H μεγάλη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ δημιουργεί τρόμο και πανικό στην ελληνική κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα περισσότερα στελέχη της κυβέρνησης είχαν ποντάρει στην εκλογή της Καμάλα Χάρις και μόνο στις τελευταίες μέρες κατάλαβαν ότι το κλίμα είναι διαφορετικό και ότι η έλευση Τραμπ είναι κοντά. Γι’ αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανησύχησε και είδε εκτάκτως τον Πομπέο, πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ επί προεδρίας Τραμπ, σε μυστική επίσκεψη του δεύτερου στην Αθήνα. Η επικράτηση του Τραμπ θα επηρεάσει μία σειρά ζητήματα που είχε θέσει ως υψίστης σημασίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είναι γεγονός, καταρχάς, ότι ο Πομπέο δεν έχει πλέον τις πιο ζεστές σχέσεις που είχε με τον Τραμπ παρόλο που κάποιοι λένε ότι μπορεί να πάρει το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Προφανώς, ο Μητσοτάκης ήθελε να κατοχυρώσει έναν συνομιλητή της πλευράς Τραμπ τώρα που βλέπει ότι υπάρχει αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ. Όμως, το σύστημα Μητσοτάκη έχει καταχωρηθεί στο αμερικάνικο πολιτικό σύστημα ως υποστηρικτής της Καμάλα Χάρις η οποία θεωρείται αριστερή πολιτικός.
Συσπείρωση αντισυστημικών δεξιών υποστηρικτών Τραμπ
Επίσης, θα δημιουργήσει τάσεις συσπείρωσης των παραδοσιακών δεξιών ψηφοφόρων, των αντισυστημικών παραδοσιακών μέσα στην ελληνική επικράτεια. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η σημερινή κεντρώα Νέα Δημοκρατία υπηρετούν αριστερές ατζέντες, την wokeness και την πολιτική ορθότητα, κινήματα που ήρθαν από τις ΗΠΑ και που υπηρετεί η διοίκηση Μπάιντεν – Χάρις. Στην Ελλάδα υπάρχει ένα μεγάλο κίνημα υποστηρικτών του Τραμπ που η πλειονότητα έχει φύγει από τη ΝΔ και έχουν πάει σε άλλα κόμματα της πατριωτικής δεξιάς. Όμως, υποστηρικτής του Τραμπ είναι και ο Κυριάκος Βελόπουλος που από τους πρώτους είχαν ταχθεί υπέρ του.
Aλλάζουν οι ελληνοτουρκικές ισορροπίες
Επίσης, θα έχει επιρροή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα αλλάξει τις ισορροπίες στο Αιγαίο αφού ο Τραμπ έχει καλύτερες σχέσεις με τον Ερντογάν και την Τουρκία. Θέλει ίσες αποστάσεις. Την ίδια ώρα γνωρίζει καλά την στενή σχέση που είχε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την διοίκηση Μπάιντεν αλλά και την ενεργή υποστήριξη του Μητσοτάκη στους Δημοκρατικούς με την στενή σχέση που είχαν προσωπικοί φίλοι του Πρωθυπουργού π.χ Ζεμενίδης με το επιτελείο των Μπάιντεν – Χάρις
Τέλος η βάση της Αλεξανδρούπολης
O Τραμπ θα θελήσει να κρατήσει μία εντελώς διαφορετική στάση απέναντι στον ρωσοουκρανικό πόλεμο από την διοίκηση Μπάιντεν και επιθυμεί την απεμπλοκή της Ευρώπης. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά θα απενεργοποιηθεί η βάση της Αλεξανδρούπολης, η οποία είναι δημιούργημα συμφωνίας Μπάιντεν – Μητσοτάκη, και μέσω της οποίας προωθείται πολεμικό υλικό υπέρ της Ουκρανίας. Η Αλεξανδρούπολη ήταν διαπραγματευτικό μέσο για την ελληνική εξωτερική πολιτική που πλέον θα αποδυναμωθεί.
Στο πάγο τα προτζεκτ της πράσινης μετάβασης – Υπέρ των πετρελαιάδων ο Τραμπ
Παράλληλα, η αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ θα αλλάξει και τις ενεργειακές ισορροπίες. Ο Τραμπ είναι πολέμιος της πράσινης μετάβασης, υποστηρίζει τις παραδοσιακές μορφές ενέργειας όπως το πετρέλαιο και ο λιγνίτης. Αυτό θα έχει άμεσες συνέπειες και στην Ελλάδα η οποία έχει επενδύσει στην πράσινη ενέργεια, στα αιολικά πάρκα και τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Αυτό θα έχει δύο επιπτώσεις. Να ενισχύσει στην Ελλάδα την θέση όσων ελέγχουν το εμπόριο πετρελαίου, μεταξύ αυτών και την οικογένεια Βαρδινογιάννη που είναι πολέμιος του Μητσοτάκης. Επίσης, να υποβαθμίσει πρότζεκτ εταιρειών φιλικών προς την κυβέρνηση που έχουν επενδύσει στην πράσινη μετάβαση. Ο ίδιος ο Paulson, μεγαλομέτοχος στις ελληνικές τράπεζες (Πειραιώς, Alpha) έχει δηλώσει ότι η πράσινη μετάβαση είναι μία τεράστια σπατάλη χρήματος. Δεν είναι τυχαίο πρόσωπο, αφού αποτελεί ένα στενό συνεργάτη του Τραμπ που μπορεί να τον χρήσει ακόμα και υπουργό Οικονομικών ή σε κάποιο άλλο υπουργείο.
Επιστροφή του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη;
Είναι σίγουρο, άλλωστε, ότι η επικράτηση Τραμπ θα αλλάξει τις ισορροπίες στην Ουκρανία και θα λήξει την πολεμική σύρραξη. Οι καλές σχέσεις με τον Πούτιν της Ρωσίας θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα και για την Ευρώπη που μπορεί να μεταφραστεί με την επαναφορά του ρωσικού αερίου στην ευρωπαϊκή οικονομία. Άλλωστε, στην Ευρώπη πλέον υπάρχει μερίδα δεξιών πολιτικών π.χ Ορμπαν, Λεπέν που θέλουν αλλαγή πορείας όσον αφορά την Ουκρανία και τον Ζελένσκι.
Νικη-απάντηση στην Woke ατζέντα..
Ιστορία γράφτηκε τα ξημερώματα της 6ης Νοεμβρίου του 2024: Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο 47ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Μια νίκη-απάντηση στην περιβόητη woke agenda, την οποία εξυπηρετεί η Κάμαλα Χάρις και όλος ο δυτικός κόσμος. Μιας νέας κουλτούρας που θέλει τη διαγραφή των θεμελιωδών αξιών του ανθρώπου: Της οικογένειας, της θρησκείας και του φύλου του.
δσδσφσ
Ο Ντόναλντ Τραμπ και οι Ρεπουμπλικανοί, από την πρώτη στιγμή τάχθηκαν απέναντι στα σχέδια αυτά. Μαζί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις, κάτι που ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι οι πολέμιοι των δυο ηγετών, προφανώς επειδή δεν τους βόλευε.
Η επανεκλογή Τραμπ επαναφέρει τα αυτονόητα στην κοινωνία των ΗΠΑ, η οποία είχε μείνει… καμένη γη από την λαίλαπα Μπάιντεν και γλύτωσε από τη συνέχεια που τις επιφύλασσε η Κάμαλα Χάρις.
Και δεν υπάρχει φυσικά μεγαλύτερη απόδειξη από την λαϊκή ψήφο που έλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι πολίτες των ΗΠΑ εξέλεξαν και οι ίδιοι συντριπτικά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, όπως άλλωστε και οι εκλέκτορες.
Το σχέδιο για τον «χρυσό αιώνα»
Κατά την ομιλία του, ο πρόεδρος Τραμπ, αμέσως μετά την οριστικοποίηση της νίκης του εμφανίστηκε ενωτικός και ήρεμος. Σίγουρος. Σε πληρέστατη αντίθεση με όσα ορέγονταν οι αντίπαλοί του, που ήθελαν διχασμό και τοξικότητα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε πως «οι ΗΠΑ μπαίνουν στον χρυσό αιώνα τους». Τι εννοεί όμως με αυτή τη φράση ο Αμερικανός πρόεδρος;
Εδώ μπαίνει στη συζήτηση η περιβόητη Agenda 47, δηλαδή το προεκλογικό πρόγραμμα Τραμπ
Η κινητήρια δύναμη πίσω από την Agenda 47 είναι η πεποίθηση του Τραμπ ότι η Αμερική έχει χάσει το έδαφος της λόγω αυξημένων εξαρτήσεων από το εξωτερικό, οικονομικών προκλήσεων και κοινωνικών ζητημάτων. Υποστηρίζει ότι με την έμφαση στην εσωτερική ανάπτυξη, την ενεργειακή ανεξαρτησία και την εθνική ασφάλεια, η Agenda 47 μπορεί να αποκαταστήσει τη δύναμη και την ταυτότητα που έχουν χαθεί.
Η Agenda 47 καλύπτει ένα ευρύ φάσμα πολιτικών τομέων, με στόχο την αντιμετώπιση συγκεκριμένων ζητημάτων που ο Τραμπ θεωρεί κρίσιμα για την ευημερία της χώρας. Ας δούμε τα βασικά στοιχεία της:
Οικονομική Αναγέννηση και Δημιουργία Θέσεων Εργασίας: Η Agenda 47 προτείνει πολιτικές που στηρίζουν τις τοπικές βιομηχανίες, ιδιαίτερα στη μεταποίηση. Ο Τραμπ προωθεί την επιστροφή των βιομηχανικών θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ για να μειώσει την εξάρτηση από ξένες χώρες, ιδίως την Κίνα. Με έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση των μισθών, πιστεύει ότι η Agenda 47 θα φέρει μεγαλύτερη σταθερότητα στις αμερικανικές εργατικές και μεσαίες τάξεις.
Ενεργειακή Ανεξαρτησία: Στην ατζέντα περιλαμβάνεται μια νέα ώθηση για ενεργειακή ανεξαρτησία. Με την επέκταση της εγχώριας παραγωγής πετρελαίου, φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο Τραμπ επιδιώκει να μειώσει το κόστος καυσίμων, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στον τομέα της ενέργειας και να κάνει τη χώρα λιγότερο εξαρτημένη από ξένες πηγές ενέργειας.
Ενίσχυση της Ασφάλειας Συνόρων και Έλεγχος Μετανάστευσης: Ένα από τα κύρια σημεία της Agenda 47 είναι οι αυστηρότερες μεταναστευτικές πολιτικές και η ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων. Ο Τραμπ σκοπεύει να αυξήσει τη χρηματοδότηση για την προστασία των συνόρων και να εισάγει αυστηρότερες πολιτικές για τη διαχείριση της εισροής ανθρώπων στη χώρα, κάτι που πιστεύει ότι θα ενισχύσει την ασφάλεια και θα προστατεύσει τις αμερικανικές θέσεις εργασίας.
Νόμος και Τάξη: Ο Τραμπ έχει μια ισχυρή στάση κατά του εγκλήματος, και η Agenda 47 εστιάζει στη βελτίωση της δημόσιας ασφάλειας. Αυτό περιλαμβάνει αυξημένη χρηματοδότηση για αστυνομικά τμήματα, εκτενέστερη εκπαίδευση και αυστηρότερες ποινές για ορισμένα αδικήματα. Πιστεύει ότι αυτές οι πολιτικές θα μειώσουν τα ποσοστά εγκληματικότητας και θα δημιουργήσουν πιο ασφαλείς κοινότητες σε όλη τη χώρα.
Μεταρρύθμιση της Εκπαίδευσης και Δικαίωμα στην Επιλογή Σχολείου: Η Agenda 47 αφορά επίσης την εκπαίδευση, προτείνοντας αλλαγές που δίνουν στους γονείς μεγαλύτερο έλεγχο στην εκπαίδευση των παιδιών τους. Ο Τραμπ υποστηρίζει την επιλογή σχολείου, η οποία επιτρέπει στους γονείς να επιλέγουν σε ποια σχολεία θα φοιτήσουν τα παιδιά τους, και προτείνει ένα πρόγραμμα σπουδών που δίνει έμφαση στον πατριωτισμό, τις πρακτικές δεξιότητες και τα παραδοσιακά ακαδημαϊκά μαθήματα.
Ενίσχυση του Στρατού: Η ισχυρή εθνική άμυνα είναι κεντρική στην Agenda 47, με τον Τραμπ να προτείνει αυξημένη χρηματοδότηση για τον εκσυγχρονισμό του στρατού. Με την επέκταση του προϋπολογισμού άμυνας, το όραμά του στοχεύει στην αντιμετώπιση τρεχουσών και μελλοντικών απειλών, εξασφαλίζοντας ότι η χώρα παραμένει ασφαλής σε έναν ολοένα και πιο πολύπλοκο κόσμο.