Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας το έργο θα ολοκληρωθεί σε 40 μήνες, με τους  36 να αφορούν στην κατασκευή και τους τέσσερις στη δοκιμαστική λειτουργία.

Η σκοπιμότητα και τα χαρακτηριστικά

Το έργο είναι αναγκαίο αφού το υφιστάμενο δίκτυο μεταφοράς αδυνατεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες των εξυπηρετούμενων περιοχών, κυρίως κατά τις περιόδους αιχμής, καθώς:

· διαπιστώνονται προβλήματα διαρροών λόγω διάβρωσης,

· παρατηρείται μη ορθολογική διανομή του διαθέσιμου νερού στους οικισμούς, και

· καταγράφεται σημαντική αύξηση του εποχικού πληθυσμού τους καλοκαιρινούς μήνες στους παραθαλάσσιους οικισμούς.

Αντικείμενο του έργου αποτελεί η κατασκευή νέου δικτύου μεταφοράς νερού, συνολικού μήκους 104 χλμ., από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου Λούρου μέχρι τη Λευκάδα.

Προβλέπεται η κάλυψη των αναγκών ύδρευσης οικισμών στις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

Το δίκτυο θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο πεπαλαιωμένο υδραγωγείο, προσφέροντας ορθολογική διανομή του νερού μεταξύ των οικισμών και καλή ποιότητα πόσιμου ύδατος, σε περισσότερους από 150.000 κάτοικους των παραπάνω περιοχών.

Με το νέο έργο μεταφοράς νερού επιτυγχάνεται:

· η κάλυψη των σημερινών και των μελλοντικών (40ετίας) υδατικών αναγκών των εξυπηρετούμενων περιοχών, και

· η μείωση της υπεράντλησης νερού από γεωτρήσεις, με αποτέλεσμα να βελτιωθούν τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των υδατικών συστημάτων της περιοχής του έργου.

Το έργο έχει ήδη δημοπρατηθεί, έχει εγκριθεί η κατακύρωσή του και έχει ολοκληρωθεί ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι οι 40 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης, εκ των οποίων 36 μήνες είναι για κατασκευαστικές εργασίες και 4 μήνες είναι η δοκιμαστική λειτουργία.

Μετά τη βεβαίωση περαίωσης, τη λήξη δηλαδή της δοκιμαστικής λειτουργίας, ο Ανάδοχος θα συντηρεί και θα λειτουργεί το έργο για 36 μήνες.