Πρεμιέρα για «Το αγόρι με τη βαλίτσα» απ το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων την Κυριακη


“Το αγόρι με τη βαλίτσα ” του Μ
ike Kennyσε σκηνοθεσία Γιολάντας Καπέρδα – Η νέα παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων

Πρεμιέρα Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 19:00 

στο Καμπέρειο Θέατρο

Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων για την καλλιτεχνική περίοδο 2024-2025 παρουσιάζει στην Παιδική Σκηνή του το έργο του Mike Kenny: 

ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΕ ΤΗ ΒΑΛΙΤΣΑ

Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου

Σκηνοθεσία: Γιολάντα Καπέρδα

Το έργο

Ένα αγόρι, πρόσφυγας πολέμου, κάνει ένα μακρύ κι επικίνδυνο ταξίδι, για να βρει καταφύγιο στην Αγγλία, στο Λονδίνο, όπου ζει ο μεγαλύτερος αδελφός του. Κουβαλάει μαζί του τη μικρή βαλίτσα του και τις ιστορίες, που του διηγούταν ο πατέρας του. Σαν το Σεβάχ τον Θαλασσινό, θα αναζητήσει την τύχη του, μια καλύτερη ζωή. Στον δρόμο του θα συναντήσει την Κρίσια, ένα συνομήλικο του κορίτσι, προσφύγισσα, που ταξιδεύει επίσης για το Λονδίνο.

Θα καταφέρουν τα δύο παιδιά να φτάσουν στον προορισμό τους και να είναι ασφαλή; Ποιους κινδύνους θα συναντήσουν και πώς θα βοηθήσουν το ένα το άλλο;

Μια ιστορία για τους «μετακινούμενους ανθρώπους», τον πρόσφυγα, τον ξένο και τον Άλλον. Μια ιστορία για τα «παιδιά που ψάχνουν το δρόμο τους», τη φιλία και την αλληλεγγύη. Μια ιστορία για τον αγώνα για επιβίωση και τη θέληση για ζωή, με πολλή συγκίνηση και πολύ χιούμορ!

«Δεν θα εμποδίσει ποτέ κανείς τους ανθρώπους ν’ αλλάζουν τόπο, για να ξεφύγουν από πολέμους και λιμούς και να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή»

~ Mike Kenny ~

Η παράσταση

Τέσσερις ηθοποιοί υποδύονται τους δεκατρείς ρόλους του έργου, σε μία παράσταση με έντονη σωματικότητα, ήχους και μελωδίες, που θα μπορούσαν να είναι δικές μας, θα μπορούσαν να έρχονται από οπουδήποτε, γιατί η Κρίσια, ο Ναζ και η οικογένειά του θα μπορούσαν «να είμαστε εμείς». 

«Δεν υπάρχουν αυτοί. Υπάρχουμε μόνο εμείς, όλοι οι άνθρωποι, κι όλες οι ιστορίες μας»

~ Mike Kenny ~

Μια παράσταση στην πρωταγωνιστεί η «μετακίνηση», τόσο όσον αφορά στα σώματα, όσο και στον σκηνικό χώρο.

Οι τέσσερις ηθοποιοί θα μας μεταφέρουν σ’ έναν κόσμο περιπλάνησης, όπου θα συναντήσουν «κακούς» αλλά και «καλούς», θα περάσουν από βουνά, ερήμους και θάλασσες, θ’ αντιμετωπίσουν λύκους και δύσκολες καιρικές συνθήκες, έχοντας πάντα σαν «ανακουφιστικό μαξιλάρι» τις ιστορίες του Ναζ, ο οποίος συχνά καταφεύγει στις περιπέτειες του Σεβάχ του Θαλασσινού, είτε για να πάρει θάρρος, είτε για να προσφέρει παρηγοριά, είτε για να μην ξεχάσει από πού έρχεται, τους γονείς του, το σπίτι του.

Ο συγγραφέας

Ο Μάικ Κέννυ (Mike Kenny) είναι ο δημοφιλέστερος συγγραφέας για παιδιά και εφήβους στη Μ. Βρετανία. Έχει γράψει πάνω από 40 θεατρικά έργα. Ξεκίνησε ως δάσκαλος κι αργότερα έγινε ηθοποιός. Συνεργάστηκε για εννέα χρονιά με το θέατρο Leeds, για το «Θέατρο στην Εκπαίδευση». Εργάστηκε ως ηθοποιός με διάφορους θιάσους, αλλά τελικά αφοσιώθηκε στην συγγραφή θεατρικών έργων για παιδιά. Έχει επανειλημμένα βραβευτεί για τα έργα του.

Η μετάφραση

Η Ξένια Καλογεροπούλου είναι η γυναίκα που δημιούργησε το θέατρο για παιδικό και νεανικό κοινό στην Ελλάδα. Από το 1972 και τη «Μικρή Πόρτα» έχει γράψει περισσότερα από 10 θεατρικά έργα για παιδιά (κάποια θρυλικά, όπως ο Οδυσσεβάχ, Οικογένεια Νώε, Ελίζα κ.α.) και έχει μεταφράσει θεατρικά έργα από τα αγγλικά και τα ρωσικά. 

Η ταυτότητα της παράστασης

Σκηνοθεσία: Γιολάντα Καπέρδα

Σκηνικά: Χρήστος Κόλλιας

Κοστούμια: Βέρα Εμμανουηλίδη

Μουσική: Δημήτρης  Καραγεώργος

Φωτισμοί : Δήμητρα  Αλουτζανίδου

Κίνηση-Χορός: Μυρτώ Τασιούλα

Βοηθός σκηνοθέτη: Ελευθερία Σωτηρίου

Φωτογραφίες: Κατερίνα Κούρου

Φωτογραφίες  πρόβας: Ελευθερία Σωτηρίου

Ηθοποιοί: Στέλλα Κατσαρού, Έλενα Κατέχη, Βασίλης  Σιάφης, Πέτρος  Χριστακόπουλος

Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων εφαρμόζει καινοτόμες μεθόδους συνολικής ανάπτυξης της θεατρικής παιδείας, για αυτό: 

– Η παράσταση συνοδεύεται από δωρεάνθεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα. 

Οι θεατροπαιδαγωγοί του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων επισκέπτονται δωρεάν το σχολείο –σε μέρα και ώρες που θα οριστούν σε συνεννόηση – και προετοιμάζουν, μέσα από θεατροπαιδαγωγικές δράσεις, τα παιδιά για την επίσκεψή τους στο θέατρο, το θέμα του έργου κ.λπ.   

– Η παράσταση συνοδεύεται από θεατροπαιδαγωγικόυλικό, που αποστέλλεται δωρεάν, προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να συνεχίσουν τις δράσεις πάνω στη θεματολογία του έργου στο σχολείο τους. 

*Το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα και το υλικό έχουν δημιουργηθεί σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ, με επιβλέπουσα την αναπληρώτρια καθηγήτρια Θεάτρου και Εκπαίδευσης, Κλειώ Φανουράκη.