Την ίδια στιγμή, ωστόσο, στη χώρα υπάρχουν άνθρωποι πως δεν έχουν διάθεση για αστειάκια όχι γιατί τους έλειψε το χιούμορ, αλλά επειδή τους έχει κοπεί το χαμόγελο.
Η ακρίβεια καλπάζει, στη γεωπολιτική κονίστρα η χώρα καταγράφει συνεχώς ήττες, ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη δεν υπάρχει…
Παρ’ όλα αυτά, οι πολιτικοί μας επιμένουν να ζουν σε μια εικονική πραγματικότητα, αλλά οι άνθρωποι του μόχθου υποφέρουν.

Financial Times 

Ενδεικτικά είναι όσα αναφέρουν οι Financial Times, ότι δηλαδή ότι η χώρα έχει πράγματι από τις καλύτερες επιδόσεις στην ευρωζώνη, αλλά έχει γίνει και η φτωχότερη.
«Η τελευταία ανάκαμψη έχει ελάχιστα ανεβάσει το βιοτικό επίπεδο της Ελλάδας σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ τα τελευταία δύο χρόνια – και όχι αρκετά για να τη βγάλει από τη θέση με τους φτωχότερους ανθρώπους στην ευρωζώνη.
Αυτό είναι ένα σχετικά νέο για την Ελλάδα, καθώς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν παρόμοιο με αυτό του μέσου όρου της ΕΕ μέχρι το 2009.
Από τότε, 10 χώρες έχουν δει το βιοτικό επίπεδο να αυξάνεται πάνω από αυτό στην Ελλάδα, αφήνοντάς την τη δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ μετά τη Βουλγαρία , και οι φτωχότεροι στο μπλοκ του κοινού νομίσματος.
Καθώς το χάσμα με τη Βουλγαρία μειώνεται απότομα, δεν είναι παράλογο να περιμένουμε ότι η Ελλάδα θα γίνει σύντομα η φτωχότερη χώρα της ΕΕ», αναφέρουν οι FT.

Η νέα τοξική κανονικότητα 

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ζούμε μια νέα κανονικότητα, ότι ναι μεν υπάρχουν παθογένειες, αλλά η κανονικότητα έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό…
Ποια είναι, όμως, η νέα κανονικότητα το 2024 στην Ελλάδα;
Τα στοιχεία που παραθέτουμε δεν είναι ενθαρρυντικά και η νέα κανονικότητα είναι μια σαθρή νέα πραγματικότητα…
Έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στο γεγονός ότι υπάρχει εμφανέστατη αδυναμία να μειωθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος σε απόλυτους αριθμούς.
Έφθασε στο ιστορικό υψηλό των 406 δισεκ. και υποχώρησε στα 405 δισεκ.
Προφανώς και συμπεριλαμβάνουμε τον ενδοκυβερνητικό δανεισμό με τα repos αφού έχουν φθάσει στα 52 δισεκ. ευρώ.
Η Ελλάδα συνεχίζει να διαθέτει την χειρότερη σχέση χρέους προς ΑΕΠ σε όλη την ευρωζώνη.
Όταν 2.000.000 έλληνες δεν μπορούν να δανειστούν γιατί είναι στον Τειρεσία και όταν 780.000 εταιρίες σε σύνολο 840.000 εταιριών δεν είναι επιλέξιμες για δανεισμό… αυτό δεν μπορεί να λέγεται κανονικότητα αλλά παραπληγικό σαλιγκάρι.
Όταν ήρθε η ΝΔ στην εξουσία το 2019 παρέλαβε καταθέσεις ιδιωτών περίπου 139 με 140 δισεκ. και μέσα σε 5 χρόνια αυξήθηκαν στα 190 δισεκ. αύξηση 50 δισεκ. ευρώ.
Αυτή είναι μεν σημαντική αύξηση αλλά σημαντικό μέρος της θα πρέπει να αποδοθεί στην παραοικονομία που υπολογίζεται σε 44 δισεκ.
Δηλαδή έχουμε μια οικονομία που αντέχει λόγω της παραοικονομίας…
Η απόδειξη ότι η οικονομία δεν είναι επενδύσιμη είναι η συμπεριφορά των δανείων.
Επενδύσιμη οικονομία σημαίνει ότι όλες οι δυνάμεις της χώρας από τις επιχειρήσεις έως τα νοικοκυριά μπορούν να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη.
Δυστυχώς όμως ένας δείκτης έρχεται να κλονίσει το αφήγημα.
Τα δάνεια των τραπεζών εδώ και 3 χρόνια είναι στάσιμα στα 117 δισεκ. ευρώ.
Οι τράπεζες λένε δεν υπάρχει ζήτηση για δάνεια, αυτή είναι η μισή αλήθεια η άλλη μισή είναι ότι 2.000.000 νοικοκυριά είναι στον Τειρεσία και 780.000 εταιρίες δεν είναι επιλέξιμες για δανεισμό.
Είναι προφανές ότι με 405 δισεκ. χρέος, NPEs που συνεχίζουν να απασχολούν την κοινωνία πάνω από 50 δισεκ. υποχρεώσεις σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία 148 δισεκ. ευρώ… η νέα κανονικότητα είναι τόσο τοξική και αδύναμη που απλά δεν είναι κανονικότητα.

Υποτιμούν τον Έλληνα

Συνεπώς ο Έλληνας ψηφοφόρος υποτιμάται.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως στις τελευταίες εκλογές, στις περιφερειακές και στις δημοτικές, η κυβερνώσα παράταξη παρουσίασε ρωγμές σε πολύ συγκεκριμένες περιφέρειες, παρότι το ίδιο το κράτος προσπάθησε να υποστηρίξει συγκεκριμένους υποψηφίους.
Και σε αυτές τις εκλογές, λοιπόν, οι πολίτες βαίνουν με οδηγό τη δυσαρέσκεια, καθώς οι πολίτες έχουν απολέσει την προοπτική για το αύριο.
Συν τοις άλλοις, σε ό,τι αφορά την Ευρωβουλή, οι Έλληνες την περασμένη πενταετία είδαν Έλληνες ευρωβουλευτές να συλλαμβάνονται για lobbying υπέρ αλλότριων συμφερόντων κουβαλώντας ολόκληρες βαλίτσες από ξένα κράτη, να ψηφίζουν υπέρ της άρσης του βέτο για κρίσιμα ζητήματα εκ μέρους της Ελλάδος, να λοιδωρούν τη χώρα τους σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα και να υφαρπάζουν μισθούς υπαλλήλων τους.
Το κορυφαίο, όμως, είναι η στάση τους απέναντι στην Ουκρανία, την οποία την πληρώνουμε όλοι ειδικά στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.
Δυστυχώς, οι πολίτες είναι αναγκασμένοι να επιλέξουν υποψηφίους βάσει των επιλογών των κομμάτων.
Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογές που έρχονται θα σηματοδοτήσουν πολιτικές εξελίξεις, με πρωταγωνίστρια την… αποχή ή κάποια έκπληξη από… πιο Δεξιά.

www.bankingnews.gr