«Απίστευτο και όμως ελληνικό»: Οι συνοριοφύλακες που προσελήφθησαν με κριτήρια εντοπιότητας μεταφέρονται από την Θράκη στην Αθήνα, δημιουργώντας επιπλέον «κενά» στην φύλαξη των συνόρων.

Απότέλεσμα είναι οι συνοριοφύλακες που υπηρετούν στον Νομό Έβρου αλλά και σε άλλους ακριτικούς νομούς της χώρας να είναι ανάστατοι.

Αιτία οι αυθαίρετες και ξαφνικές αποσπάσεις για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τις οποίες ουδέποτε ζήτησαν οι ίδιοι. Με τις αποσπάσεις αυτές αποδυναμώνεται η φύλαξη των συνόρων της χώρας και προκαλούνται πολλά προβλήματα στις οικογένειες των συνοριοφυλάκων, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ανήλικα παιδιά.

Στην επιστολή που απέστειλε η Ένωση προς τον αρμόδιο Υπουργό, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, την οποία κοινοποιεί και στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, τονίζεται πως οι αποσπάσεις γίνονται «χωρίς ξεκάθαρο σχεδιασμό, βιαστικά, και για τη δημιουργία εντυπώσεων». Ο συνδικαλιστικός φορέας των συνοριοφυλάκων του Έβρου υπογραμμίζει επίσης πως οι όποιες ελλείψεις στις ΟΠΚΕ Αττικής και Θεσσαλονίκης «δεν μπορούν να λυθούν με αποσπάσεις εν μία νυκτί, με προσωπικό που μετακινείται παρά τη θέλησή του και στα όρια του εκβιασμού». Επισημαίνει ακόμα ότι «η πρακτική αυτή ξεπερνά κάθε λογική, μετατρέπει τους συνοριακούς φύλακες σε αναλώσιμους αριθμούς» και «περισσότερο διαλύει τις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης και τα αστυνομικά τμήματα του Έβρου, παρά επιλύει τα υπηρεσιακά προβλήματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη». Καταλήγοντας, η Ένωση Συνοριακών Φυλάκων του νομού καλεί το υπουργείο να λύσει το θέμα, ώστε «να επανέλθει το κλίμα ηρεμίας στο προσωπικό και στις οικογένειες των συνοριοφυλάκων και να βελτιωθεί η υπηρεσιακή καθημερινότητα των υπηρεσιών συνοριακής φύλαξης», που εν μέσω καλοκαιριού βρίσκονται αντιμέτωπες με αυξημένες μεταναστευτικές πιέσεις και ροές.

 Μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ο πρόεδρος των συνοριακών φυλάκων Έβρου, Χρυσαβαλάντης Γιαλαμάς, ανέφερε πως υπάρχουν εντολές μετακίνησης ακόμα και σε νησιά, όπως στην Πάρο ενώ στάθηκε και στην τελευταία επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στον Έβρο την οποία, όπως είπε, πληροφορήθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης.