1. Ιδιοκτήτες ταξί: Οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στο ειδικό αυτοκόλλητο σήμα προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει τοποθετηθεί στο όχημα τους το αυτοκόλλητο σήμα με το οποίο θα ενημερώνονται οι πελάτες ότι μπορούν να πληρώνουν και με κάρτα. Όσοι ιδιοκτήτες ταξί εντοπιστούν να μην έχουν κολλήσει το σήμα θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ ή από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.
2. Εστίαση: Στο στόχαστρο θα βρεθούν οι επιχειρήσεις που δεν έχουν προχωρήσει στην αντικατάσταση των παλαιού τύπου ταμειακών μηχανών με τις νέες « έξυπνες» που δεν μπορούν να παραποιηθούν και θα είναι συνδεδεμένες με την ΑΑΔΕ .
3. Πληρωμές με IRIS: Στο μάτι θα βρεθούν οι επαγγελματίες που δεν έχουν ενεργοποιήσει το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS και όσοι πιαστούν στο «δίχτυ» αντιμετωπίζουν πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η καθολική επέκταση του συστήματος σε όλες τις επιχειρήσεις και συνολικά στην αγορά μέχρι τον Μάρτιο του 2025 ενώ για την ώρα το μέτρο είναι υποχρεωτικό στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους. Παράλληλα επί τάπητος έχει τεθεί και ο διπλασιασμός του επιτρεπόμενου ορίου πληρωμών, από τα 500 στα 1.000 ευρώ. Τον τελευταίο λόγο στη αύξηση του ορίου πληρωμών έχουν οι τράπεζες, οι οποίες εντός του επόμενου διαστήματος θα λάβουν την απόφασή τους.
4. Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές και συστήματα ERP (ειδικά λογιστικά προγράμματα):Στην πρώτη γραμμή θα βρεθούν οι επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδέσει τα συστήματά τους αντιμετωπίζοντας πρόστιμα 10.000 ευρώ, εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και 20.000 ευρώ εφόσον τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα. Ωστόσο τα πρόστιμα μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους (πλην των τουριστικών). Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται. Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το ποσοστό συμμόρφωσης των υπόχρεων επιχειρήσεων υπερβαίνει συνολικά το 96% (407.000) και από το υπόλοιπο 4% που δεν έχει διασυνδέσει τα συστήματα του έχουν καταγραφεί 2.000 περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει τεχνικό ζήτημα αναντιστοιχίας των POS με τα λογιστικά συστήματα ERP που διαθέτουν. Στις επιχειρήσεις αυτές έχει δοθεί περιθώριο λίγων εβδομάδων για να βρουν τεχνική λύση και να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις σε αντικατάσταση του εξοπλισμού τους.
5. Διακυμάνσεις στον τζίρο: Επιχειρήσεις και επαγγελματίες που για τη χρήση του 2023 εμφάνισαν αρνητικό μικτό κέρδος ή μεγάλες διακυμάνσεις στο μικτό κέρδος από έτος σε έτος, συνεχόμενες ζημίες, και ύποπτες κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών. Σε αυτές τις περιπτώσεις για τον προσδιορισμό της φορολογητέας ύλης θα χρησιμοποιηθούν οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου.
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr