Δεν φταίει κανένας πόλεμος – Έχει στήσει «μπίζνα» από την περίοδο του Covid για να γεμίζει τις τσέπες του

Εδώ και πέντε μήνες οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος κινούνται όλο και ψηλότερα αλλά η κυβέρνηση θολώνει τα νερά. Από το «οι τιμές ανεβαίνουν γιατί δεν φυσάει και δεν δουλεύουν τα αιολικά» του ΘόδωρουΣκυλακάκη τον Μάιο, περάσαμε τον Ιούνιο στο «είναι φυσιολογικό να ανεβαίνουν οι τιμές του ρεύματος το καλοκαίρι γιατί αυξάνεται η ζήτηση» και μετά τον Ιούλιο στο «υπάρχει πρόβλημα συνολικά στην ανατολική Ευρώπη και το πρόβλημα είναι εξωγενές». Αλλά επειδή από τις μεγάλες αυξήσεις της χονδρεμπορικής τιμής επωφελούνται οι Ελληνες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, χωρίς βεβαίως οι ίδιοι να φταίνε, σύμφωνα με το κυβερνητικό παραμύθι, επαναφέρουμε την έκτακτη φορολογία για τρεις μήνες για να δώσουμε επιδοτήσεις και να συγκρατήσουμε την τιμή στο ρεύμα ως τα 15 λεπτά την κιλοβατώρα.

Οι επιδοτήσεις είχαν δώσει τότε λίγο χρόνο στην κυβέρνηση, όπως και οι προβλέψεις των κεφαλών του υπουργείου Ενέργειας για επικείμενη πτώση των τιμών τον Αύγουστο. Εγινε όμως ακριβώς το αντίθετο: οι τιμές συνέχισαν να ανεβαίνουν και τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, αν και μειώνεται πλέον η ζήτηση. Χαρακτηριστικά, η μέση χονδρεμπορική τιμή την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου βρέθηκε στα 144,23 ευρώ η μεγαβατώρα, 11% ψηλότερα από τη μέση τιμή Αυγούστου που ήταν 129,83 ευρώ. Ετσι η ελληνική βιομηχανία εξεγέρθηκε για τη νέα εκρηκτική αύξηση του ενεργειακού κόστους που διαβρώνει την ανταγωνιστικότητά της έναντι της υπόλοιπης Ευρώπης και ζήτησε από την κυβέρνηση λύση.

Παραμονές της ΔΕΘ δώδεκα βιομηχανικές ενώσεις από όλη την Ελλάδα (ΣΕΒ, ΣΒΕ, ΣΒΑΠ, ΣΒΘΣΕ, ΣΒΣΕ, ΣΘΕΒ, ΣΒΠΕ, ΣΕΒΤ, ΣΕΧΒ, ΣΜΕ, ΕΒΙΚΕΝ, ΕΒΙΧΕ) απεύθυναν δημόσια έκκληση προς τον πρωθυπουργό για μείωση του ανεξέλεγκτου ενεργειακού κόστους στην παραγωγή, δεδομένου ότι οι επιδοτήσεις που εφαρμόζονται από τον Αύγουστο αφορούν μόνο τα νοικοκυριά, όχι τη βιομηχανία ή τις επιχειρήσεις.

Η έκκληση της βιομηχανίας
Υστερα από δέκα βιομηχανικά λουκέτα μέσα σε τέσσερα χρόνια θα περίμενε κάποιος ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάμβανε υπόψη τις εκκλήσεις των βιομηχάνων. Εκανε όμως ό,τι και τους προηγούμενους μήνες: θόλωσε τα νερά.

Από το βήμα της ΔΕΘ αναγνώρισε πρώτη φορά ότι υπάρχουν «στρεβλώσεις» στη λειτουργία του target model που οδηγούν σε άνοδο των τιμών – έτσι, γενικά κι αόριστα. Αναγνώρισε ότι τα πολλά αιολικά και φωτοβολταϊκά δεν σημαίνουν κάτι για τις τιμές του ρεύματος, καθώς όταν οι ΑΠΕ βγαίνουν εκτός συστήματος –όταν βραδιάζει– «παρατηρείται μια μεγάλη άνοδος των τιμών που τελικά οδηγεί υψηλά και τις μεσοσταθμικές τιμές της κάθε μέρας», αποφεύγοντας όμως να παραδεχτεί ότι είναι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο που ανεβάζουν τις τιμές στις 8 το βράδυ δέκα φορές πάνω, την ώρα που επιτρέπονται οι προσφορές με υψηλές τιμές. Αναγνώρισε ότι η τεράστια διαφορά των τιμών του ρεύματος ανάμεσα σε ανατολική και δυτική Ευρώπη έχει οδηγήσει σε ενδημική ενεργειακή κρίση στην ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη, επειδή η δική μας περιοχή τροφοδοτεί με εξαγωγές ρεύματος την Ουκρανία που έχει ενεργειακό έλλειμμα λόγω των τεράστιων καταστροφών στις υποδομές της από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Υποστήριξε, τέλος, ότι η ενδημική κρίση οφείλεται σε ανεπάρκειες των δικτύων και των διασυνδέσεων, στα οποία πρέπει να γίνουν επενδύσεις.

karditsastakra