Συνεχίζεται η εξέγερση στη Βρετανία, καθώς διαδηλωτές μετά το κάψιμο ξενοδοχείου παράνομων μεταναστών στο Ρόδεραμ, έβαλαν φωτιά και σε ένα ακόμα στο Τάμγουορθ.

Σημειώνεται ότι η εξέγερση ξεκίνησε μετά την απεχθή δολοφονία τριών μικρών κοριτσιών στο Σάουθπορτ από ένα 17χρονο Αφρικανό με καταγωγή από την Ρουάντα.

Το ξενοδοχείο χρησιμοποιείται για τη στέγαση αιτούντων άσυλο.

Βίντεο που κυκλοφόρησαν στα social, δείχνουν την επίθεση στο δεύτερο ξενοδοχείο με τους διαδηλωτές να πετούν αντικείμενα και να βάζουν φωτιά σε ένα τμήμα του ξενοδοχείου, φωνάζοντας παράλληλα συνθήματα.

Οι αστυνομικοί ειδοποιήθηκαν άμεσα και έσπευσαν στο σημείο. Το SkyNews επισημαίνει ότι «ελήφθησαν αυστηρά μέτρα».

Νωρίτερα, διαδηλωτές έσπασαν τζάμια ξενοδοχείου και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων στη βόρεια Αγγλία, την ώρα που συνεχίζεται το κύμα των αντιμεταναστευτικών, αντιμουσουλμανικών κινητοποιήσεων.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο 17χρονος που έχει συλληφθεί γεννήθηκε στη Βρετανία.

Βίαιες ταραχές ξέσπασαν το Σάββατο σε πολλές πόλεις, όπως στο Λίβερπουλ, το Μπρίστολ και το Μάντσεστερ και έγιναν δεκάδες συλλήψεις ενώ πολλοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Η κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχθεί βιαιοπραγίες και θα στηρίξει την αστυνομία χορηγώντας της τα μέσα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Τόσο στο Ρόδερχαμ όσο και στην πόλη Λάνκαστερ, στα βορειοδυτικά, οργανώθηκαν αντιδιαδηλώσεις από τους γνωστούς διεθνιστικούς κύκλους και η αστυνομία προσπάθησε να παρέμβει μεταξύ των δύο ομάδων για να μην συγκρουστούν.

Την ώρα που ξεκινούσαν οι διαδηλώσεις στο Μπόλτον, κοντά στο Μάντσεστερ, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι της χορηγήθηκαν ευρύτερες εξουσίες για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε αντικοινωνική συμπεριφορά. Η αστυνομική επιθεωρήτρια Νατάσα Έβανς είπε ότι η αστυνομία θα ενισχύσει την παρουσία της για να προλάβει τυχόν επεισόδια.

Στο Μίντλεσμπρο ξεκίνησε επίσης μια διαδήλωση, μέσα σε τεταμένη ατμόσφαιρα, μετέδωσε το κανάλι Sky News.

Ο Στάρμερ, πρώην εισαγγελέας που ανέλαβε την πρωθυπουργία πριν από έναν μήνα αφού οι Εργατικοί κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές, προσπαθεί να αποδώσει τις ταραχές σε «μια ομάδα ατόμων που ασφαλώς κλίνουν προς τη βία» και ότι δεν πρόκειται για μια θεμιτή διαμαρτυρία.

Με λίγα λόγια αδιαφορεί ηθελημένα και σκοπίμως για τις κραυγές της βρετανικής κοινωνίας.


Η υπουργός Εσωτερικών Ιβέτ Κούπερ είπε το Σάββατο ότι όσοι εμπλέκονται σε εγκληματικές ταραχές θα αντιμετωπίσουν «τις σκληρότερες δυνατές κυρώσεις».

pronews