Ένας εξαιρετικά επικίνδυνος Σομαλός μετανάστης, ο οποίος στο παρελθόν είχε σκοτώσει έναν άνθρωπο μαχαιρώνοντάς τον και αποκεφαλίζοντάς τον, αφέθηκε ανεξήγητα να βγει από ψυχιατρική πτέρυγα για μια συνοδευόμενη επίσκεψη στον κινηματογράφο την Πέμπτη 8 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια της οποίας δραπέτευσε, αναφέρει το μέσο ενημέρωσης Nius.de.

Ο 22χρονος άνδρας, ένας αιτών άσυλο από τη Σομαλία, ονόματι Mursal Mohamed Seid, καταδικάστηκε σε επ’ αόριστον παραμονή σε ψυχιατρική κλινική το 2022, αφού δολοφόνησε έναν 52χρονο συγκάτοικο του σε καταφύγιο αστέγων, μαχαιρώνοντάς τον 111 φορές με μαχαίρι και στη συνέχεια αποκεφαλίζοντάς τον.

Το περιφερειακό δικαστήριο του Ντέγκεντορφ έκρινε τότε ότι ο ύποπτος ήταν ψυχικά άρρωστος, πάσχοντας από σχιζοφρένεια, και ότι δεν ήταν σαφές αν ήταν σε θέση να αντιληφθεί διανοητικά τη σοβαρότητα των πράξεών του. Το δικαστήριο είχε ακούσει ότι ο Seid πίστευε ότι υπήρχαν δύο δαίμονες μέσα στον συγκάτοικό του, τους οποίους έπρεπε να σκοτώσει.

Οι φροντιστές του στην ψυχιατρική πτέρυγα του νοσοκομείου στην πόλη Ντέγκεντορφ της νότιας Γερμανίας τον άφησαν να βγει για μια συνοδευόμενη επίσκεψη στον κινηματογράφο την Πέμπτη. Ο άνδρας δραπέτευσε όταν πήγε στην τουαλέτα και, μετά από ευρείας κλίμακας έρευνα στην περιοχή, βρέθηκε και συνελήφθη οκτώ ώρες αργότερα, πέντε χιλιόμετρα μακριά. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, δεν αντιστάθηκε στη σύλληψη.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιόαχιμ Χέρμαν εξέφρασε την οργή του, δηλώνοντας στην εφημερίδα Bild: “Θα διατάξω λεπτομερή έρευνα για το γιατί το περιφερειακό νοσοκομείο επέτρεψε σε αυτόν τον άκρως επικίνδυνο άνθρωπο να πάει καθόλου στον κινηματογράφο”.

Η Γερμανία έχει γίνει μάρτυρας μιας σειράς βίαιων επιθέσεων με μαχαίρι σε όλη τη χώρα, που διαπράχθηκαν από μετανάστες. Η χώρα παλεύει συνεχώς με τη μαζική μετανάστευση: Πέρυσι υποβλήθηκαν 352.000 αιτήσεις ασύλου και 132.000 μέχρι τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Η περίπτωση του Mursal Mohamed Seid θυμίζει τα εγκλήματα ενός άλλου Σομαλού μετανάστη που διαπράχθηκαν το 2021. Ο Abdirahman Jibril, ένας 24χρονος άστεγος, ο οποίος έφτασε στη Γερμανία ως αιτών άσυλο το 2015, σκότωσε τρεις ανθρώπους με ένα κουζινομάχαιρο σε εμπορικό κέντρο στο Würzburg της Βαυαρίας και τραυμάτισε άλλους επτά. Ο συνήγορος υπεράσπισής του δήλωσε ότι ο ύποπτος έπασχε από ψυχωτικό επεισόδιο και “φωνές τον ώθησαν να διαπράξει αυτό το φρικτό έγκλημα”.

makeleio