Ο άνθρωπος που θα εκκέννωνε το Μάτι σε 20 λεπτά, ο φίλος των Τούρκων, Κώστας Συνολάκης, σε νέες προσεγγίσεις.

Λίγο πολύ, μάς είπε οτι δεν φταίει κανείς που η φωτιά εφτασε στον στον αστικό ιστό, αλλά οι οικισμοί που… μπήκαν στα δάση. Ποιος ομως επέτρεψε να συμβεί αυτό; Και δεν μιλάμε για τα τυχόν αυθαίρετα μέσα στο δάσος αλλά για τις κατοικίες σε πόλεις οπως τα Βριλήσσια και το Χαλάνδρι.

«Η αστική εξάπλωση έχει εισχωρήσει σταδιακά και συχνά ανεξέλεγκτα σε περιοχές με περιαστικά δάση. Πυρκαγιές όπως αυτή που παρακολουθήσαμε είναι γνωστές ως (Wildland urban Interface), που αναφέρονται επίσης ως “εσωτερικές” πυρκαγιές λόγω κλιματικής αλλαγής, και εκδηλώνονται στα όρια μεταξύ δασών και αστικών οικισμών. Δυστυχώς, αυτές είναι οι πιο δύσκολα ελεγχόμενες πυρκαγιές και απαιτούν εξαιρετικά προσεκτική διαχείριση» ανέφερε ο καθηγητής φυσικών καταστροφών Κώστας Συνολάκης.

«Αν μπορούμε να μάθουμε κάτι από αυτή την πυρκαγιά, είναι το πόσα μέτρα πρέπει να ληφθούν για την προσεκτική διαχείριση αυτών των περιαστικών δασικών περιοχών» είπε ο κ. Συνολάκης και πρόσθεσε «Αυτό που έγινε σε προηγούμενες πυρκαγιές, και προφανώς και σε αυτή την περίπτωση, ήταν μια επιθετική αρχική επίθεση. Η πυρκαγιά εντοπίστηκε μέσα σε περίπου πέντε λεπτά από την έναρξή της. Για να συμβεί αυτό, είναι απαραίτητη μια ανάλυση. Προτείνουμε στο Υπουργείο να γίνεται ανάλυση μετά από κάθε μεγάλη πυρκαγιά, ώστε να αξιολογείται αν εναλλακτικά σενάρια θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα».

makeleio