Σάλο έχει δημιουργήσει στην περιοχή Πληκατιου Κονιτσας και στα γύρω χωρια, η δημοσιοποίηση της προθέσεως να εκτελεστεί υδροηλεκτρικός σταθμός στον Γοργοποταμο αφού πρόκειται για περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Natura και όχι μόνο καθώς οι κάτοικοι επισημαίνουν ότι ο σχεδιασμός αυτός έρχεται να προστεθεί στην απόσυρση συνοριοφυλακής και Αστυνομίας απ την Πυρσόγιαννη . Την αιχμή της αντίθεσης εκφράζει με επιστολή του ο Πληκατωτης δικηγόρος παρ Άρειω Παγω Πέτρος Παπανωτης σε μια υπόθεση που σίγουρα έχει ποκυ δρόμο

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Πληροφορηθήκαμε για τη μελέτη που κατέθεσε η εταιρεία «ΠΙΝΔΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ» για την εκτέλεση του έργου «Μικρός Υδροηλεκτρικός Σταθμός στονΓοργοπόταμο του Δήμου Κόνιτσας», του οποίου ο Σταθμός Παραγωγής θα τροφοδοτείται με αγωγό μήκους 4χλμ, με Σταθμό Υδροληψίας του αγωγού απέναντι και πλησίον του χωριού Πληκάτι.

Η σχετική πρόσκληση για την διατύπωση απόψεωνπολιτών και φορέων για την εγκατάσταση, μέχρι 01-11-2024, θα δημοσιευτεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου στην εφημερίδα ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ στις 26-09-2024

Το έργο πρόκειται να εκτελεστεί εντός της περιοχήςΛεκάνη  Αώου, σε σημείο που εντάσσεται σε Προστατευόμενο τοπίο και Προστατευόμενο φυσικό σχηματισμό (ΦΕΚ 6679/27-11-23) και στο Δίκτυο NATURA 2000.  

Εκτός απ΄ το μηδαμινό όφελος του τόπου, σε σχέση με την καταστροφή του περιβάλλοντος από  τις επεμβάσεις  στο τοπίο, παράπλευρα και κατά μήκος των 4 χλμ. του αγωγού, με τα αναγκαία έργα  προσπέλασης- κατασκευής, επισημαίνω τα παρακάτω: 

Θεωρώ ότι αντίδραση όλων μας είναι δεδομένη. Με την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος δεν γίνεται ανάπτυξη. Μετά τις πληροφορίες για το κλείσιμο του Α.Τ. Πυρσόγιαννης (Αστυνομία – Συνοριοφυλακή) έρχεται και νέο χαστούκι για την περιοχή, η κλοπή του νερού που ήδη είναι ελάχιστο. Απέναντι από το χωριό Πληκάτι, στη στροφή, βρίσκονται ο Παλαιός Μύλος και η νεροτριβή, τα οποία έχει προγραμματίσει να αξιοποιήσει ο Μορφωτικός Σύλλογος Πληκατίου – πώς, λοιπόν, θα υδροδοτηθεί; Αντί αυτό το λίγο νερό να διοχετευθεί προς τα αρδεύσιμα κτήματα, όσων ηρωικά αντιστέκονται και παραμένουν στον τόπο τους, εσείς μας το κλέβετε οι επιτήδειοι  το κλέβουν.

Φαίνεται πώς, κάποιοι, με την συνδρομή – έστω σιωπηρή-  της πολιτείας, μας θεωρούν μετανάστες και επιθυμούν να μας εντάξουν στην Επαρχία Κολόνιας της Αλβανίας, όπως ήταν η περιοχή και προπολεμικά, υπάρχει και σχετικός χάρτης.

Πιστεύουμε ότι η αντίδραση τόσον της δημοτικής αρχής, όσο και της Περιφέρειας είναι δεδομένη. Παρά ταύτα, ερωτώ: 1) Σε τι ενέργειες θα προβεί ο Δήμαρχος προσωπικά και το Δημοτικό Συμβούλιο Κόνιτσας, ώστε να αποτρέψουν οποιαδήποτε επέμβαση-παρέμβαση στο προστατευόμενο φυσικό περιβάλλον του τόπου και του Σαραντάπορου γενικώτερα; 2) Ο κος Περιφερειάρχης, που γνωρίζει άριστα την περιοχή, τι γνώμη έχει για το έργο αυτό;  

Εκτιμούν ότι οι υποψήφιοι επενδυτές, με μοναδικό σκοπό το οικονομικό όφελος αποκλειστικά και μόνο των ιδίων, μπορούν να καταστρέφουν  του φυσικό και αμόλυντο περιβάλλον του τόπου μας, των Μαστοροχωρίωντης Κόνιτσας και όχι μόνο, χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος για τον τόπο? Κρίμα, το προτεινόμενο έργο συνοδεύεται και από περιβαλλοντική μελέτη. Μήπως οι συντάκτες του από «Περιβαλλοντολόγοι», πρέπει να αποκαλούνται καλύτερα «Καταστροφολόγοι». Σε αντικατάσταση αυτού του έργου θα μπορούσαν λόγω του μικρού μεγέθους να τοποθετηθούν αντίστοιχα πάνελ. Δεν πρόκειται για τον πηνειό ποταμό αλλά για ένα ρυάκι στην κυριολεξία.

Ευελπιστούμε ότι η οποιαδήποτε ενέργεια ή παρέμβαση δεν θα ευοδωθεί, όσο ψηλά κι βρίσκονται οι επενδυτές, και τα στηρίγματά τους . Οι επενδυτές (δωρητές) και αυτοί που βρίσκονται από πίσω να αναζητήσουν αλλού την τύχη τους. Αφήστε έστω μία ορεινή περιοχή αναλλοίωτη, μην ενεργείτε σε βάρος των χωριών μας. ΕΛΕΟΣ!

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Πέτρος Παπανώτης

Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω

εκ Πληκατίου ορμώμενος