Μόλις 7 μήνες παρέμεινε στη θέση του Πολιτικού Διοικητή του Αγίου Όρους ο πρέσβης επί τιμή, Αναστάσιος Μητσιάλης και σήμερα (6/8) το υπουργείο Εξωτερικών, με μια λιτή ανακοίνωση έκανε γνωστό πως παραιτήθηκε από τη θέση του, την οποία και αναλαμβάνει ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, πρώην υφυπουργός, αλλά και υπηρεσιακός υπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.

Στο Άγιον Όρος η παραίτηση Μητσιάλη δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Αντίθετα συζητιούνταν αρκετά το τελευταίο διάστημα. Για την ακρίβεια από την αρχή, οι Αγιορείτες αντιλήφθηκαν πως ο κ. Μητσιάλης δεν πήγε στο Περιβόλι της Παναγίας με ζέση.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως στη Διπλή Ιερά Σύναξη στις 20 του περασμένου Μαΐου, όπου αναμένονταν να κάνει την πρώτη του επίσημη εμφάνιση ενώπιον των ηγουμένων και των αντιπροσώπων των 20 μοναστηριών, ο κ. Μητσιάλης δεν εμφανίστηκε κι αυτό προκάλεσε αλγεινή εντύπωση.

Ωστόσο εκείνο που ενόχλησε ακόμη περισσότερο τους Αγιορείτες ήταν η άρνηση -κάποιοι την χαρακτηρίζουν και απαξίωση- του κ. Μητσιάλη να συναινέσει στην αύξηση της ετήσιας οικονομικής χορηγίας προς το Άγιον Όρος.

Κάθε χρόνο το υπουργικό συμβούλιο, μετά από εισήγηση του υπουργού Εξωτερικών, εγκρίνει ένα ποσό ως ενίσχυση προς τα μοναστήρια και ως αποζημίωση για τα μετόχια που το κράτος κατέσχεσε εντός της ελληνικής επικράτειας από το 1922 και μετά.

Μητσιάλης Άγιον όρος

Σύμφωνα μάλιστα με τη ρήτρα που υπάρχει, το ποσό αυτό δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 1,8 εκατ. ευρώ, αλλά κατά τη φετινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το ποσό κλείδωσε στο 1,3 εκατ. ευρώ.

Στα μέσα Ιουλίου η Ιερά Κοινότητα έστειλε επιστολή τον Αναστάσιο Μητσιάλη, ζητώντας την παρέμβασή του για την αύξηση του ποσού.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απάντηση που ήρθε από τον μέχρι πρότινος Πολιτικό Διοικητή ήταν πως το θέμα δεν είναι της παρούσης και ούτε λίγο ούτε πολύ ανέφερε πως «αν τυχόν έρθω στο Άγιον Όρος θα το συζητήσουμε από κοντά».

Το γεγονός αυτό ενόχλησε την αγιορείτικη κοινότητα και υπήρξαν άμεσα αντιδράσεις.

Μητσιάλης Βαρθολομαίος

«Η αλήθεια είναι πως από την αρχή δεν φάνηκε να του αρέσει η θέση αυτή ή να θέλει να δουλέψει προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφεραν με νόημα Αγιορείτες μοναχοί.

Όπως επίσης, από την αρχή είχαν επισημάνει έχοντας γνώση της ιστορίας και της διεθνούς κατάστασης, µόνο τυχαίο δεν µπορούσαν να θεωρήσουν ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του συγκεκριµένου θεσµού τουλάχιστον από τη Μεταπολίτευση µέχρι σήµερα, ο πολιτικός διοικητής υπήρξε διπλωµάτης καριέρας µε θητεία στις ελληνικές µυστικές υπηρεσίες.

Όσον αφορά τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας, το όνομα του Αλκιβιάδη Στεφανή ήταν μεταξύ αυτών που ακουγόταν και μάλιστα πιο ηχηρά από τα υπόλοιπα, μετά την παραίτηση του Αθανάσιου Μαρτίνου.

Ο κ. Στεφανής έχει ιδιαίτερη σχέση με το Άγιον Όρος, άλλωστε στο παρελθόν ήταν σύμβουλος της Κυβέρνησης επί θεμάτων ακριτικών περιοχών και Αγίου Όρους.