιατί αυτό άντεχε ο Προϋπολογισμός. Όταν τα οικονομικά θα είναι καλύτερα, θα μπορούμε να περιμένουμε μεγαλύτερη αύξηση. Είναι ακόμα ένα βήμα, κατώτερο ενδεχομένως των προσδοκιών, αλλά ενδεικτικό των προθέσεων».

Ακόμα, μίλησε για το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις στρατιωτικές σχολές μετά τους απογοητευτικούς αριθμούς των εισακτέων από τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έχει συζητήσει το εν λόγω θέμα με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια, ώστε να γίνουν πιο ελκυστικές, τονίζοντας ότι «μία φρεγάτα Belharra κοστίζει 1 δισ. ευρώ, αλλά χρειάζεται 150 ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη».

Την ίδια περίπου ώρα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στη σημασία στήριξης των αστυνομικών και συνοριοφυλάκων, ζητώντας την αύξηση των μισθών τους: «Αίτημά μου είναι να αυξηθούν οι μισθοί των αστυνομικών». Τόνισε ότι οι αστυνομικοί αξίζουν την αμέριστη στήριξη της Πολιτείας: «Αξίζουν οι αστυνομικοί μας να τους στηρίξουμε» είπε, ενώ πρόσθεσε πως θα ακολουθήσουν επιπλέον ενισχύσεις στο εισόδημά τους: «Θα ακολουθήσουν κι άλλες ενισχύσεις του εισοδήματος των αστυνομικών».

Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»