Στη Βουλη ο άξονας Ιωαννινα-Κακαβια, για να δούμε..

Προς υπογραφή θα είναι σύντομα το μεγάλο οδικό έργο Ιωάννινα – Κακαβιά που ουσιαστικά ολοκληρώνει τον άξονα στην Ιόνια Οδό. Σήμερα θα παρουσιαστεί το έργο στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα. Μετά από αυτό το βήμα το μόνο πλέον που θα απομένει είναι η ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.

Όπως όλα δείχνουν αυτό δεν πρόκειται να αργήσει να γίνει και μέσα στο καλοκαίρι να “πέσουν” οι υπογραφές. Ανάδοχος του έργου είναι η AVAX που αναλαμβάνει το πρώτο μεγάλο οδικό έργο υποδομής για φέτος. Με αυτό το έργο η ΑΒΑΞ ανεβάζει το ανεκτέλεστο της σε πάνω από 3,7 δισ. ευρώ και βάζει πλώρη για τα 4 δισ.ευρώ μέσα στη χρονιά.

Για την Ήπειρο είναι επίσης ένα σημαντικό βήμα καθώς θα έχουμε και πάλι ένα πολύ μεγάλο έργο υποδομής μετά από αρκετό καιρό. Είναι άλλωστε και το πρώτο μεγάλο οδικό έργο για την περιοχή μετά την ολοκλήρωση και λειτουργία της Ιόνιας Οδού το 2017.

Να θυμίσουμε ότι ο διαγωνισμός ξεκίνησε την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023 και η ολοκλήρωση του γίνεται σε σχετικά γρήγορο χρόνο από την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας. Το έργο θα καλυφθεί από το ΕΣΠΑ 2021-2027 μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Μεταφορές”. Είναι ένα από τα λίγα οδικά έργα που θα έχουν την σφραγίδα της ΕΕ.

Το κόστος του έργου με τον ΦΠΑ είναι 310 εκατ. ευρώ ενώ περιλαμβάνονται και επιπλέον 76 εκατ. ευρώ ως προαιρέσεις, για το τμήμα Καλπάκι-Κακαβιά και τις συνδέσεις με αεροδρόμιο και ΒΙΠΕ Ιωαννίνων. Συνολικά το κόστος ανέρχεται σε 386 εκατ. ευρώ. Αναθέτουσα Αρχή του έργου είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.