Ξαφνικά άλλαξε το σκηνικό του καιρού, με τα έντονα φαινόμενα να επηρεάζουν αρκετές περιοχές της χώρας και την κακοκαιρία να κάνει αισθητή την εμφάνισή της μέχρι την Τρίτη, δημιουργώντας μάλιστα προβλήματα κατά τόπους. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, μετά τις φωτιές, οι πολίτες είναι αντιμέτωποι και με άλλα προβλήματα που προφανώς θα πρέπει να λύσουν μόνοι τους, αφού ο Μητσοτάκης είναι άφαντος κάπου στο Μαξίμου.

Υπενθυμίζεται πως η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού για ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται τοπικά από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και από τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Νωρίτερα, δε, εστάλη μήνυμα από το 112, με το οποίο ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι σε Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα και Ιωάννινα ότι τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν έως τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται σε:

  • Ιόνιο
  • Ήπειρο
  • Μακεδονία
  • Θεσσαλία
  • Θράκη

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, τα ύψη υετού ανά 6ωρο δεν είναι ιδιαίτερα υψηλά για το διήμερο ισχύος του εκτάκτου δελτίο, αλλά η ραγδαιότητα των φαινομένων τοπικά θα είναι μεγάλη, θέτοντας σε κατάσταση συναγερμού τον κρατικό μηχανισμό.

Πού εντοπίζονται προβλήματα

Τις προηγούμενες ώρες, ισχυρές βροχές σάρωσαν τη δυτική αλλά και τη βόρεια Ελλάδα προκαλώντας προβλήματα και καταστροφές.

Στα Ιωάννινα, το νερό έφτασε να καλύψει τα πεζοδρόμια ενώ ξηλώθηκαν στέγες και έπεσαν δέντρα. Σπίτια πλημμύρισαν στο Πέραμα, στο Νεοχωρόπουλο και σε άλλα προάστια της πόλη

Και στη βόρεια Ελλάδα πλημμύρισαν οι δρόμοι, ενώ από τους κεραυνούς έμειναν χωρίς ρεύμα χωριά της Πέλλας, όπου ξέσπασαν μάλιστα και φωτιές. Μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν σε καλλιέργειες στην Κοζάνη. Συγκεκριμένα, στρέμματα με καπνά, κηπευτικά, πιπεριές, ντομάτες, πεπόνια και καρπούζια στον Αλιάκμονα και το Καλονέρι χτυπήθηκαν από το χαλάζι.

Στην Κέρκυρα, δε, πλημμύρισαν οι δρόμοι στο Λιστόν και στη Σπιανάδα, ενώ σημειώθηκαν προβλήματα στις πτήσεις λόγω των κεραυνών. Διακοπή ηλεκτροδότησης είχαν για λίγη ώρα αρκετές περιοχές στο νησί, ενώ κυκλοφοριακό κομφούζιο δημιουργήθηκε στις εισόδους της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό, ομάδα τριών ανδρών από την 5η ΕΜΑΚ φτάνει το απόγευμα εσπευσμένα στο νησί προκειμένου να ενισχύσει την τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία εν όψει των ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένονται.

https://youtube.com/watch?v=cIaN8AYC4Ds%3Fsi%3DA9AjXL8bTZ2LEmdM

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας:

https://embed.windy.com/embed.html?type=map&location=coordinates&metricRain=default&metricTemp=default&metricWind=default&zoom=5&overlay=wind&product=ecmwf&level=surface&lat=37.984&lon=23.735