Στέλνει το μήνυμα ο Τσιάρας από την Κρήτη – Όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει – Μίλησε για πρώτη φορά για επισιτιστική επάρκεια

Στην ανάγκη σχεδιασμού ενός νέου παραγωγικού μοντέλου στην χώρα μας, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στην Κρήτη, σε ημερίδα που έγινε στις Αρχάνες, με θέμα: «Δημόσιες υποδομές και χρηματοδοτικές ευκαιρίες μέσω του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027».

Εκτίμηση του υπουργού ΑΑΤ είναι ότι οι νέες προκλήσεις, με κυρίαρχη αυτή της κλιματικής κρίσης, υπαγορεύουν αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου και προτεραιοποίηση των στόχων εκείνων που θα διασφαλίσουν μέσα από τις αναγκαίες προσαρμογές:

  1. την επισιτιστική επάρκεια και διατροφική ασφάλεια της χώρας μας,
  2. την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας,
  3. τη μείωση του κόστους παραγωγής,
  4. την ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση των φυσικών πόρων και κυρίως του αρδευτικού νερού,
  5. τη συμμετοχή όλων των κρίκων της αγροεφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και του συνόλου των κατοίκων της υπαίθρου, χωρίς αποκλεισμούς στο νέο γίγνεσθαι σε όρους οικονομικούς και κοινωνικούς,
  6. και βεβαίως την προσέλκυση νέων ανθρώπων στη Γεωργία και τις αγροτικές μας περιοχές, οι οποίες καλούνται να καταστούν περισσότερο ελκυστικές.

«Η υλοποίηση της συγκεκριμένης στρατηγικής στόχευσης απαιτεί τη μέγιστη αξιοποίηση των πολύτιμων πόρων της ΚΑΠ και του Ταμείου Ανάκαμψης και την εξασφάλιση των απαραίτητων συνεργειών που θα υποστηρίξουν τη χρηματοδότηση των απαραίτητων υποδομών στον πρωτογενή τομέα, είπε ο υπουργός και σημείωσε ότι γενικότερα η συνεργασία όλων και η συνένωση δυνάμεων είναι απαραίτητη», τόνισε.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι «αυτή η προσέγγιση των συνεργειών, θα αποτελέσει την επιλογή όλων, καθώς μπροστά στις προκλήσεις της νέας εποχής κανένα «εγώ», όσο ισχυρό και να είναι, δεν μπορεί να επικρατήσει του «εμείς», δηλαδή του κοινού καλού και του κοινού συμφέροντος».

karditsastakra