Τα γλυπτά σε μια πέτρινη κολόνα στον αρχαιολογικό χώρο 12.000 ετών Göbekli Tepe στην Τουρκία μπορεί να αντιπροσωπεύουν το παλαιότερο ηλιακό ημερολόγιο στον κόσμο, που δημιουργήθηκε ως μνημείο μιας καταστροφικής πρόσκρουσης κομήτη, σύμφωνα με ειδικούς.
Αυτά τα περίπλοκα γλυπτά, τα οποία κοσμούν μια τοποθεσία που πιστεύεται ότι λειτουργούσε ως σύμπλεγμα αρχαίων ναών, υποδηλώνουν μια περίπλοκη κατανόηση της αστρονομίας μεταξύ των πρώιμων ανθρώπων. Αυτή η ανακάλυψη έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κατανόησή μας για το πώς οι αρχαίες κοινωνίες παρατηρούσαν τα ουράνια φαινόμενα και παρακολουθούσαν το πέρασμα του χρόνου.

Το Γιομπεκλί Τεπέ, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική Τουρκία, είναι γνωστό για τη σειρά μεγάλων πέτρινων πυλώνων σε σχήμα Τ που καλύπτονται από σκαλίσματα ζώων και αφηρημένα σύμβολα. Πρόσφατη ανάλυση δείχνει ότι ορισμένα από αυτά τα σκαλίσματα μπορεί να χρησίμευαν ως μια μορφή ημερολογίου που κατέγραφε τις θέσεις του ήλιου, της σελήνης και των άστρων, σηματοδοτώντας τις εποχές και παρακολουθώντας σημαντικά ουράνια γεγονότα.

Αυτό το εύρημα προτείνει ότι οι αρχαίοι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν αυτά τα σκαλίσματα για να καταγράψουν παρατηρήσεις του σύμπαντος, υποδεικνύοντας πιθανώς μια πρώιμη μορφή σεληνιακού ημερολογίου – συνδυάζοντας σεληνιακούς και ηλιακούς κύκλους για να εξηγήσουν το πέρασμα των ετών και των εποχών.

Αποκρυπτογράφηση των συμβόλων σε σχήμα V
Πρόσφατη έρευνα που επικεντρώθηκε σε σύμβολα σε σχήμα V που είναι σκαλισμένα στους πέτρινους πυλώνες στο Γιομπεκλί Τεπέ αποκαλύπτει ότι αυτά τα σύμβολα θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν μεμονωμένες ημέρες σε ένα ηλιακό ημερολόγιο. Οι ερευνητές έχουν προτείνει ότι αυτά τα σκαλίσματα αντιπροσωπεύουν ένα ημερολογιακό έτος 365 ημερών, που αποτελείται από 12 σεληνιακούς μήνες συν 11 επιπλέον ημέρες για να ευθυγραμμιστούν με το ηλιακό έτος.

Ένα συγκεκριμένο σκάλισμα, με ένα V γύρω από το λαιμό ενός πλάσματος που μοιάζει με πουλί, μπορεί να συμβολίζει το θερινό ηλιοστάσιο, τονίζοντας τη σημασία του στο ημερολογιακό τους σύστημα. Τα κοντινά αγάλματα, που πιθανώς απεικονίζουν θεότητες, φέρουν παρόμοια σημάδια σε σχήμα V γύρω από το λαιμό τους, υποστηρίζοντας περαιτέρω αυτήν την ερμηνεία.

Η πιθανή ύπαρξη ενός τόσο εξελιγμένου ημερολογίου στο Γιομπεκλί Τεπέ προηγείται άλλων γνωστών παραδειγμάτων σεληνιακών ημερολογίων κατά χιλιάδες χρόνια. Αυτό αμφισβητεί την κατανόησή μας για τις πρώιμες ανθρώπινες ικανότητες στην αστρονομία και την ικανότητά τους να παρακολουθούν τους ουράνιους κύκλους με ακρίβεια.

(Α) Πιθανά σύμβολα της σελήνης και του ήλιου κάτω από ένα “σύμβολο Η” κάτω από το “κεφάλι” της Πυλώνας 18. (β) Επτά πουλιά που πιθανώς συμβολίζουν τις Πλειάδες στη βάση της Πυλώνας 18. (γ) Πόρπη ζώνης και δέρμα αλεπούς, και οι δύο θυμίζουν κομήτη, στη στενή και εσωτερική όψη της Πυλώνας 18. (δ) Ο δίσκος του ουρανού της Νέμπρα, που δείχνει σύμβολα για τον ήλιο, τη σελήνη, τις Πλειάδες και, πιθανώς, έναν κομήτη

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτά τα σκαλίσματα στο Γιομπεκλί Τεπέ μπορεί να θυμίζουν μια πρόσκρουση κομήτη που συνέβη περίπου το 10.850 π.Χ., σχεδόν πριν από 13.000 χρόνια. Αυτό το κατακλυσμικό γεγονός πιστεύεται ότι πυροδότησε μια μίνι εποχή παγετώνων, γνωστή ως Younger Dryas, που διήρκεσε πάνω από 1.200 χρόνια και οδήγησε στην εξαφάνιση πολλών μεγάλων ειδών ζώων.

Η πρόσκρουση του κομήτη εικάζεται επίσης ότι έχει ξεκινήσει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στη γεωργία, οι οποίες συχνά συνδέονται με την άνοδο του πολιτισμού στην Εύφορη Ημισέληνο της Δυτικής Ασίας.

Ένας άλλος πυλώνας στο Γιομπεκλί Τεπέ φαίνεται να απεικονίζει το ρεύμα των μετεωριτών της Ταυρίδας, το οποίο πιστεύεται ότι ήταν η πηγή των θραυσμάτων του κομήτη που έπληξαν τη Γη. Αυτό το ρεύμα, που διήρκεσε 27 ημέρες, φάνηκε να προέρχεται από τους αστερισμούς του Υδροχόου και των Ιχθύων, παρέχοντας περαιτέρω στοιχεία για την αστρονομική γνώση των αρχαίων ανθρώπων.

Τα ευρήματα στο Γιομπεκλί Τεπέ υποδηλώνουν ότι οι αρχαίοι άνθρωποι μπορούσαν να καταγράφουν αστρονομικά γεγονότα με αξιοσημείωτη ακρίβεια, χρησιμοποιώντας ακόμη και την έννοια της μετάπτωσης – την ταλάντευση του άξονα της Γης που επηρεάζει την κίνηση των αστερισμών στον ουρανό.

Πολιτιστική και Θρησκευτική Σημασία
Τα γλυπτά στο Γιομπεκλί Τεπέ φαίνεται ότι παρέμειναν σημαντικά για τους ανθρώπους της περιοχής για χιλιετίες, υποδεικνύοντας ότι η πρόσκρουση του κομήτη μπορεί να ώθησε την ανάπτυξη νέων θρησκευτικών πρακτικών ή λατρειών, που έπαιξαν ρόλο στην εξέλιξη των πρώιμων πολιτισμών. Αυτό το γεγονός πιθανότατα ενέπνευσε καινοτομίες στη γεωργία και την κοινωνική οργάνωση, καθώς οι κοινότητες προσπαθούσαν να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες κλιματικές και περιβαλλοντικές συνθήκες.

Ο Δρ Martin Sweatman από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε: Φαίνεται ότι οι κάτοικοι του Γιομπεκλί Τεπέ ήταν ενθουσιώδεις παρατηρητές του ουρανού, κάτι που είναι αναμενόμενο δεδομένου ότι ο κόσμος τους είχε ανατραπεί από μια πρόσκρουση κομήτη. Αυτό το γεγονός θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει τον πολιτισμό εγκαινιάζοντας μια νέα θρησκεία και παρακινώντας τις εξελίξεις στη γεωργία για να αντιμετωπίσουν το σκληρό κλίμα. Ίσως οι προσπάθειές τους να καταγράψουν αυτά που είδαν είναι τα πρώτα βήματα προς την εξέλιξη της συγγραφής χιλιετίες αργότερα.

ksipnistere labrujulaverde