Τέλος το πενθήμερο – Αντίστροφη μέτρηση για την εξαήμερη εργασία

Την ίδια στιγμή που σε αρκετά κράτη-μέλη της Ε.Ε. πειραματίζονται με την εβδομάδα των τεσσάρων ημερών εργασίας χωρίς μείωση των αμοιβών, στη χώρα μας η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, έθεσε σε εφαρμογή για Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες και ιδιωτικό τομέα την 6η μέρα εργασίας για τις επιχειρήσεις, τους οργανισμούς και τις εκμεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας, που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, με τους εργαζόμενους να αμείβονται επιπλέον για την 6η μέρα με το 40% του ημερομισθίου και το 115% αν είναι αργία. Αυτό αναμένεται να τεθεί σ’ εφαρμογή από 1/7/2024.

Από την 1η Σεπτεμβρίου, το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά στον τουρισμό, με υποχρεωτική εφαρμογή από τα Χριστούγεννα.

Για παράδειγμα, εργαζόμενος που εργάζεται από Δευτέρα έως Παρασκευή και εκτάκτως χρειάζεται να εργαστεί και το Σάββατο της ίδιας εβδομάδας, το Σάββατο θα πληρωθεί με το επιπλέον 40%, χωρίς να λάβει πρόσθετη μέρα ανάπαυσης.

Η απασχόληση εργαζομένων κατά την 6η μέρα της εβδομάδας επιτρέπεται και σε επιχειρήσεις που δεν είναι από την φύση τους συνεχούς λειτουργίας και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας. Πρόκειται για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεων, που δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας, αλλά είναι δυνατόν να λειτουργούν κατά τις ημέρες Δευτέρα έως και Σάββατο, επί 24 ώρες, στις οποίες οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε 5νθήμερη εβδομαδιαία εργασία.

Σε αυτές τις επιχειρήσεις και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες παρουσιάζεται αυξημένος φόρτος εργασίας, ο εργοδότης θα έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει μονομερώς απασχόληση κα την 6η μέρα για το υφιστάμενο προσωπικό του.

Ο αυξημένος φόρτος εργασίας θα υπόκειται σε έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας, ώστε να διαπιστώνεται αν δικαιολογείται η 6ήμερη εργασία.