Μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ η έντονη ανησυχία που μας προκλήθηκε για την αντιμετώπιση της επιχειρηματικότητας πρέπει να μετατραπεί σε δημιουργική και αγωνιστική διεκδίκηση.

Μια σειρά σοβαρών ζητημάτων που αντιμετωπίζουμε, όχι μόνο δεν επιλύθηκαν αλλά ούτε συμπεριλήφθηκαν σε μια ατζέντα προτεραιοτήτων μελλοντικής επίλυσης από το κυβερνητικό επιτελείο ή συζήτησης με τα Επιμελητήρια του επόμενους μήνες. Μπορεί κάποια από τα μέτρα της κυβέρνησης να δίνουν κάποιες μικρές ανάσες άμεσα ή κάποια άλλα να δίνουν λύσεις σε βάθος τριετίας ωστόσο στο τελικό ισοζύγιο των μέτρων ο αρνητικός δείκτης υπερτερεί με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε νέα αδιέξοδα. 

Σχεδόν καμία πρόταση μας δεν εισακούστηκε, προβλήματα όπως το υψηλό ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων (και μάλιστα χωρίς επιδότηση), η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας, η άμεση και επι της ουσίας, μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, η δίκαιη ρύθμιση των χρεών  που δημιουργήθηκαν στον covid αλλά και την περίοδο έντονων κρίσεων, η τραπεζική και φορολογική  δικαιοσύνη, το άνοιγμα μεγαλύτερου αριθμού δράσεων των προγραμμάτων ΕΣΠΑ,  ζητήματα τουΑναπτυξιακού νόμου και άλλα, έπρεπε να εξαγγελθούν ως προβλήματα που επιτέλους αντιμετωπίστηκαν. 

Επιπροσθέτως, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι  ζητήματα αναπτυξιακά, υποδομών αλλά και αιτήματα του ξενοδοχειακού κλάδου όπως η αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας, η αύξηση κατά 50% του τέλους παρεπιδημούντων  οριζόντιακαθώς και μια σειρά σε βάθος παρεμβάσεων που θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιουργεί η βραχυχρόνια μίσθωση έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργείται αμφιβολία επιβίωσης των μικρών αλλά και μεγαλύτερων καταλυμάτων τουρισμού στην περιοχή μας. 

“Η επιχειρηματική κοινότητα των Ιωαννίνων, όπως και σε όλη την Ελλάδα, βιώνει πρωτόγνωρες δυσκολίες, συνεπώς τα μέτρα που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός δεν δίνουν ουσιαστική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά και αγνοούν τις πραγματικές ανάγκες του συνόλου της επιχειρηματικότητας. 

“Η οικονομική ανάπτυξη των Ιωαννίνων δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς ουσιαστική στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων αλλά και των τοπικών κοινωνιών. Χρειαζόμαστε άμεσα μέτρα που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις μας να αντέξουν το βάρος της κρίσης και να αναπτυχθούν.

Ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων καλώ την κυβέρνηση να επανεξετάσει τα μέτρα και να ανοίξει έναν ουσιαστικό διάλογο με τους επιχειρηματικούς φορείς, ώστε να ληφθούν αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε πραγματική ανάκαμψη και ανάπτυξη. “Είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομία και δεν είναι επιχειρήσεις «φαντάσματα» όπως φάνηκε από την  αντιμετώπιση τους  από το ταμείο ανάκαμψης.