Οι Γάλλοι επίσκοποι για τα…αίσχη των Παρισιων…

Η αμφιλεγόμενη παρωδία του Μυστικού Δείπνου βρίσκεται στο επίκεντρο σημειώματος των Γάλλων επισκόπων, οι οποίοι επισημαίνουν: «Η τελετή έναρξης που πρότεινε η Οργανωτική έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων δυστυχώς περιλάμβανε σκηνές χλευασμού και εμπαιγμού του Χριστιανισμού, τις οποίες αποδοκιμάζουμε βαθύτατα. Σκεφτόμαστε όλους τους χριστιανούς από όλες τις ηπείρους που πληγώθηκαν από την υπερβολή και την πρόκληση ορισμένων σκηνών. Θέλουμε να καταλάβουν ότι ο Ολυμπιακός εορτασμός υπερβαίνει κατά πολύ τις ιδεολογικές προκαταλήψεις ορισμένων καλλιτεχνών.

Πιστεύουμε ότι οι αξίες και οι αρχές που εκφράζονται και διαδίδονται από τον αθλητισμό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες», γράφουν οι επίσκοποι, »συμβάλλουν σε αυτή την ανάγκη για ενότητα και αδελφοσύνη που τόσο πολύ χρειάζεται ο κόσμος μας, με σεβασμό στις πεποιθήσεις του καθενός, γύρω από τον αθλητισμό που μας ενώνει και για να μπορέσουμε να προωθήσουμε την ειρήνη των εθνών και των καρδιών.

Ο αθλητισμός είναι μια θαυμάσια ανθρώπινη δραστηριότητα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια κίνηση στην υπηρεσία αυτής της πραγματικότητας της ανθρώπινης ενότητας και αδελφοσύνης».

Το έγγραφο ευχαριστεί επίσης «τα μέλη άλλων θρησκευτικών δογμάτων που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους μαζί μας». Και, μετά τη δίκαιη καταγγελία, διευκρινίζει εποικοδομητικά: «Ο αθλητισμός είναι μια θαυμάσια ανθρώπινη δραστηριότητα που ενθουσιάζει βαθιά τις καρδιές των αθλητών και των θεατών. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα κίνημα στην υπηρεσία αυτής της πραγματικότητας της ανθρώπινης ενότητας και αδελφοσύνης. Τοποθετημένοι στον αγωνιστικό χώρο, μακάρι να φέρουν την αλήθεια, την παρηγοριά και τη χαρά σε όλους»!

π.  Ιωάννης Σπιτέρη