Η ΣΤΑΘΜΗ ΣΤΙΣ ΛΙΜΝΕΣ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ – ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ, ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΕΡΕΥΕΙ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, η Λίμνη Δοϊράνη, που αποτελεί φυσικό όριο με τα Σκόπια, διακρίνεται για τη μοναδική φυσική της ομορφιά. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του Κιλκίς και προσελκύει επισκέπτες που απολαμβάνουν την ηρεμία του τοπίου και τις παραδοσιακές ψαροταβέρνες του μικρού χωριού.

Ωστόσο, η εντυπωσιακή αυτή λίμνη, που φιλοξενεί ψάρια και σπάνια είδη πουλιών, αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας.

Η έλλειψη χιονιού στους χειμώνες των τελευταίων ετών έχει προκαλέσει σημαντική μείωση της στάθμης των υδάτων.

Η ξηρασία που διαρκεί μήνες έχει οδηγήσει σε μια δραματική πτώση της στάθμης της λίμνης, με αποτέλεσμα η τσιμεντένια προβλήτα που βρίσκεται στην παραλία να είναι πλέον εμφανής και να βρίσκεται στη στεριά αφού το νερό έχει υποχωρήσει κατά 30 με 40 μέτρα.

Η κατάσταση αυτή αποτελεί σοβαρή ανησυχία για την οικολογική ισορροπία της περιοχής, καθώς και για την οικονομία του τοπικού τουρισμού που στηρίζεται στην ομορφιά και τις δραστηριότητες γύρω από τη λίμνη.

Δεν χαλάνε νερό στο σπίτι στα Καλάβρυτα

Δεν είναι μόνο οι λίμνες και φυσικά η οικολογική ισορροπία της χώρας που “χαλάει”. Είναι και απλά καθημερινά πράγγματα, καθώς το νερό στις βρύσες, ειδικά στην περιφέρεια μειώνεται διαρκώς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το χωριό Γκέρμπεσι, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1050 μέτρων, στα Καλάβρυτα όπου το νερό, λόγω της λειψυδρίας, εξαντλείται και οι κάτοικοι γεμίζουν τα παγούρια τους από μία και μόνη πηγή.

«Εδώ δεν έχουμε νερό. Δεν υπάρχει νερό ούτε για να ποτίσουμε, ούτε για να πλύνουμε, ούτε να σβήσουμε το διπλανό βουνό» ανέφερε κάτοικος σχετικά με την κατάσταση, που επικρατεί στην περιοχή.