Το deal αντιστοιχεί σε αξία επιχείρησης 700 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα αποφέρει στη ΔΕΗ ετήσια EBITDA 100 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει εν λειτουργία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 629 MW, μικρές υδροηλεκτρικές μονάδες 22 MW, πλωτό φωτοβολταϊκό 1 MW, συστήματα αποθήκευσης 6 MW και υπό κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες ΑΠΕ δυναμικότητας 145 MW έργων.

Με την εξαγορά αυτή η ΔΕΗ διπλασιάζει το εγκατεστημένο δυναμικό της στη Ρουμανία, συνολικής ισχύος 582 MW. Επισημαίνεται ότι διαθέτει ήδη ισχυρή παρουσία στη χώρα αυτή, έχοντας εξαγοράσει τον ρoυμανικό κλάδο της ιταλικής Enel και αιολικό πάρκο ισχύος 84 MW της ρωσικής Lukoil, ενώ επιπλέον κατασκευάζει μεγάλο αιολικό πάρκο με 23 ανεμογεννήτριες. Με τη νέα εξαγορά η ΔΕΗ επιδιώκει να εξασφαλίσει φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα σε ώρες που η παραγωγή των μονάδων ΑΠΕ στην Ελλάδα είναι περιορισμένη – κυρίως τα βράδια – και σε χρονικές περιόδους που δεν ευνοείται από τις καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ ανακοινώνει τη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας αγοραπωλησίας με την Evryo Group, η οποία ανήκει σε funds που ελέγχονται από την Macquarie Asset Management, για την εξαγορά του σημαντικού της χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στη Ρουμανία, το οποίο περιλαμβάνει έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 629 MW σε λειτουργία και περίπου 145 MW υπό ανάπτυξη.

Η συναλλαγή αντιστοιχεί σε Αξία Επιχείρησης (Enterprise Value) περίπου 700 εκατ. ευρώ, η οποία είναι αντίστοιχη με προηγούμενες συναλλαγές στην αγορά και με το τίμημα εξαγοράς να υπόκειται στις συνήθεις προσαρμογές.

Η εξαγορά ενισχύει περαιτέρω τη στρατηγική ανάπτυξης του Ομίλου ΔΕΗ στη Ρουμανία και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μέσω της προσθήκης ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ σε λειτουργία, το οποίο περιλαμβάνει έργα χερσαίων αιολικών πάρκων 600 ΜW, μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών 22 MW, πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου 1 MW, συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών 6 MW, και περίπου 145 MW υπό ανάπτυξη. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ εν λειτουργία της ΔΕΗ στη Ρουμανία θα διπλασιαστεί και η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ΔΕΗ θα ανέλθει σε 5,3GW.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο Όμιλος ΔΕΗ θα προσθέσει EBITDA ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.